HABERLER>YAŞAM
28 Mart 2015 Cumartesi - 15:25

İzmir’de engellilerin maaş isyanı

İzmir’de 26 engelli derneği yönetici ve üyeleri, Konak Meydanı'nda toplanıp, evde bakım aylıklarında yapılan düzenlemeyi protesto etti. Yeni yasayla birçok engellinin maaşının kesildiğini belirtip, "Eğer durum düzeltilmezse Engelliler Haftası'nda Türkiye'ni her tarafından Ankara'ya yürüyeceğiz" dedi.

İzmir’de engellilerin maaş isyanı

Engelli dernekleri adına basın açıklamasını, Engelsiz Yaşam Derneği İş Üretim Atölyesi Genel Başkanı Gülgün Yorgancılar yaptı. Mağdur edilen, kazanılmış hakları ellerinden alınan engelliler olarak ülke genelinde alanlarda olduklarını belirten Yorgancılar, 2022 sayılı Engelliler Aylıkları Yasası'nda yapılan değişikliğe göre hanede kişi başına düşen aylık gelir 255.22 TL'ye eşit ya da üstündeyse ailedeki engelli bireyin aylığı kesileceğini söyledi. Gülgün Yorgancılar şunları söyledi:
 
“Bakıma muhtaç engelliler, bakıma muhtaç çocuğu olan engelli yakınları ve bakıma muhtaç emekliler, 2022 sayılı Yasa'ya göre 3 ayda bir 1312 TL engelli aylığı alıyordu. Fakat söz konusu kanun Hükümet tarafından yeniden düzenlendi. Bu kanun doğrultusunda çıkartılan en son yönetmelikle evde bakım aylıkları, muhtaçlığın tespitinde hane gelirlerine dahil edildi. Evde bakım aylıkları da dahil hanede kişi başına düşen aylık gelir 255.22 TL'ye eşit ya da üstündeyse '2022 aylığı' bağlanmayacak. Engelli ve yaşlıyı bırakın eşitliği, birey yerine koymayan bir yasa karşımızda duruyor. Mevcut yasaların değişmesi gerekiyor. Engellilerin evde bakım yardımı ve engelli maaşı ile ilgili mevcut yasalardaki mağduriyetinin giderilip, kaybettikleri haklarını yeniden kazanmalarını istiyoruz. Son düzenlemeyle evde bakım, engelli ve yaşlı maaşı alan 1 milyon 200 bin kişiden 1 milyonunun maaşı kesilecek. Sokakta, kamusal alanlarda görülmesi istenmeyen engelliler ve bakıma gereksinimi olan bireyler olarak, devlet eliyle haklarımıza yapılan saldırılara haykırmak için buradayız."
 
Evde bakım yardımı ve engelli maaşını düzenleyen mevcut yasalardaki engelli bireyin kendisinin değil hane halkının, akrabalarının gelirinin esas alınması çok ciddi mağduriyetlere neden olacağına da değinen Yorgancılar, “Engelli bireyleri aile fertlerinin eline bakar hale getirmektedir. Engelli sivil toplum örgütleri olarak engellilerin mağduriyetini giderip kaybettiğimiz haklarımızı yeniden kazanmak için hazırladığımız yasa değişikliği önerisini mecliste siyasi partilere sunduk. Ancak aradan iki aydan fazla zaman geçmesine rağmen Meclis gündemine ısrarla alınmadı. Kanun değişikliği ile ilgili yasal düzenleme yapılıncaya kadar sesimizi her yerde yükseltecek ve sizleri vicdanın yanında yer almaya çağıracağız. Talebimiz yerine getirilmez ve engellilerin lehine kanun değişikliği yapılmazsa, 10-16 mayıs Engelliler Haftası'nda Türkiye'nin her noktasından Ankara'ya doğru yürüyüşe geçeceğiz." (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ümit Yaldız yazdı: Çapanoğlu!
Kılıçdaroğlu’nun İzmir’den adaylığı 7 Haziran öncesi tüm hesapları alt ...
Seçimin nabzı bu sayfada atıyor!
Genel seçim yolunda tüm haberler...
İzmir’in turistik ilçesinde dehşet: İskelenin ayaklarında…
İzmir’in Çeşme İlçesi'nde, bir otelin ahşap iskelesinin ayaklarına takılı ...
 
MHP’li Koç’tan Bakırçay çıkarması: Teşkilatlar gücümüz
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir 2. Bölge Milletvekili aday adayı Murat ...
Ümit Yaldız yazdı: Kılıçdaroğlu'na kumpas ve tarihi açılıştan notlar
İki mesele var bugün. Birincisi hala yanıtı alınamayan 4. kontenjan meselesi…
Seçimin nabzı bu sayfada atıyor!
Genel seçim yolunda tüm haberler...
 
Saç çeken polisler davası karara kaldı
İzmir’de 2013 Haziran ayında, Gezi eylemleri sırasında Kordon'da bir kızın ...
Seçimin nabzı bu sayfada atıyor!
Genel seçim yolunda tüm haberler...
Ümit Yaldız yazdı: Bugün günlerden Fuar İzmir
Ne Kılıçdaroğlu’nun İzmir adaylığı ne Arınç-Gökçek kavgası… Ne de geri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva