Tayfun MARO
İktidarın gerilim hattında, CHP ve siyaset
29 Temmuz 2024 Pazartesi

31 Mart yerel seçim başarısıyla birinci parti konumuna yerleşen CHP’de hal ve gidiş sıkıntılı. Grupların parti içi mücadelesi, tehlikeli sinyaller veriyor.

Sosyal demokrat bir partide kanat hareketleri yararlı ve olağandır. Ancak, hizip değil, kanat hareketi olması gerekiyor.

CHP’de olan bitene bakınca, derin bir yarılmanın öncülleri hemen fark ediliyor. Yarılmanın tarafları; Özgür Özel ve çevresi. İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu safları.

İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu arasındaki soğukluk, öyle görünüyor ki dondurulacak.

Açıklamalarına bakılırsa, Mansur Yavaş, Genel Merkez ile karşı karşıya gelmek istemiyor. Ve tabii ki bu tablonun belirlediği delege yapısı…

Ancak, görmeye alışık olmadığımız türden örtülü bir ittifakın varlığı, dengeleri alt üst edebilir. Erdoğan’ın oluşturduğu gerilim hattında, Özel-Erdoğan ittifakı...

Erdoğan, yolun sonuna geldiğini, biliyor. Güvenli bir alana ihtiyacı var.

Özgür Özel’in yola devam etmesi için İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu’nun yolundan çekilmesi gerekiyor.

İktidar ve ana muhalefetin işbirliği, içinden geçtiği ağır kriz koşullarında iktidar grubuna nefes aldırır, müdahale hesaplarını bozar.

Hele bu iş birliği kapsamında, yeni anayasa ve parlamenter rejime dönüş varsa…

Bu ihtimal gerek İmamoğlu gerek Kılıçdaroğlu için çıkmaz sokaktır. Kılıçdaroğlu’nun İzmir’de yaptığı konuşmada, Erdoğan’ın şahsında, adını vermeden Özel’e yönelttiği ağır eleştiri, bu yüzdendir. İmamoğlu’nun ise henüz sessizliğini koruyor olması, boş duruyor anlamına gelmez.

CHP’nin ülke ve dünya problemleri karşısında nasıl bir program önerdiği, meçhulümüz. CHP’yi yönetenlerin ne söylediğine gelince, sokakta muhalif kime sorsanız benzer şeyler zaten söylüyor.

CHP zirvesinde hesaplaşanların göremediği gerçek; Türkiye, radikal bir değişim, dönüşüm girdabında adeta sürükleniyor. Bu sürüklenişle baş edebilmek için ne yaptığını ve ne söylediğini bilen, dünya ölçeğinde olan biteni doğru okuyabilen siyasetçilere ihtiyaç var. Yani, ikibinli yıllarda CHP’den uzaklaştırılanlar gibi...

Hazin ama gerçek; Türkiye’nin içine çekildiği vasat, CHP’yi de aşağılara çekiyor. Ve CHP’yi ele geçiren vasatlar, bu durumdan çok memnun.

Dileğim odur ki CHP’de süren hesaplaşma, ülkenin ihtiyaç duyduğu CHP’nin ortaya çıkmasına vesile olsun, halk rahat bir nefes alsın.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Lider olmak
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Vasiyetini ne zaman yazmaya karar verdi?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Okuryazarlık Günü kutlu olsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzükle demokrasi gelir mi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sodom ve Gomore günleri
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Türkiye'de hayvansal ürünlerde fiyatlar neden yüksek?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Öğrencilerin kötü kaderi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva