HABERLER>GÜNCEL
8 Aralık 2014 Pazartesi - 12:37

‘İzmir’in Yırcası’nda kurtuluş acil yargı kararı!

RES inşası nedeniyle yüzlerce ağacın kesileceği Urla’nın Ovacık Köyü Muhtarı Veysel Erköse, “Kimseye yasal olarak müdahale edemeyiz. Aksa halde biz suçlu oluruz. Çok acil bir şekilde işlemin mahkeme tarafından durdurulması gerekiyor. Biz yürütmenin durdurulması kararını bekliyoruz” dedi.

‘İzmir’in Yırcası’nda kurtuluş acil yargı kararı!

EGEDESONSÖZ - Rüzgar santralleri, balık çiftlikler ve taş ocaklarına karşı yaşam mücadelesi veren Yarımada büyük bir ağaç katliamıyla yüz yüze…

İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Ovacık Köyü'nde Sancak Group’a ait rüzgar enerjisi santrali için başlayan ağaç katliamına karşı Soma İlçesi'ndeki Yırcalı köylülerinin, termik santral kurulacak olan arazilerindeki 6 bin zeytin ağacının iş makineleriyle sökülmesine rağmen verdikleri mücadele örnek oldu, köylüler hukuk mücadelesi başlattı.

Dev RES parçalarının TIR'larla taşınması için yol kenarında 300, santralin kurulacağı yere kadar yeni yol açılması için de bine yakın ağacın kesilmek üzere işaretlendiği alanda çalışmalar can güvenliği tehdidi ve yağmur nedeniyle dururken Egedesonsöz’e konuşan Ovacık Muhtarı Veysel Erköse son durum hakkında bilgi verdi.

ACİL YARGI KARARI LAZIM
Çam ağaçlarıyla dolu arazide kesimin şimdilik durduğunu belirten Muhtar Veysel Erköse, “Durmasının gerekçesi ise hava şartlarının kötü olması. Yağmur yağdığı için kesim yapılmıyor. Yoksa kesimin durdurulması söz konusu değil. Orman İşletme Şefliği görevlileri ‘kesim güvenli değil’ diyerek çalışmaları erteledi. Biz burada bekliyoruz. Köylüler kesimi izlemekten başka bir iş yapamıyor. Kimseye yasal olarak müdahale edemeyiz. Aksa halde biz suçlu oluruz. Çok acil bir şekilde işlemin mahkeme tarafından durdurulması gerekiyor. Biz yürütmenin durdurulması kararını bekliyoruz. Her ağaç kesildiğinde içimiz yanıyor. Kesilen ağaç yere düştükten sonra fotoğrafını çekiyoruz. Eğer mahkeme işlemi durdurursa biz de sorumluların yüzüne ‘işte eseriniz’ diyeceğiz. Beklemekten başka çaremiz yok” ifadelerini kullandı.



NÖBET BAŞLADI
Öte yandan hukuksal olarak Danıştay'a yürütmenin durdurulması için dava açan köylüler, çevrecilerin de desteğiyle, dün kesimin başlaması üzerine eyleme başladı.
 
YAĞMUR ALTINDA NÖBET
DHA’nın haberine göre köylülerin tepkisi ve yağmurdan dolayı orman kesim ekipleri başlattıkları kesim işlemine ara verip, bölgeyi şimdilik terk etti. Jandarma da olası olumsuz bir olayın yaşanmaması için bölgede önlem aldı.
 
Bu arada sağanak yağmura rağmen, hem köylüler hem de çevreciler, ağaçlarının kesilmesine engel olmak için orman içerisinde bekleyişlerini sürdürdü. Toplanan kalabalık, ekiplerin bölgeden tamamen çekildikleri ve hukuki sürecin bekleneceği açıklanıncaya kadar da direnişlerinin devam edeceğini açıkladı.
 
Köy sakinlerinden 68 yaşındaki Emine Nalcıoğlu, bir yandan babasından kalma zeytin ağaçlarının bir yandan da kızılçam ormanını korumak için ayağındaki terlikle direndi. Ağaçların kesilmesiyle, yağmurların da kesileceğini, kendilerinin de kuruyacağını dile getiren Emine Nalcıoğlu, "Bir kuru dalını kırmaya kıyamazdık. Onlar kökten kesip atıyorlar ağaçlarımızı. Bak ayağımda ayakkabı yok. Yağmurda terlikle geldim. Karnımızı doyurmak için elimizde kalan zeytinleri de bu arada götürecekler. Orman yok, zeytin yok. Biz burada köy yerde ne yapalım?" dedi.


 
Köy sakinlerinden 51 yaşındaki Emine Göcük ise "Bizim çocukluğumuzun anıları var burada. Hep çevre sevgisiyle büyütüldük. Bu ağaçlara bu yaşa geldiler. Ama bir anda kesilip atılıyor. Biz direnmeye devam edeceğiz" dedi.
 
Köy Muhtarı Veysel Erköse de beklediklerinden büyük destek gördüklerini, firmanın geri adım atmasını umut ettiklerini ifade etti.
 
'DİREN YAĞMUR'
Köylülere destek vermek için gelenler arasındaki ilkokul öğrencisi 10 yaşındaki Likya Sümerval da yer aldı. Öğrendiği yöntemle, kesilen ağaçların yaşını gövdelerindeki halkaları sayarak belirleyen minik çevreci Likya, "Benim baktığım ağaç 38 yaşındaymış. Bu kadar yıl kesilmek için beklemiş. Ama ben burada, gelecekte iyi bir çevrede yaşamak için bekleyeceğim" dedi.
 
Yağmur devam ettiği sürece ağaçların kesilemeyeceği anlatan Kent konseyi Yürütme Kurulu üyesi Ali Yarar da "Yağmur olduğu sürece, ağaçlar yaşamlarını sürdürecek. Bu yüzden de umudumuz yağmura kaldı. 'Diren yağmur' diyorum" dedi. Bu arada çevreciler de "Diren yağmur" diye bağırdı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 8 Aralık 2014 Pazartesi 13:20

Anlaşılan o ki Gezi Parkı eylemlerinin suçluları bulundu, ağaçlar! aman ha ağaçlar toplu halde bulunmasın eylem yaparlar sonra tez dağıtılsınlar!

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Çanakkale'de esrarengiz patlamalar
Çanakkale'de art arda duyulan ve binaların camlarını sarsan iki patlama ...
Soma’da büyük dram: Hayatı kurtuldu ama…
Manisa’nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciadan, ...
Şok: AK Partili Eski Vekile meydan dayağı!
Karakol çıkışında kalabalık bir grup tarafından protesto edilen Feyzi ...
 
TSK’dan dikkat çeken ‘ağaç reklamı’
Türkiye'de geçen yıl Gezi Parkı, ardından son dönemde Yırca Köyü ve Yalova ...
İzmir’de mezbaha krizi!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın belirlenen kriterlere uymayan ...
İzmir'de zeytin ağaçları kesildiğiyle kaldı!
Aliağa’ya bağlı Çakmaklı köyünde ithal kömüre dayalı 800 megawatt gücünde ...
 
UNICEF raporunda yüz kızartan tablo
UNICEF raporundan Türkiye’de aile içi şiddet: En çok şiddete maruz kalan ...
Şırnak'ta zırhlı araca molotoflu saldırı: 2 yaralı
Şırnak'ta taşlı ve molotoflu saldırıya uğrayan polis aracı önce direğe ...
Urla'da kesim durdu: Nöbet başlıyor!
İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Ovacık Köyü'nde, rüzgar enerjisi santrali ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva