Tayfun MARO
Mazereti var; İnsan
12 Ocak 2024 Cuma

Birbirlerini öldürmeye birkaç gün ara veriyorlar… Sonra, bu arayı iki gün daha uzatıyorlar. Ardından, öldürmeye devam edilecek… Ne kadar insani! İnsanlık daha ölmemiş. Öldürmeye yılbaşında da ara verildi. Barış, kardeşlik, eşitlik, adil bir dünya mesajları vermek için.

İnsanlığın umurunda değil ama; Dünyada aç insan sayısı bir milyara yaklaşıyor. Her gün, 20 binden fazla insan açlıktan ölüyor. Yoksulluk olağanlaştı ve giderek derinleşiyor.

Saçmanın zirvesi; Muktedir, bütün bu olan bitenden sorumlu olduğu halde, kurtarıcılığa soyunuyor. Büyük insanlık da kitleler halinde muktedirin peşine düşüyor. Ve muktedirin sahneye koyduğu siyaset oyunlarında kimi iktidar kimi muhalefet saflarında yer alıyor. Oyun bütün acımasızlığıyla sürüyor.

İnsan kusurlu bir yaratık. Bunu hayat söylüyor. Ama bu kadar mı ağır kusurlu?

İster tanrısal ister kendiliğinden, yaratılışıveya ortaya çıkışı itibarıyla insan iyi değil, yeterince zeki hiç değil. Bu nedenle, iyi olmayı bir erdem olarak hedefliyor ve durmadan zeki olduğunu söylüyor. Yeryüzü yaşamına yön veren bir avuç zeki insanı, zekasının karinesi sayıyor.

Gelin görün ki insan doğayı ikna edemedi… Ne zeki olduğuna ne de iyi olduğuna ikna edebildi.

Kendisine “cennetten kovulmak, ilk günah” gibi netameli başlangıçları reva gören insan, yeryüzü serüveninde başına geleceklere sanki hazır!

Savaşarak öldürüyor, cinayet işleyerek öldürüyor, aç bırakarak öldürüyor ama insan iyi, insan barışsever, insan akıllı… Bu durumun oluşamamış karakterle yakından ilgili olduğunu düşünüyorum. Karakter zafiyeti…

İnsanın insana ve doğaya verdiği zararın, hayatı yaşanılmaz kılan yıkıcı aklın mazereti hep aynı; insan olmak. Mazereti var; insan.

Öte yanda, insanı mağaradan çıktığına pişman eden uygarlıkta geri sayım sürüyor. İnsan, yapay zekaya teslim olacak ya da olacak. Başka çıkış yok.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva