HABERLER>SEÇİM 2015
2 Nisan 2015 Perşembe - 10:05

Önseçimde zirve takipçisi Bayır’dan ilginç tepki: Kesme operasyonu!

CHP İzmir’de 1’inci Bölge’deki ön seçim yarışını mevcut milletvekili Musa Çam’ın ardından 2’inci sırada tamamlayan İl eski Başkanı Tacettin Bayır seçim sonucuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Partide tartışma konusu olan mezhepçilik ve hemşericilik için de, ‘kabul edilemez’ nitelendirmesi yapan Bayır, sıralamasıyla ilgili ise, “Kendime ikinci sırayı hedeflemiştim. Ama buna rağmen 5-6 bin oy az aldığımı düşünüyorum. Yani özellikle belli ilçelerde şahsıma bir kesme operasyonu yapılmış, onu da hissediyorum” dedi.

Önseçimde zirve takipçisi Bayır’dan ilginç tepki: Kesme operasyonu!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - CHP’de 16 yıl sonra hakim gözetiminde üye bazlı önseçim heyecanı yaşandı.
 
İzmir 1’inci Bölge’de 9 bin 401 oy alarak milletvekili Musa Çam’dan sonra 2’inci olan İl eski Başkanı Tacettin Bayır Egedesonsöz’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.
 
Önseçimde yaşananlar hakkında geniş bir yelpazede açıklama yapan Bayır başarısının altında yatan nedenlerden bahsederken ayrıca parti içinde yaşanan mezhepçilik ve hemşericilik tartışmaları hakkında da konuştu.
 


GEMİYİ HİÇ TERK ETMEDİK
Sözlerine başarısının altında yatan nedenleri sıralayarak başlayan Bayır, eşinin ve kendisinin partiye hiçbir zaman sırt dönmediklerini belirtti. Bayır, “Bu başarı 32 yıllık örgütle yaptığımız çapadır. Aslında mütevazi bir bütçeyle yola çıktık. Yoğun bir tempoda çalıştık. Geçmiş süreçte il başkanlığı yapmamız ve İl başkanlığındaki bazı kişilerin müdahalesiyle beklenmeyen sonuç ve mağduriyetimiz bu başarıda etkili oldu. Çünkü arayanların çoğu öyle ifade ediyor;  ‘Size yapılan bir haksızlık vardı. Örgüt bunu gördü’ diyorlar. Ben de onlara katılıyorum. Onun dışında 7/24 çalıştık. En büyük destekçim eşimdir. Kendisi parti eğitmeni olarak çalışıyor. O da 1983 SODEP’ten bu yana 32 yıldır hiç küsmedi. Biz hiç küsmedik ve darılmadık. Yeri geldi itilip kakıldık, parti barajın altında kaldı ama partiye hiç sırtımızı dönmedik. Gemiyi hiç terk etmedik.  ‘Örgüt ne tartarsa doğru tartar’ diye eskiden de söylüyorduk, nitekim öyle oldu” diye konuştu.
 
HEMŞERİCİLİK VE MEZHEPÇİLİK KABUL EDİLEMEZ
Seçim sonrasında listeye giremeyen aday adayları tarafından ortaya atılan mezhepçilik iddialarına ilişkin konuşan Bayır, anahtar liste yapmadığının ve kimseyle ittifak kurmadığının da altını çizdi. Kendi ilçesinde arka sıralarda yer aldığını da sözlerine ekleyen Bayır, hemşericiliğin ve mezhepçiliğin kabul edilemez bir şey olduğunu söyledi. Bayır, “ Ayıp ayıbı yapana aittir. Ben yola çıkarken de verdiğim mesajlarda, ‘Önemli olan burada 75 arkadaştan kimin listeye gireceği değil 7 Haziran’da İzmir seçmeninin önüne öyle bir liste çıkarın ki bir milli takım gibi olsun, bir mozaik olsun. Her kesimden insan olsun. İzmirli de olsun, Anadolu insanı da olsun’ dedim. ‘Herhangi bir şekilde hemşericilik yapmayın’ diyerek parti tabanımıza bunları hatırlattım. Hiçbir şekilde liste yapmayacağımı kimseyle ittifak kurmayacağımı, benim adıma bir liste dağıtılırsa bunun kabul edilmemesi gerektiğini, benim tarafımdan çıkarılmadığını açıkça deklare ettim.  Anahtara karşıydım. Çünkü ben oyların özgür iradesiyle verilmesinden yanaydım. Geçmiş süreçte bu anahtarların özellikle bazı belediye başkanları tarafından devreye sokulduğuna şahit olduk. Belediye çalışanlarının eline verildiğini biliyoruz. Nitekim bazı yerlere bakıldığında ben de bunu hissedebiliyorum. Yani toplam 14 ilçede ortalama 2’inci sırada olmama rağmen kendi ilçem Güzelbahçe’de ne yazık ki 8’inci sıraya itilmişim. Narlıdere’de ilk 10’da yokum mesela. Bunlar çok çarpıcı. Bunu sorguladığımız zaman bunu buluyoruz. Bazı anahtarlar dağıtılarak bizi rakip gördükleri için kesmeye çalışmışlar.  Ama onları Allah’a havale ediyorum. Bunların üstünde artık durmayacağım. Bizim tek hedefimiz var; 7 Haziran’da bu partiyi iktidar yapmaktır. Hayatım boyunca geçmişe kafayı takmadım, kindar olmadım, kin gütmedim. Onun için çok rahatım. Herkesin yaptığı yanlış kendine döner. Ne ekersen onu biçersin bu partide.  Tabi hemşericiliği, mezhepçiliği kabul etmek pek mümkün değil.  Bunları şiddetle terk etmemiz lazım artık. Her iki taraf için de geçerlidir. Egeli de yaparsa yanlış öbür taraf da yaparsa yanlış.  Sünni de yaparsa yanlış Alevi de yaparsa yanlıştır.  Mustafa Kemal emperyalizme karşı verdiği mücadelede savaşı bir mozaikle kazandı. Yanında herkes vardı.  Çanakkale Şehitliğine gidip baktığınızda Muğlalı, Manisalısı da var, Karslı, Vanlı Sivaslısı da var. Kurtuluş Savaşından bugüne gelen sürece bakıldığında Cumhuriyet kolay kazanılmadı. Kardeşçe yaşamayı öğrenmeliyiz” ifadelerini kullandı.
 


DAHA FAZLA KADIN OLACAĞINI ÜMİT EDİYORUM
Bayır, kadın ve genç adayların listede kendine yer bulamamasıyla ilgili de konuştu. Listede daha çok kadın ve genç görmek istediğini belirten Bayır, “Gönlüm tabi ki kadın ve genç sayısının yükselmesini istiyor. Ama zaten bunun böyle çıkabileceği üç aşağı beş yukarı böyle tahmin edildiği için genel başkanımız ilk sıralara kadın kontenjan koyuyor. İstanbul, İzmir, Ankara’da böyle yapıldı. Dolayısıyla geçmiş dönemlere göre daha fazla kadın olacağını ümit ediyorum. Yani burada emek ağırlıklı, örgüte çapa yapmış insanların, halka dokunmuş insanları ön sıralarda yer aldığını görüyoruz” dedi.
 
ŞAHSIMA BİR KESME OPERASYONU YAPILMIŞ
Seçimdeki sıralaması hakkında da açıklamalarda bulunan Bayır, ikinci olacağını tahmin ettiğini fakat aldığı oy oranının beklentisinin altında olduğunu belirtti. Bayır, “Bu yarışta İlk sıralarda olacağımı ümit ediyordum. Hedeflediğim noktada Musa Çam’ın çalışmaları ve milletvekili olması sebebiyle 1’inci olacağını tahmin ediyordum. Kendime ikinci sırayı hedeflemiştim. Ama buna rağmen 5-6 bin oy az aldığımı düşünüyorum. Yani özellikle belli ilçelerde şahsıma bir kesme operasyonu yapılmış, onu da hissediyorum.  Süreç olarak bunlara takılı kalmamalıyız. Önümüzde 7 Haziran Genel Seçim hedefi var. Bununla ilgili bir hesaplaşmaya kimsenin girmemesi lazım. İlerideki dönemde parti üyesi bunu takdir edip görecektir. Bunu yapan belli bir kesim, herkesi zan altında bırakmak doğru değil” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ARDA CEVAHİR 3 Nisan 2015 Cuma 09:45

Biz böyle böyle küçüldük. iki şeyin kifayetsiz kaldığını biliyorum bu seçimde bir okulların kapısınta dağıtılan tanıtım kağıtları iki insanların eline tutuşturulan listeler çok yaşlılar ve partiden çok uzak kalanlar (10 000 üyeli konakta katılım 6 000 dolaylarındadır. buda öz örgüte tekavül eder. yani partiliyi iyi kötü tanıyan )hariç. bu konunun kurtuluşu aday adayları arasında Etik sözleşmesi yapmaktır gibi geliyor bana ama onun içinde yetişmiş insana ihtiyaç vardır. bu süreçte kim ne derse desin haklı çıkacaktır. vardır diyende haklı çıkar. yoktur öyle birşey diyende. saygılar...... not. doğruluğundan emin değilim ama bir anahtar liste gördüm üstüne alevi bektaşi federasyonu yazan kaşe vurulmuş. tacettin beyde listede idi ....

Yorumu oyla      12      7  
Yuh Yani 3 Nisan 2015 Cuma 09:45

Bu açıklamadan sonra, değil milletvekili, senden ne köy olur ne kasaba.

Yorumu oyla      15      12  
HİZİP 3 Nisan 2015 Cuma 09:42

İşte CHP'yi içten yıkan hizipçilik bu. Çok iyi bir sonuçla seçilmişsin be adam, niye hala parti içinde hizip yaratıyorsun? Milletin oyuna ambargo mu koydun? Demokrasiyi hazmedemedin mi? Doyumsuzluk, hırs, neler yaptırıyor insana. Senden ne fayda gelir CHP'ye şimdi?

Yorumu oyla      14      9  
partili 2 Nisan 2015 Perşembe 21:06

Narlıdere ve Güzelbahçe de baskan kesildi. Bunu söylemek hakkı. Halk bilsin. Gün olur devran döner.

Yorumu oyla      19      7  
yelkili 2 Nisan 2015 Perşembe 16:42

tacettin başkan yelkili üye güzelbahcenin uydusu değildir sandıktada bunu göstermiştir secimde tüm yelki seninle beraber olcak başarı lar

Yorumu oyla      20      7  
tugçe erbil 2 Nisan 2015 Perşembe 16:15

başkan arkandayız... senelerdir bu partiye emek verdin. sana güveniyor inanıyoruz mecliste bizleri izmirimizi temsil edeceğinden süphemiz yok. sonuc belli başkan. sen hakettigin yerdesin daha güzel günlere sevgililer

Yorumu oyla      23      7  
Kazım EMİR 2 Nisan 2015 Perşembe 13:13

seçime 65 gün kaldı partiyi yıpratmayalım sizi hep takdir ederdim bu haliniz puan kaybettirdi

Yorumu oyla      23      14  
EFE 2 Nisan 2015 Perşembe 12:48

Yıllar sonra önseçim yarışının yapılması zenginliğimiz CHP 'nin cansuyudur. Ancak kontenjanların olması örgüt içinde farklılıklarını öne çıkarma zaafını ortaya çıkardı.Yinede doğru değil.Öne çıkarılması gereken altı ok ve Mustafa Kemal'in ilkelerini savunma olmalıydı, mezhepsel ve hemşehri yakınlığı bizim sol yanımızı acıtıyor.Kişisel farklılığın CHP kimliğinin önüne geçmesibizi birbirimizden uzaklaştırır. Yine de önseçim sonrası açıklamalar olumlu.Hedef belli her iki bölgede,en az 8 vekilliği çıkaracak şekilde çalışmayı sağlayacak örgütsel beraberliğimizi sağlamak. Her aday arkadaşımız bizim yüz akımız olacaktır.Hepsine başarılar....

Yorumu oyla      23      6  
seçmen 2 Nisan 2015 Perşembe 10:44

Bayır'ın dedikleri doğru ama insanlar örgütlenmiş güçlerini sandıkta toplama adına bu çalışmaları yaptılar.Burada başkalarını kötülemek ayrıştırma yapmamak gerekir.

Yorumu oyla      23      11  
Selçuktan 2 Nisan 2015 Perşembe 10:27

Selçukta biri tireden olmak üzere Eski yenilen başkanlardan biri listesinde sizin adınızı koyunca malesef bu yapıya karşı olanlar sizi yazmaktan vaz geçti keşke böyle bir liste lanse edilmeseydi

Yorumu oyla      17      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sertel’in adaylığına itiraza ret!
İl Seçim Kurulu önseçimde 2.bölgede üçüncü olarak aday olmaya hak kazanan ...
‘Önseçimin’ Yiğit’i iddialı: AK Parti’nin önde olduğu…
CHP'nin İzmir'de yaptığı ön seçimde 1'inci bölgeden 3'üncü çıkan, kontenjan ...
MHP İzmir'de flaş gelişme: Liste tamam, temayül başladı!
Partide aday adaylığı için belirlenen başvuru süresi sona ermesinden 13 ...
 
MHP aday adayı Koç: Türk siyasetine kadın eli değmeli
MHP İzmir 2. Bölge milletvekili aday adayı Murat Koç, partisinin Kadın ...
Önseçim sonrası merak edilen soru: Çıkamayan kontenjan olabilir mi?
CHP’nin İzmir’de gerçekleştirdiği önseçimden sonra liste şekillenirken ...
CHP’de Kavalar’dan örgüte birlik çağrısı
29 Mart’ta sandığa giden CHP İzmir İl Örgütü, milletvekili listesini belirledi. ...
 
MHP’nin seçim beyannamesi hazır: Yolsuzluk ve İmralı’ya son!
Hazırlanan seçim beyannamesine göre, MHP tek başına iktidar olursa, ilk ...
Sertel önseçim başarısını ve büyük hedefini açıkladı
CHP'de yapılan önseçimlerde İzmir 1'inci bölgeden 3'üncü sırada çıkan ...
Ümit Yaldız'ın kaleminden: Önseçim sandığından aslında ne çıktı?
Genel Yayın Yönetmenimiz Ümit Yaldız köşesinde CHP'nin önseçim sandığını köşesine taşıdı
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva