HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Aralık 2015 Çarşamba - 16:41

İzmir’in 2 gözde bölgesinde plan karmaşası!

İzmir’de yargının aldığı Yeni Kent Merkezi Planı'nda recidence ve konut projelerine olanak sağlayan plan notu değişikleri ile Mavişehir'de Valilik tarafından alanın toplu konut alanının iptal kararları kent planlaması ve yatırımlarda karmaşa yarattı. Plansız kalma sürecine giren Mavişehir'de planlama yetkisinin Büyükşehir Belediyesi'ne geçmesi beklenirken Yeni Kent Merkezi'nde eski plan notlarına mı dönüleceği yada revizyon mu yapılacağı merakla bekleniyor.

İzmir’in 2 gözde bölgesinde plan karmaşası!

İzmir'de Yeni Kent Merkezi ve Mavişehir imar planı tartışmalarından yıllardır çıkamadı. Bu kez mahkemereden gelen son iptal kararları Mavişehir'de sil baştan imar planına Yeni Kent Merkezi'nde ise yeni plan notları tanımları yapılmasına neden olacak. Yeni Kent Merkezi'nde İzmir 1. İdare Mahkemesi Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin açtığı davada Alsancak-Turan arası Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı'nda İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Aralık 2013 tarihinde yaptığı plan notu değişikliklerini iptal etti. Mahkeme, Turizm-ticaret ve turizm-ticaret-kültür tanımlarına "recidence" ve "yüksek nitelikli konut" eklenen plan notlarıyla ilgili iptal kararını, planda öngörülmeyen nüfus artışına neden olmasına karşın ek teknik ve sosyal altyapı alanlarına yönelik plan kararı içermemesi nedeniyle verdi. Karar bölgede recidence ve konut yapacak yatırımcıları olumsuz etkileyecek.
 
RECİDENCE YATIRIMLARI BEKLEYECEK
Büyükşehir Belediyesi, plan notlarının iptaliyle ilgili gerekçeli kararın ellerine geçmesinden sonra üst mahkemeye itiraz edecek. Belediye ya değişikliklerin iptal edildiği için eski plan notlarına göre uygulama yapmaya devam edecek yada mahkeme kararındaki gerekçelere göre plan notlarındaki değişiklikleri revize edecek. Bu süreçten recidence ve nitelikli konut projesi için ruhsat aşamasına gelen yatırımcılar olumsuz etkilenecek. Yatırımcılar da ya projlereni değiştirecek yada revize plan değişikliğini bekleyecek.


 
MAVİŞEHİR'DE 12 YILLIK İMAR KAOSU
Mavişehir'de ise imar planı kaosunu 12 yıldır aşamadı. Revizyona uğrayan, onaylanmayan planlar hariç 2003 yılından bugüne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir belediyesi'nin yaptığı toplam 5 imar planı bölge sakinleri ve meslek odalarının açtığı davalar sonucu mahkeme kararlarıyla durduruldu veya iptal edildi. Son olarak Bakanlık tarafından 2012 yılında yapılan planlar, Valilik'in bölgeyi toplu konut alanı etmesiyle ilgili kararın iptali üzerine mahkeme tarafından iptal edilmişti. Bunun üzirene Büyükşehir Belediyesi'nin bölge için yaptığı ve yine mahkemelik olan planlar ise Danıştay'ın toplu konut kararıyla ilgili iptal kararını bozması nedeniyle hiç uygulanmadı. Mavişehir'de 2015 yılında geçerli olan eski Bakanlık planları ise bu hafta yaşanan son gelişmeyle yine geçersiz kalacak. İzmir 2. İdare Mahkemesi Danıştay'ın bozduğu toplu knut alanı iptal kararında ısrar etti. Bu kararla birlikte geçerli imar planının dayanağı kalmadığı için daha önceki hukuki süreç tekrarlanacak ve Mavişehir bölgesi de plansız kalacak.
 
DAVACI TURUMTAY: MAVİŞEHİRLİLER MEYDAN VE YEŞİL ALAN BEKLİYOR
Mavişehir bölgesinin toplu konut alanı ilan edilmesi ve imar planları hakkında iptal davası açanlar arasında yeralan Mavişehir 2. Etap Yönetim Kurulu Başkanı Kahraman Turumtay, avukatsız olarak sürdürdükleri mücadeyle bir iptal davasını daha kazandıklarını söyledi. Bu kararla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın imar planı yapma yetkisinin düştüğünü ve yetkinin yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne döneceğini belirten Turumtay, "Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı Cevat Durak son yaptıkları planlarda kıyı parsellerin imara açılmasına ve ticaret alanınla dönüşmesine göz yummuştu. Bu kez yapılacak yeni planda bu alanların park ve meydan olarak tanımlanması yönünde beklentimiz var. Halkın kullanacağı yeşil alanlara ihtiyaç var. Ancak, geçmişteki tavırları nedeniyle ümitli değiliz. Sürecin ilk başında toplu konut alanı ilan edilmesine karşı çıkmamışlar" dedi. Turumtay, toplu konut alanı iptal kararının imar planı iptal davasına verileceğini ve planında iptal olacağını belirterek, bununla birlikte bu plan kapsamında verilen ruhsatların da iptalinin isteneceğini söyledi.
 
AKPINAR: BÜYÜKŞEHİR'İN PLANLARI GEÇERLİ OLUR
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ise aynı mahkemenin daha önce de iptal kararı verdiğini söyledi. Danıştay'ın bozması sonrası mahkemenin kararında ısrar ettiğini belirten Akpınar "Karar Danıştay Daireler Kurulu'na gönderilecek ve kesinleşecek. İptal kesinleşirse daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan planlar geçerli olur, ona göre imar düzenlemesi yaparız. Sürecin sonunu beklemeliyiz. Mavişehir bir süre plansız kalacak" dedi. (dha)

 
İzmir’de 70 bin değil, 300-400 bin mülteci var!
 
CHP İzmir’de flaş gelişme: O ismin delegeliği düştü
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmir li 3 Aralık 2015 Perşembe 09:26

İzmir deki mimarlar ve mühendisler odasının bugüne kadar İZMİR için adam gibi uzun vadeli ve vizyon getirecek bir proje ürettiklerini hiç duymadım.Ammaaaa her projeyi mahkemeye götürüp iptal ettirmelerine ve yatırımcıların İzmir e gelmekten korkar hale getirdiklerine çok şahit oldum.yazık..Diğer konu,bu ruhsatlar alınırken bir dünya kurumdan onay alınıyor,ama bir mahkeme heyeti bütün kurumların onay verdiği projeleri bir çırpıda iptal ediyor.Burada kurumlar mı işbilmez durumda,mahkeme heyeti mi süper bilgili.Şeytan bunun neresinde!!!

Yorumu oyla      16      6  
3 Aralık 2015 Perşembe 09:21

Bayraklıya yapılan köprülü kavşakta neden bayraklıdan geçiş yolu yapılmadı? Bayraklıdaki bir araç taa Adliyenin oradaki köprüye gidip gerisin geriye dönüyor. Bu yeni yapılan köprüde Altınyoldan girilebiliyor anca. Köprü tamamen fiyasko !!

Yorumu oyla      12      6  
3 Aralık 2015 Perşembe 09:16

Mavişehir'i ait olan yere Çiğli'ye bağlayınız. Oranın karşıyaka ile alakası yok. Karşıyaka belediyesi mavişehire 10 km, Çiğli belediyesi ise sadece 1 km. Neden karşıyakaya bağlı anlamak güç. Bundan 15 sene öncesine kadar mavişehir yokken bölge Çiğli'ye bağlı idi. Ait olan yere Çiğli'ye bağlayınız.

Yorumu oyla      12      7  
bülent ışık 3 Aralık 2015 Perşembe 07:42

17.38 Asıl duyarlı kişiler olmaz ise olan İzmir'e olur.

Yorumu oyla      13      6  
2 Aralık 2015 Çarşamba 17:38

Yeni bir plan daha yapılır, o da mahkemelik olur, olan İzmir e olur. Bir de inşaat sektörü şehrin master planını bekliyorlar. 100 yıla biter. 😀😁😂

Yorumu oyla      14      10  
2 Aralık 2015 Çarşamba 17:35

Klasik izmir.

Yorumu oyla      14      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Pekdaş Diyarbakır’da acıya ortak oldu
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve genel merkez yöneticileriyle birlikte ...
Seferihisar’da belediyeden dev satış: 2 turizm alanı…
İlçede yaşanan tartışmalı sürecin ardından belediyeye ait taşınmazlar ...
Dario Moreno mahallesinde danslarla anıldı
İzmir sevdalısı sanatçı Dario Moreno, ölümünün 47. yılında Konak Belediyesi’nce ...
 
'Balçova'nın Zeybeği' Türkiye şampiyonu!
Balçova Belediyesi EFEM Halk Oyunları Topluluğu, İstanbul’da düzenlenen ...
Başkan Pekdaş: Kentlerin ruhunu yakalamak gerek
“Marka kentler” sözü yerine kentlerin insanı öne koyan yaklaşımlarla tanımlanması ...
Çiğli Meclisi’nde ‘şirket’ tartışması: İşte o sorular!
Aralık ayı ilk oturumuna AK Parti Grubu’ndan gelen taleple başlayan tartışma ...
 
Kendi işlerinin patronu olacaklar!
İşsizlik sorununa çözüm üretmek ve kent ekonomisine doğrudan katkı sağlamak ...
Bornova’da ‘çok özel’ bir kafe: +1 Down
Down Sendromlu gençlerin sosyal hayata katılımlarını sağlamak amacıyla ...
İzmir’de arıtmalar arttı, teşvik geliyor!
İZSU Genel Müdürlüğü tarafından Avrupa standartlarında işletilen ve kalitesiyle ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva