HABERLER>EKONOMİ
27 Kasım 2014 Perşembe - 17:21

Foça buluşmasında 2 başkan arasında soğuk rüzgarlar

TOBB'a bağlı İzmir'deki oda ve borsaların yönetim kurulu ortak toplantısında, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar arasında soğuk rüzgarlar esti. İki başkan selamlaşmazken, yüz yüze gelmemeye çalıştı. Demirtaş'a hemen yanıt vermeyeceğini ifade eden Yorgancılar, "Acele işe şeytan karışır. Benim şeytanlıkla işim yok" dedi.

Foça buluşmasında 2 başkan arasında soğuk rüzgarlar

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı İzmir'deki oda ve borsaların yönetim kurulları ortak toplantısı, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral'ın ev sahipliğinde yapıldı. Foça'da Denizkent Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen toplantıda İzmir'deki odaların ortak bir turizm platformu kurması konusunda görüş birliğine varıldı.
 


Sanayiciye TOKİ modeliyle fabrika yapılması konusunda görüş ayrılığına düşen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, toplantıda yüz yüze gelmemeye çalıştı.

Toplantıya EBSO Yönetim Kurulu'nun toplantıya tam kadro katılması dikkat çekerken, Yorgancılar, dün Demirtaş'ın yaptığı açıklamalarla ilgili erken bir açıklama yapmayacağını belirterek "Zamanı geldiğinde açıklama yapacağım. Benim acelem yok. Acele işe şeytan karışır. Benim şeytanlıkla işim yok. Zaten SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz da benim vereceğim cevabı vermiş" dedi.

- YORGANCILAR’A ‘YAVUZ’ DESTEK…



TATİL KÖYÜ AÇILIYOR
Açılışta konuşan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, ilçenin en önemli unsurlarından birinin Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen Foça kazıları olduğunu söyledi. Demirağ, "Foça olarak UNESCO Geçici Miras Listesi'ne girmek önemli. Turizm, tarım ve balıkçılıkta daha ileri bir noktaya gelmek istiyorum" dedi.
Türkiye'nin ilk tatil köyü olan Foça Tatil Köyü'nün hala kapalı olduğunu vurgulayan Demirağ, "Kuşadası'ndaki Emekli Sandığı'na ait Clup Med de kapalı… Biz bir çalışma yürüttük. Tekrar turizme kazandırılması konusunda önümüze engel çıktı. O zaman imar planı olmayan yerlere turizm tesisi yapmışlar. İnanır mısınız Clup Med'in olduğu yer tarla görünüyor. Şimdi plan yapma izni aldık. 6-7 ay içinde Kültür Bakanlığı'na sunacağız. Orman alanı nedeniyle Kültür Bakanlığı ve Orman Bakanlığı birbiriyle kavga ediyor. 1.5-2 ay içinde planlarla ilgili bizi Ankara'ya çağırdılar. Bu iş artık siyasetin ötesine geçti. Yıllardır kapalı olan bir yeri tekrar hayata geçireceğiz. Artık yatırımcı bulmak gerekiyor" şeklinde konuştu.  Kaklıç Havalimanı yeniden sivil uçuşlara açılmasını isteyen Demirağ, Foça'da bir gümrük kapısı açılmasını istedi.
 
Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu, kamunun hantal yöntemleriyle turizmin gelişemeyeceğini belirterek,  İzmir'deki odaların turizm konusunda ortak çalışma platformu kurulmasını önerdi. Öneri oda başkanları tarafından kabul edildi.
 


"TURİZM OLMADAN KENT KALKINMAZ"
Toplantıyı yöneten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Kalkınma ajanslarını başından itibaren eleştiriyoruz. Kenti kalkındırmak için kurulan bir organizasyon Avrupa'daki örnekleri gibi çalışması gerekirken, devletin talimatlarıyla yönetilen ve çoğunlukla şehrin kalkınmasına katkı sağlamayan projelere kaynak aktaran bir kurum haline geldi. Ben İZKA'nın Yönetim Kurulu Üyesiyim. Her toplantıda kenti kalkındırmayan projelere verilen desteklere karşı duruyorum. Bir kentin zengin olması için o kente dışarıdan insanların gelmesi ve para harcaması gerekiyor. Yani turizm. Dışarıdan doğrudan yatırımcı gelir. Bu kentte yatırım yapar, istihdam sağlar. Şehrin ihracatı artar. Birbirimizden alışveriş yaparak bu kenti kalkındıramayız. İZKA nereye gitti? Hangi yatırımcıya şehri tanıttı? Hiçbir şey yok. İZKA bundan sonra fuarlara katılım kararı alındı. Moskova, Berlin, Osaka gibi fuarlara katılımı gündeme aldırdık. Bu bile başarı" diye konuştu.

"YENİ BİR ROMANA İHTİYAÇ VAR"
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye'nin ekonomide yeni bir başarı romanı yazmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Yorgancılar, "Ülkemizde ekonomi siyasetin maalesef gölgesinde kalıyor. Küresel ekonomideki gelişmeler bizim böyle bir lüksümüz olmadığını ortaya koyuyor. Başta Sayın Başbakan Yardımcımız Babacan, Ekonomi Bakanımız Zeybekci, Sanayi Bakanımız Işık Türkiye'de sanayinin, üretimin önemini vurguladı. Herkes gördü ki üretim olmadan kalkınma hayal. İşte komşumuz Yunanistan. Üretmeyen ülkeler her zaman sıkıntı ile karşı karşıya kalma mecburiyetinde. Bize yeni bir üretim hikayesi, yeni bir heyecan, sanayi ve üretimin önündeki engellerin aşılacağı, 10 bin 500 dolarda tıkanmış gelirin 25 bin dolara çıkarılacağı bir roman lazım. Bu romanı devlet ve özel sektör olarak hep birlikte yazacağız" dedi.



Türkiye genelinde yüzde 10.5 olan işsizlik oranının İzmir'de yüzde 15.4 olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, "Bu oranı aşağıya çekmek için istihdam desteği getirilmeli. Ben 2015 yılından ümitsiz değilim. İnşallah ülkemiz seçim ekonomisine girmeden 2023 hedeflerine hep beraber ulaşabilecek" diye konuştu.

“KAÇAK ETLER NEREDE TÜKETİLDİ?"
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Türkiye'de tarım ve hayvancılığın sıkıntı yaşadığını söyledi. Korkmaz, "Dünyanın ikinci büyük üreticisi ve en büyük ihracatçısı olduğumuz kuru üzümde yaşananlar tam bir komedi. İhracatımız yüzde 40 arttı, ortalama fiyat yüzde 30 geriledi. Zeytinyağı ihracatımız neredeyse yüzde 70 geriledi. Kuru incirde ürün kalitesi çok kötü. Fiyatlar 10 liranın üzerine çıktı. Canlı hayvan ve et sektörünün istikrarı dış ticaret politikaları ile çözülmeye çalışılıyor. Kaçak etlerin nerelerde tüketildiği bilinmiyor. Kredilerle yeni hayvancılık işletmeleri açılıyor, bir o kadarı da iflas ediliyor. Anlık yaşıyor, anlık kararlar alıyoruz. İstikrar sağlayacak politikaları hayata geçirmemiz gerekiyor" dedi.

"DENİZCİLİĞE YATIRIM ARTACAK"
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Hükümetin dönüşüm programına lojistik sektörünün de alındığını belirterek, yapılacak yatırımları desteklediklerini söyledi. Öztürk, "2018 yılına kadar limanlarda elleçlenen konteynır miktarının 8 milyon TEU'dan 14 milyon TEU'ya çıkartılması, demiryolunun taşımacılıktaki payının yüzde 8'den yüzde 16'ya yükseltilmesi, demiryolunda özel sektör payının yüze 30'a çıkartılması hedefleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesi 15.5 milyar lira olarak hedeflendi. Demek ki eni yılda ulaştırma ve denizcilik sektörüne önemli yatırımlar yapılacak" şeklinde konuştu.

DTO'nun İzmir Alsancak Limanı'nın güncel pozisyonunu koruması, gerekli modernizasyon yatırımlarının yapılması konusundaki görüşünü koruduğunu ifade eden Öztürk, İzmir'in kruvaziyer turizminde homeport olması için tanıtıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

“BU ÇAĞDA ELEKTRİK KESİLİYOR"
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, ilçedeki elektrik kesintilerinin dayanılmaz noktaya geldiğini, özellikle çok sayıda fabrikanın üretim yapamaz duruma düştüğünü söyledi. Olgun, "Bu çağda elektrik kesintisi utanç verici" dedi.
 
Sanayicilerin atık su sorunu konusunda yetki karmaşasının şimdilik çözüldüğünü dile getiren Olgun, "Fabrikalar yine atıklarını atıyorlar. İZSU'dan Çaybaşı ve Yazıbaşı'na iki endüstriyel atık arıtma tesisi kurulmasını talep ettik. İZSU bunu yatırım programına aldı. Bunu hemen yapmak lazım... Torbalı'da 700 tesis var. Sıkıntı devam edecek" diye konuştu. Olgun, Pancar OSB, Torbalı OSB ve Metropolis Antik Kenti'ne otoyoldan iniş verilmesini de istedi.

MENEMEN FESTİVAL İSTİYOR
Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, Foça Tatil Köyü'nün hayata geçmesi, Menemen'de bir alışveriş festivalinin düzenlenmesi konusunda destek istedi. Güral, "Menemen Plastik OSB çok gecikti. Menemen Koyundere'de İZBAN'ın geçit yeri var. Orada keresteciler var. Başkan Kocaoğlu orayı kapatmadı. Ama otobanla orası kapatılırsa geçiş yapılamaz.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY’den ‘hostes Z.Ş.’ açıklaması!
THY yetkilileri ise Z.Ş.’nin işten çıkarılma nedeninin ‘performans düşüklüğü ...
CarrefourSA Karşıyaka'da 'görmediklerimiz' var!
ECE Türkiye Proje Yönetimi A.Ş. tarafından yönetilmekte olan CarrefourSA ...
AK Partili Denizli’ye ‘lojistik’ isyan: Ortada hiçbir şey yok!
AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli’nin ‘Kemalpaşa Lojistik Köyü ...
 
Bakanlıktan ‘Alsancak Limanı kapatılsın’a vinçli yanıt
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, liman tartışmalarına vinçli ...
Aliağa’da B planı: Hurda gemi karaborsa!
İzmir’in Aliağa İlçesi'nde bulunun gemi söküm tesisleri hurda gemi bulmakta ...
İzmir İtalyan Ticaret Odası 10 firmayı görücüye çıkarıyor
İzmir İtalyan Ticaret Odası, İtalya’nın doğal taş sektörü ile ünlü Massa-Carrara ...
 
Yoksulluk sınırı 4 bin liraya dayandı
Türk-İş'in araştırmasında, Ekim ayında dört kişilik bir ailenin açlık ...
İzmir’de Vakıflar’dan satılık kümes!
İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Kemalpaşa’da bulunan 7 adet tavuk kümesi ...
TOKİ tartışması tam gaz: Yorgancılara ‘Yavuz’ destek
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın dün yaptığı çıkış ile sertleşen ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva