Engin ÖNEN
Delege piyasası açıldı!
9 Temmuz 2023 Pazar

Hiçbir partide delegelik, CHP’deki kadar önemli değildir. Yanlış anlaşılmasın, demokrasi duyarlılığından değil, uzunca bir süredir köşe kapmaca meselesi, bu partinin en önemli siyaset tarzına dönüştüğü için.

Daha yeni seçimden çıkılmış ve büyük hayal kırıklıkları yaşanmış, ülkede büyük bir ekonomik ve siyasi kriz yaşanıyor ama CHP profesyonelleri köşe kapmaca yarışında.

Bizzat tecrübe ettiğim ve içeriden gözlem şansı bulduğum (facebook sayfamda 19 bölüm olarak yayınladım) bu süreçler, CHP’de adeta siyasetin yerini alan, daha doğrusu, siyaseti parti içi profesyonel oyunlara indirgeyen bir yerleşik tarz halini almıştır. Baykal gitti, Kılıçdaroğlu geldi oyun değişmedi. Kılıçdaroğlu gidip İmamoğlu da gelse değişmeyecek bir gerçek bu.

Peki, neden bu kadar önemli delege olmak veya ilçe örgütünde yer almak. Ya da bir belediye başkanı neden işini gücünü bırakıp, delege seçimine bu kadar abanır? Siyasal kültürümüze yerleşmiş olan, al gülüm ver gülüm ya da ağa yanaşma kültürüdür yaşanan. Bakmayın siz Atatürk ve Cumhuriyet sözcüklerinin büyük harflerle yazılmasına, post modern ağalık sistemidir bu.

Parti içi ilişkilerde yaşanan Cumhuriyetin ve Atatürk düşüncesinin doğrudan iğfalidir. Bölgecilik ve mezhepçiliğin adeta yerleşik hale getirildiği bir siyasal örgütlenmenin muasır medeniyetle ne ilişkisi olabilir ki. Delege listeleri, ilçe örgütü, belediye meclisi adaylarının doğum yeri, etnik ve mezhepsel kimlikler esas alınarak yapılması, Cumhuriyet karşıtlığından başka bir şey değildir.

Cumhuriyet kimliklere saygı duyar ama kimlikçilik Cumhuriyeti aşındırır.

CHP profesyonelleri ve örgütlerinin büyük bölümü yerel yönetimler üzerinden şekillendirilir. Bazı büyük ilçelerde bu olanak yeterince olmasa da, birçok küçük ilçede belediye başkanı, hizmetlisi konumundaki ilçe başkanının eline bir liste verir. Bu daha sonraki ilçe yönetimi ve il kongre delege listesi için de geçerlidir.

Peki, bir belediye başkanı neden feodal bir ağaya dönüşüveriyor ki bu süreçlerde? Çünkü yerel yönetimler, kentin ortak iyisinden çok himaye ilişkilerine göre işler. Kimler işe alınacak, kimlere ihaleler verilecek, kamu kaynaklarından kimler pay alacak, imar avantajları nasıl dağıtılacak? Uzun zamandır yerel siyasetin dinamikleri buna göre şekillenir. Tabii ki, taşeron şirket ve inşaat firmalarında veya hemşerilik derneklerinde Atatürk, Deniz Gezmiş, Che posterleri ihmal edilmeyecektir.

Bu yüksek idealler uğruna belediye başkanları yerel iktidarın her türlü olanağını kullanır. Bazen de buna gerek kalmaz, ağa yanaşma kültüründe ağadan yana olmak zaten adettendir.

Ta Malatya’dan, Elazığ’dan, Ankara’dan parti büyükleri veya genel merkez iş takipçileri kalkıp, sahillerde belediye ziyaretleri yaparlar. Partinin ve davanın hatırına. Yoksa ihale işleri ile delege işlerini organize etmek için değil.

Emekli maaşları, temel tüketim mallarındaki KDV artışları, THY hisse satışı, kaçak yapılaşmalar, çevre katliamları vb onlarla da siz ilgilenin canım. Politikacılar bunca iş arasında bir de onlara mı bakacak?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva