Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Kooperatif işletmeler daha iyi bir dünya kurar
18 Aralık 2013 Çarşamba

Yazıya başlarken öncelikle Mustafa Balbay’ın özgürlüğe kavuşmasını sevinçle karşıladığımı belirtmek istiyorum. Balbay, toplumda teslim olmayanların simgesi oldu. O’nun benim için de özel bir önemi var. 12 Eylül Askeri Rejimi ile üniversiteden uzaklaştırılmam üzerine açtığım davayı 1987 yılında kazanmış, ancak dönemin Ege Üniversitesi Rektörü mahkeme kararını yerine getirmek istemiyordu. Balbay, o yıllarda İzmir’de gazetecilik yapıyordu .Konu üzerine yaptığı haberlerle önemli düzeyde bir kamu oyu yaratmıştı. Daha sonra anılan rektör mahkeme kararını uygulamak zorunda kalmıştı.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Türkiye’de de her yıl 21 Aralık’ta Dünya Kooperatifçilik Günü kutlanmaya başlandı .Dilerseniz kooperatifçilik nedir, kısa açıklama yapalım.
Kooperatifler, ortak ekonomik, sosyal ve kültürel gereksinim ve isteklerini karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk örgütlerdir.
Kooperatif işletmeler daha iyi bir dünya kurar.   Kooperatifler insanların yaşam koşullarını iyileştirir ve ekonomiyi güçlendirir.   Kooperatifler sürdürülebilir ve eşitlikçi bir ekonomik  kalkınmayı gerçekleştirir. Kooperatifler demokratik ilkeleri geliştirir.   Kooperatifler yoksulluktan çıkış yoludur.   Kooperatifler gençlik için sürdürülebilir bir iş modelidir.
KOOPERATİFLER NELER YAPAR?
  • Kooperatifler; gereksinim duyuldukları her yerde kurulabilmeleri üstünlüğüne sahiptirler. Bu nedenle bireylerin, özellikle yoksul insanların, tek başlarına elde etmeleri zor olan ürünler ve hizmetler için katma değer yaratırlar. Ayrıca birçoğu, sosyal ve ekonomik destek sistemlerine, eğitim, sağlık, sigorta, kredi ve diğer gerekli hizmetlere erişim sağlamada önemli katkılarda bulunurlar.
  • Kooperatifler ,bütün ülkelerde  etkindir ve Dünya genelinde 1 milyardan fazla insana hizmet ettikleri tahmin ediliyor.
  • Kooperatifler dünya genelinde 100 milyondan fazla insanı istihdam ediyor.
  •  Dünyanın en büyük 300 kooperatifine ait bilgilerin derlenmesiyle oluşturulan ICA Küresel-300 projesine göre 2008 yılında kooperatiflerin toplam ciroları 1,6 trilyon Dolar’a ulaşmaktadır. Anılan 300 kooperatifin ciro toplamı, dünyanın 9. büyük ekonomisinin milli gelir rakamına eşdeğerdir.
TARIMDA KOOPERATİFLER
Kooperatifler tarımda da çok önemli işlevlere sahip. Küresel tarım ürünlerinin %50’sinin kooperatifler aracılığıyla pazarlandığı tahmin ediliyor. Tarımsal kooperatifler, ekonomik üretime kadınların da katılmalarını teşvik ederek gıda üretimi ve kırsal kalkınmanın artmasını sağlarlar. Tarımsal kooperatifler sürdürülebilir tarımsal uygulamalar kullanır, gıda egemenliği ve  güvenliğine katkıda bulunur.
Tarımsal Kooperatifler, özellikle tarımsal pazarları organize ederek üretici-tüketici arasındaki zinciri kısaltırlar, fiyatların çiftçiler lehine oluşmasını sağlarlar. Ürünleri sınıflandırarak ve işleyerek yeni ürün çeşitleri yaratırlar, katma değer yaratarak ortaklarının gelirini yükseltirler. Bu özellikleri ile ölçek ekonomisine yaklaşarak maliyetleri düşürürler ve yapay fiyat yükselmelerini engellerler.
KOOPERATİFÇİLİK BİLİNCİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN  BİR ÖNERİ
2002’den beri her yıl Fransa’da, “Okulda Kooperatifçilik Haftası” düzenleniyor. Bu anma olayı, ilköğretimden ortaöğretime, anaokulundan liseye, bütün öğrencileri kapsıyor.
Fransa’da başlatılan Okulda Kooperatifçilik Haftası’nın amacı, kooperatif işletmelerle okul insanlarının karşılaşmalarını kolaylaştırarak kooperatifçiliğe ve kooperatif eğitimine gençliğin, eğitim dünyasının ve kamuoyunun duyarlılığını artırmaya yönelik.
Türkiye’de de Okulda Kooperatifçilik Haftası düzenlenebilir. Giderek güçlenen küresel şirketlerin sömürüsüne karşı çıkmanın ancak kooperatifleşme ile olacağını okul çağlarından itibaren çocuklarımıza öğretmeliyiz diye düşünüyorum.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
nisan 18 Aralık 2013 Çarşamba 09:23

üretenlerin ekonomik anlamda tek kurtuluş örgütü kooperatifleşme.Mustafa Hoca sürekli bu konuya değiniyor

Yorumu oyla      12      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva