HABERLER>EKONOMİ
30 Haziran 2015 Salı - 20:05

DTO Başkanı'ndan navlun uyarısı

Dünya yük taşımacılığında büyük firmaların rekabeti, konteyner piyasasında büyük tehlike yaratıyor. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Haziran ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Yusuf Öztürk, konuyu gündeme getirdi. Dev firmaların rekabet için büyük tonajlı gemi yarışına girmesinin baskı oluşturduğunu söyleyen Öztürk, ‘‘Yakıt maliyetlerinin dahi altına düşmüş olan konteyner navlunları, küçük taşıyıcı firmalar için ölüm anlamana geliyor” dedi.

DTO Başkanı ndan navlun uyarısı

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Haziran ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis öncesi  7 Haziran genel seçimleri sonrası yürütülmesi gereken faaliyetler, yeni ekonomik faaliyetleri konu alan bir panel gerçekleştirdi
 
Meclis gündeminde konuşmasını gerçekleştiren DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk,  1 Temmuz Kabotaj Bayramı ile ilgili “Her Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda denizcilikte aldığımız mesafeyi tartışıyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Denizciliği Türk’ün büyük ulus ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız’ sözleriyle çizdiği ilerliyoruz. Ancak denizciliğin alacağı daha çok yol var. Denizcilikle ilgili projeleri bir an önce hayata geçirmeliyiz”  mesajını verdi.


 
ARTIK KRUVAZİYERLE İLGİLİ KONUŞMAK İSTEMİYORUM
İzmir’in kruvaziyer turizmindeki düşüş ile ilgili konuşan Yusuf Öztürk, sözlerine  “ Kruvaziyer ile ilgili artık yorum yapmak istemiyorum” ifadesi ile başladı. İstanbul, Kuşadası kruvaziyer rakamları ile İzmir’i kıyaslayan Öztürk, “Ocak – Mayıs ayı döneminde ülkemize 350 yolcu gemisi ile 390 bin yolcu geldi. İstanbul ve Kuşadası limanlarında yolcu sayısında artış yaşanıyor. Ancak İzmir Alsancak Limanı’nda 63 bin olan yolcu sayısı bu sezon 47 bine gerilemiş durumda. Alınacak önlemlerle sezonu daha az kayıpla kapatabiliriz. Ama umarım Uzakdoğu’daki o parayı hisseden hatlar, Akdeniz’i unutmazlar” dedi.
 
KONTEYNER NAVLUNUNDA ÖLÜM TEHDİTTİ 
Yük taşımacılığında dünya devi firmaların yarışı konteyner navlunları üzerinde baskı yaşanıyor. Problemin büyüyerek devam ettiğini ifade eden Öztürk tehlikenin altını çizdi. Öztürk,”Konteyner ve taşıma piyasasında da sıkıntı devam ediyor. Büyük taşıyıcılar Maersk ve Cosco’nun 20 bin TEU gibi çok büyük tonajlı konteyner gemisi siparişleri vermiş olması, bu segmetteki sipariş çılgınlığının hangi boyutlara vardığını bize korkutucu bir şekilde gösteriyor ki bu durum özellikle Asya – Avrupa ana rotasında navlunları baskı altında tutmaya devam ediyor. Yakıt maliyetlerinin dahi altına düşmüş olan konteyner navlunları, küçük taşıyıcı firmalar için ölüm anlamana geliyor. Piyasa konsolidasyonu en acımasız şekilde devam ediyor” diye konuştu.
 
PETROL FİYATLARINDA İRAN DÜŞÜŞÜ
Petrol fiyatlarında düşüşün kapıda olduğunu söyleyen Öztürk, “Piyasalar İran ile nükleer görüşmelerin karara bağlanmasını hızla bekliyor. İran’ı  40 milyon varil ham petrol stoku yaptığı ortaya çıktı. Ambargonun kalkmasıyla bu petrolün piyasaya gireceğini söylüyor. Bu da ham petrol fiyatının düşmesi beklentilerini beraberinde getiriyor. Piyasa uzmanları önümüzdeki 10, hatta 20 yıllık dönemde düşük petrol fiyatı tahmininde bulunuyor. Bu denizcilik sektörü ve enerji ithal eden ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkeler için olumlu bir beklenti” şeklinde konuştu.
 

 
İTB’de gündem büyüme rakamları
 
Sendika başkanından TEOG tepkisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTB’de gündem büyüme rakamları
İzmir Ticaret Borsası Haziran ayı meclis toplantısı, borsa onur üyelerinin ...
DTO’da ekonomiye bilimsel bakış
DTO İzmir Şubesi, Piri Reis Üniversitesi’ni ağırladı. Üniversite rektörü ...
EMO: Kayıp kaçak bedeli üzerinden elektriğe zam yapıldı
Elektrik Mühendisleri Odası, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun yayımladığı ...
 
Zeytinyağı’nda korkutan açıklama: Tağşiş patladı!
Küçükbay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, zeytinyağında yüzde ...
İzmir’in 11 şehit veren köyünde yeni madene bir de kapasite vizesi!
Soma’da yaşanan maden faciasında 11 kişinin hayatını kaybettiği Kınık ...
Maliye bakanlığından belediyeleri rahatlatan karar
Yüklü miktarda borcu olduğu için İller Bankası’ndan gelen payların yüzde ...
 
Mayıs raporu: İhracat da geriledi ithalat da!
Türkiye'nin ihracatı Mayıs ayında yüzde 18.8, ithalatı da yüzde 14.4 azaldı.
EBSO'da gündem 'işbaşı eğitim'
Ege Bölgesi Sanayi Odası haziran ayı meclis toplantısında EBSO Başkanvekili ...
Maden ihracatçılarından müdürlerine hüzünlü veda
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nde Şube Müdürü olarak görev yapan Selda ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva