HABERLER>EKONOMİ
30 Haziran 2015 Salı - 19:42

İTB’de gündem büyüme rakamları

İzmir Ticaret Borsası Haziran ayı meclis toplantısı, borsa onur üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Meclis gündeminde Ege Bölgesi’nde yaşanan olumsuz hava koşullarının seneye pamuk üretiminin 500 bine düşeceği duyuruldu. Öte yandan İTB Başkanvekili Yalçın Yılmaz Türkiye’nin büyüme rakamlarının analizini yaptı. Rakamların görünürde yükseldiğini, içine girildiğinde tarım ve sanayide düşüş olduğunu söyleyen Yılmaz, “Tarım ve sanayisiz bir büyümenin memlekette ne kadar faydası var” dedi.

İTB’de gündem büyüme rakamları

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret  Borsası Haziran ayı olağan meclis toplantısı, borsa onur üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Borsa gündeminde geçtiğimiz ay Ege Bölgesi’nde etkili olan kötü hava koşullarının etkisi gündeme gelirken, büyüme rakamlarının analizi yapıldı.



PAMUK ÜRETİMİ 500 BİN’E DÜŞEBİLİR
Meclisin açılış konuşmasını gerçekleştiren İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, Ege Bölgesi’nde etkili olan kötü hava koşullarını değerlendirdi. Kocagöz, “Geçtiğimiz dönem bölgemizde, bağlarda düşük sıcaklık, don ve dolu afetlerinin ürüne, üreticinin kazancına ve ülke ekonomisine verdiği zarara yakından şahit olduk. risk ve belirsizliğin bu kadar yüksek  olduğu  ülkemizde tarımı iklim koşullarına teslim etmemek gerekiyor. Ancak ne yazık ki başladığı günlerden bu yana pamuk ekimlerinde sıkıntılı günler geçirdik. Mayıs ayında 3 – 4 günde bir yağan yağmur pamuk ekimlerinin kötü etkiledi. Bazı üreticiler yaptıkları ekimleri bozmak zorunda kaldı. Bunun önümüzdeki dönem iki negatif etkisi olacak. İlki geç yetişen rekolte nedeniyle sezonda yaşanan  olumsuz fiyatlar ve tekstil sektöründeki durağanlık ile üretici pamuk yetiştirmekten hoşnut kalmadı. Bu sezon 65 kuruşa çıkarılan destekleme primine rağmen üreticinin eskisine kıyasla pamuk üretimine daha olumsuz bakmasına neden oldu. Tüm bunların etkisiyle Güneydoğu’da yer yer yüzde 35’i bulan ekiliş alanlarındaki azalışın Ege bölgesinde de en az yüzde 10 olması dolayısıyla Türkiye genelinde yüzde 20 oranında azalma beklememize neden olur. bu etkenler nedeniyle önümüzdeki yıl 500 bin tonlara düşen pamuk üretimi ile karşı karşıya kalacağız” diye konuştu.



TARIMSIZ BÜYÜME NE İŞE YARAR
Meclis gündeminde konuşmasını gerçekleştiren İTB Yönetim Kurulu Başkanvekili Yalçın yılmaz 10 Haziran’da açıklanan yılın ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Yılmaz, “Ekonomi yılın ilk çeyreğinde, iç tüketim ve stok etkisiyle yüzde 2.3 büyüdü. Bu rakam, yüzde 1.6 olan beklentinin epey üzerinde bir rakam. Fakat detaylara inince geleceğe dair alarm zillerinin çaldığını görüyoruz. Tarım sektöründe son beş yılın ilk çeyrek ortalama büyümesi 5.4 düzeyindeyken bu yıl sadece yüzde 2.7 büyüdü.  Benzer şekilde sanayi sektöründeki yüzde 0.8 lik orak hayli güdük kaldı. Tarım ve sanayisiz bir büyümenin memlekette ne kadar faydası var, oturup düşünmek gerekir. BGİz gelişmiş ülkelerde yapılan hatanın aksine, tarımın milli gelirdeki payının yüzde 10’un üstünde tutulması gerektiğine inanıyoruz” ifadesini kullandı.



ONUR ÜYELERİNE PLAKET
Meclis toplantısında borsa bünyesinde önemli görevlerde yer almış onur üyeleri bir araya geldi. Meclise katılan Şadi Katırcıoğlu, Hasan Özmen, Vahit Celep, Doğan Elden, Umur Simsarolu, Metin Portakal, Reha Sümer ve Cemali Kırmızıoğlu’na İzmit Ticaret Borsası adına günün anlam ve önemini içeren plaket takdim edildi.
 
 

 
TIR'da paspas arası kaçak sigara
 
DTO Başkanı'ndan navlun uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DTO’da ekonomiye bilimsel bakış
DTO İzmir Şubesi, Piri Reis Üniversitesi’ni ağırladı. Üniversite rektörü ...
EMO: Kayıp kaçak bedeli üzerinden elektriğe zam yapıldı
Elektrik Mühendisleri Odası, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun yayımladığı ...
Zeytinyağı’nda korkutan açıklama: Tağşiş patladı!
Küçükbay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, zeytinyağında yüzde ...
 
İzmir’in 11 şehit veren köyünde yeni madene bir de kapasite vizesi!
Soma’da yaşanan maden faciasında 11 kişinin hayatını kaybettiği Kınık ...
Maliye bakanlığından belediyeleri rahatlatan karar
Yüklü miktarda borcu olduğu için İller Bankası’ndan gelen payların yüzde ...
Mayıs raporu: İhracat da geriledi ithalat da!
Türkiye'nin ihracatı Mayıs ayında yüzde 18.8, ithalatı da yüzde 14.4 azaldı.
 
EBSO'da gündem 'işbaşı eğitim'
Ege Bölgesi Sanayi Odası haziran ayı meclis toplantısında EBSO Başkanvekili ...
Maden ihracatçılarından müdürlerine hüzünlü veda
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nde Şube Müdürü olarak görev yapan Selda ...
Flaş! Milyonlarca emekliye kötü haber
İntibak Yasası 'eksik' çıktı diyerek açılan davada karar verildi. Ankara ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva