Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
GDO’lu pirinç/acı pirinç
17 Nisan 2013 Çarşamba

Yıllar önce “Acı Pirinç” adlı bir İtalyan filminde pirinç üreticilerinin sömürülmesi, bir aşk öyküsü içinde anlatılıyordu. İthal edilen GDO’lu pirincin yarattığı   travma yüzünden de Türk Çeltik üreticilerinin   yaşayacağı sorunlar İtalyan pirinç üreticilerinin dramından daha büyük boyutlarda olacak gibi gözüküyor.
 
Nedeni şu: Gazeteler 4 Nisan 2013 günü Mersin’de 23 bin ton pirince GDO(Genetiği Değiştirilmiş Organizma)’lu diye el konulduğunu manşetten duyurdu.
 
Üç firmanın sekiz yetkilisi ithal ettikleri pirinçlerin GDO’lu olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Ancak başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker olmak üzere yetkililer ve kimi akademisyenler pirinçlerde GDO olmadığını iddia ettiler. Kafalar karıştı ve pirinç tüketiminde neredeyse son günlerde yüzde 50’ye varan azalma ortaya çıktı.
 
Kafa Karışıklığı Nereden Geliyor. Dünyada GDO’lu Pirinç Üretimi Var Mı?
 
Kimi uzmanlar “Türkiye’de kesinlikle GDO’lu pirinç yoktur. Hatta dünyada GDO’lu pirinç üretimi kesin olarak başlamamıştır. GDO’lu yem vardır. Pirinçlerde ancak taşıma esnasında, taşındığı ortama bağlı olarak GDO bulaşığı olabilir.”, kimileri de “GDO’lu pirinç üretimi konularında henüz ticari üretime geçilmemiş durumda araştırmalar var. Bununla birlikte Çin ve benzeri kimi ülkelerde GDO’lu ticari üretimin olup olmadığı konularında kesin bilgilere ulaşmak da olası değil.”diyorlar.
 
İthal Pirinçlere GDO Bulaşmış!
 
Her üç firmanın ürünü TÜBİTAK ve İTÜ tarafından analiz edilmiş. İlgi raporlarında GDO’ya rastlandığı belirtiliyor.
 
Sonuç olarak uzmanlar günümüzde marketten alınacak markalı pirinçlerde bile artık GDO’ya rastlamanın mümkün olduğu görüşünde birleşiyor. Bu bağlamda kimileri, “Türkiye’ye yem olarak GDO’lu mısır ve soya giriyor,bunların tavukçular tarafından kullanılması yasal bir durum. Bu ürünleri aynı firmalar ithal ediyor,aynı gemiler ve kamyonlarla taşıyor, aynı depolarda tutuyor. Bu şekilde ‘bulaşıklık’ lık gerçekleşebiliyor. “diyorlar.Ancak kimileri de,”GDO,bir tarım ilacı mı ya da saklanma ortamında üreyebilecek bir bakteri mi bulaşabilsin?”diye bu görüşe karşı çıkıyorlar.
 
Hangi pirinci tüketelim?
 
GDO’lu pirinç konusu yerli çeltik üretimini de olumsuz olarak etkileyeceğe benziyor.Türkiye Pirinç Değirmencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Yetiş, son iki gün içerisinde pirinç satışlarında düşüşün net yüzde 50 olduğunu belirterek “Pirinç için reklam kampanyaları düzenleyeceğiz. Pirinç sektöründeki bu gelişme diğer sektörleri de etkileyebilir” dedi.
 
Türkiye,2012 yılında ithal edilen 2,8 milyon ton çeltiğe yaklaşık 1,2 milyar dolar bedel ödemiş.Ancak salt çeltikte bağımlı değiliz.Tarımda bağımsızlığımızı yitirmiş bulunuyoruz. Bunun nedeni,özellikle 1980 yıllardan itibaren uygulanan dışa bağımlı politikalar.
 
Çiftçiler, ürettikleri ürünlerini değer fiyatına pazarlayamıyorlar. Çünkü tarımsal desteklemeler istikrarsız ve yetersiz. Örgütleri de onların haklarını aramaktan uzak. Devlet, küçük ve orta ölçekli işletmeleri gözden çıkarmış. Varsa yoksa büyük işletmeleri desteklemekten ve ithalden yana tavır gösteriyor.
 
Bütün bunlardan sonra,tüketiciler açısından ”Hangi pirinci tüketelim?”sorusunun cevabını verelim. Elbette yerli pirinç olmalı.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nur 18 Nisan 2013 Perşembe 15:01

MUSTAFA HOCAM GDO GERÇEĞİNİ HERKESİN ÖĞRENMESİ GEREK FAKAT BU KONUDA OLDUKÇA BİLGİ KITLIĞI VAR .

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva