Ümit YALDIZ
Çılgın projeye nazar mı değdi yoksa…
6 Şubat 2013 Çarşamba

Konak Tüneli’nin üzerinde çatlak krizi… Haberi İzmir Egedesonsöz’den öğrendi.  
Başarılı muhabirimiz Fatih Yapar, ‘çılgın projeye nazar mı değdi?’ dedirten gelişmeyi yerinde inceledi. Hem mağdurlarla hem de bakanlık yetkilileriyle görüştü.
Konak Tüneli’nin Yeşildere girişinin hemen üzerinde yer alan 2. Kadriye Mahallesi’ndeki binalarda zemin oturmasından kaynaklı çatlakların yarattığı endişeyi yerinde gözledi. Meseleye her iki boyuttan bakıp hem sorunu hem çözümü ortaya koyan bir anlayışla güzel bir habere imza attı.
*
Hep söylüyoruz.
İzmir’in zemininde iş yapmak kolay değil. Ve bunu en iyi İzmir’in Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bilir.
Konak Tüneli için ‘benim çılgın projem’ diyen Bakan Yıldırım’ın neden böyle dediğini sanıyorum yavaş yavaş anlamaya başlıyoruz. Asıl çılgınlık böyle bir zemine tünel kazmaktı belki de. Diyorlar ki; efendim zemin etüdü yapmadılar. Böyle olacağı belliydi.
Ben de diyorum ki, zemin etüdü yaptılar ve böyle olacağı belliydi.
Belki temel atmayı biraz aceleye getirdiler. İslim arkadan gelir mantığı güdüldü biraz. Ama temel atmadan 6 ay sonra vuruldu ilk kazma 2. Kadriye’nin altına…
Ve bu 6 ay boyunca ayrıntılı bir zemin etüdü yapıldı, bölgedeki olası tehditler hesaba katıldı.
Örneğin henüz kazma vurulmayan Konak yönü var ya… Tarihi açıdan bazı sorunların yaşandığı Damlacık’ın altı… Orada daha ciddi sıkıntıların yaşanacağını da biliyorlar mesela.
Bugün sorun çıkaran 2. Kadriye’nin de henüz kazma vurulmayan Damlacık’ın da ‘dolgu’ zemin olduğu, heyelan riski taşıdığı pekâlâ biliniyordu.
Şu anda 100 küsur metrede çok sert bir kayalık bir zeminde ilerleniyor. Yaklaşık 600 metre daha böyle olması bekleniyor.  Sonrası yine bozuk… Yapılan etüt çalışmaları böyle diyor.
İlk etapta duvarları çatlayan 4 konutun sakinlerini ikna edip ‘kira yardımıyla’ tahliye etmiş karayolları.
Şimdi kalanları ikna etmeye çalışıyor. Ayda 400 TL kira yardımıyla uzlaşıp ‘can ve mal güvenliği’ açısından bölgeyi güvenlik çemberine almak için uğraşıyorlar.
Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdulkadir Uraloğlu ile bizzat konuştum.
Zemine yerleştirdikleri cihazlarla bölgeyi 24 saat izlediklerini en küçük bir kaymayı, oturmayı milimetrik değerlerle takip ettiklerini, şantiyede görevli bir ekibin ufak/tefek çatlaklara hemen müdahale ettiğini, zemin oturmasından kaynaklı sorunun havaların uzun süre yağışlı gitmesi nedeniyle beklenenden uzun sürdüğünü, bölgede 30 civarında mağdur vatandaşla ‘tahliye’ konusunda uzlaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Uraloğlu ile bugün tekrar konuştum.
Özel bir ekibin sorunlu bölgede vatandaşla yeniden bir araya geldiğini anlatan Müdür Uraloğlu şöyle devam etti: “Bölge sakinlerinden 1-2’si dışında hemen hepsi taşınmaya razı oldu. Kira yardımı yapacağız. Kalan 1-2 aileyi de ikna çabalarımız sürüyor. Önümüzdeki hafta sonuna kadar sorunlu bölge önemli ölçüde tahliye edilmiş olacak”

- Peki insanların evlerine dönüşü ne kadar zaman alacak?   
—En az yazın ortasına kadar zamana ihtiyaç var. 4-5 ay kadar zamana… O zamana kadar toprak zemin yeniden oturmuş, tünel ilerlemiş olacak. Alttaki çalışmadan kaynaklı sorunlar tamamen ortadan kalkacak.
 
—Peki, güvenlik meselesini daha hızlı çözmenin mümkünü yok mu?
—Evlerdeki çatlaklar şu anda hayati bir tehlike arz edecek boyutta değil. Öyle olsaydı kolluk güçleri marifetiyle bölgeyi tahliye ederdik zaten. Orada tek bir vatandaşın burnunun kanamasına kimsenin gönlü razı gelmez. Bölgeyi ‘can güvenliği’ gerekçesiyle tahliye yetkimiz hala var. Ama bizler şu an o boyutta bir tehdit görmediğimizden halkımızı ikna etmeye çalışıyoruz.
—Peki, ikna olacaklar mı?
—Önemli ölçüde oldular zaten. Sanıyorum bir bakkal var taşınmaya şimdilik yanaşmayan. Onun da ikna olacağından eminim. Bazı vatandaşlar ‘kamulaştırma yapmamız’ noktasında başvuruda bile bulundu. Bu seçenekleri de değerlendiriyoruz. Ancak kamulaştırma halinde hazine arazisinde işgalci olan bazı vatandaşlar mağdur olacak. O yüzden kira yardımıyla bölgeyi tahliye etmek en doğrusu görünüyor. Ama tüm seçenekler değerlendiriyoruz.

Müdür Uraloğlu, Konak yönünde de benzer bazı sıkıntıları ellerindeki teknik verilerden öngörebildiklerini o nedenle projeye azami dikkat gösterdiklerini vurguladı.
Karayollarına göre sorun panik yaratacak boyutta değil.
Ama duvarları çatlamış bir binada yaşamak hem içindekini hem de tünelde çalışanı rahatsız ediyor. Kaldı ki deprem bölgesi İzmir’de daha beterinin riskini kime alamaz.
Konak Tüneli’nin üzerindeki zemin oturmasından kaynaklı duvar çatlaklarıyla başlayan ve 30-40 civarında aileyi ilgilendiren soruna en kısa sürede ‘güvenli’ bir çözüm bulunacağına inanıyorum. Karayolları’ndan aldığım izlenim, Ankara’nın meseleye bakışı böyle düşündürüyor. Bakan Yıldırım da meseleyle an be an bizzat ilgileniyor.
Ama dikkat çekmek istediğim husus başka…
Başta CHP’liler olmak üzere İzmir’deki muhalefet kanadı şimdi ne yapacak?
Ohh çekip ‘Siz bizi metrodan vurursunuz ha!’ deyip aynı üslupla karşılık mı verecekler yoksa ‘İzmir’in zemin gerçeğiyle tanışan iktidar cephesine ‘günaydın’ mı diyecekler.
Yıllarca benzer zemin sorunları nedeniyle metrodaki gecikme üzerinden siyaset yapan AK Partililere misilleme yapmasını beklediğim CHP’liler var tabi ki. Ama meseleye daha gerçekçi bakıp akl-ı selimle yaklaşmasını umduklarım da var.
Mesela İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu…
Bulduğu her fırsatta İzmir’i diline dolayan ve yağmur/yağış üzerinden bile İzmir’e yüklenmekte beis görmeyen belki de İzmir’i eleştirmekten özel bir zevk alan Melih Gökçek’i bile fırsatını bulduğu halde ‘boş geçen’ Kocaoğlu, yıllarca kendi ağzını yakan ‘zemin meselesi’ üzerinden siyaset yapmaz kanımca. Dahası can ve mal güvenliği söz konusuyken ‘biz size demiştik’ edebiyatına girmez öncelikle.  
Ayrıca İzmir’in zemininden Kocaoğlu kadar çeken de olmamıştır.
Bugün Üçyol-Üçkuyular metrosu hala bitmemişse en önemli nedeni zemindir.
Boşaltılan, güçlendirilen apartmanlar, çöken kaldırımlar, geçilemeyen göller, kırılamayan sert kayalar… Diyeceksiniz ki ihaleleri alan şirketler de battı. Doğru, battılar.
Ama şirketlerin batmalarında bile en büyük neden zeminin azizliğiydi.
Şu anda bir istasyon tamamen bittiği halde bir apartmanın güvenliği tam sağlanamadığı için açılamıyor.
Derelerin, göllerin, kuyuların, fay kırıklarının, büyük kayaların, üzerindeki sağlıksız yapıların sancısı 5 kilometrelik metronun 600 günlük inşaat süresini 2 bin 500 güne çıkardı.
Aliağa-Menderes’in Karşıyaka ayağındaki 2 kilometrelik tünel inşaatı zeminindeki nehirler yüzünden en az 24 ay geciktirdi projeyi. Evka-3 Bornova Meydan arasındaki metro çalışmalarının durma nedeni de aynıdır. İzmir’in ağır zemini ve üzerindeki sağlıksız bina stoku… O yüzden zemin etüdü yapılsaydı böyle olmazdı muhabbetini bırakalım.
Zemin etüdü zamanında yapılan ama zemine çakılan projelerle dolu İzmir.
 
Ya İzmir’in zeminine hiç bulaşmayacaksın ya da olası riskleri göze alacaksın. Konak Tüneli’nin üst yapısındaki krizden herkes ders çıkarmalı. İzmir’de iş yapmak çok zor diyerek hayıflanan Bakan Yıldırım başta olmak üzere herkes…
Bornova’da, Karşıyaka’da ve Üçyol-Üçkuyular’da Kocaoğlu’nu yerden yere vuran AK Partili dostlar da… Demek ki zeminin azizliği sadece CHP’li Aziz’e değilmiş.
Demek ki İzmir’in zemininin şakası gerçekten yokmuş.
Ne demişti Bakan Yıldırım Konak Tüneli’nin temel atma töreninde…
‘Ya bir yol aç, ya bir yol göster ya da yoldan çekil!’
Yol açmak onun işi…
Yoldan çekilmekse bize yakışmaz.
Gücümüz ölçüsünde ‘yol göstermeye’ çalışıyoruz işte.
Ya da İzmir çukurunda orta yolu bulmaya…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İflas olayı 11 Şubat 2013 Pazartesi 10:57

Bayındır firması ihaleyi kazandığı zaman zaten Tmsf'ye düşmüş durumda idi.Bozoğlu firması da iflas etmedi , hala projelerine devam ediyor konut sektöründe.İkisi de işi bitiremedikleri için için iş alındı ellerinden.Ayrıca işe girerken de biliyorlardı orada yeraltı akarsuyu olduğunu.Daha önce yapılan sondajlarda ortaya çıkmıştı.

Yorumu oyla      12      5  
misafir 7 Şubat 2013 Perşembe 17:09

şirket bu işi yapacak, tünel kazı teknikleriyle alakalı araştırma yapmayacak yani körü körüne iş yaptıklarını ima ediyorsun yani adamlar bile bile lades deyip iflas etmişler öyle mi? valla biraz komik olmuş! ayrıca ben ve ailem doğma büyüme izmirliyiz. benim sana sorduğum soru şuydu: o bahsettiğin yerlerde yeraltı akarsuyu mu vardı? ben sana "sorun"un kaynağını söylüyorum güzel arkadaşım. senin şirketin olsa bilmediğin bir iş için milyon dolarları riske edip iflası göze alır mıydın?

Yorumu oyla      12      5  
İzmir'e misafir arkadaşa 7 Şubat 2013 Perşembe 15:16

Siz yeni taşındınız sanırım İzmir'e. Bornova Üçyol metrosunun istasyonlarının çoğu deniz seviyesinin altındadır.Çamurun içinde inşa edilmiştir adeta. O projeyi yapan firma yurtdışından tırtıl ismi verilen makinayı getirmiş ve açılan tünel aynı anda betonlanmıştır. Üçyol Üçkuyular metrosunda çalışan 'koskoca(!)' firmaların hiçbiri daha önce metro işi yapmadığı için bilgileri de yoktur bu yöntemden.

Yorumu oyla      13      6  
bayraklı vatandaş 7 Şubat 2013 Perşembe 13:11

MEHMET YUNAK DOĞRU BİR KARAR YANINDAYIZZZZZ

Yorumu oyla      12      5  
misafir 7 Şubat 2013 Perşembe 13:08

"Metroda suçu zemine atmayın"... diye söze başlayan arkadaş, bahsettiğin yerlerde yeraltı akarsuyu mu var dı? ayrıca yöntemden bahsetmişsin fakat "yöntem" sadece kelime olarak orada kalmış eğer bir bilgin veya belgen varsa yöntem adına açıkla da önerini görelim . sen yöntemden bahsettiğine göre konuya vakıfsın ama koskoca şirketler buna vakıf değil ya da kasten bu işi bitirmiyorlar ne dersin?

Yorumu oyla      12      7  
Metroda suçu zemine atmayın 7 Şubat 2013 Perşembe 10:39

Konak, Basmane ve Çankaya istasyonları suyun altında inşa edilmedi mi? Önemli olan yöntemdir.

Yorumu oyla      15      7  
AHMET 7 Şubat 2013 Perşembe 10:20

GERÇEKTEN YAZI MÜKEMMEL ÜMİT BEY TEBRİKLER AMA ÇOK ÖNCELERİ BUNLARI YAZMAK LAZIMDI YILLARDPR KOCAOĞLUNU ÇEKTİKLERİNİ HİÇ BU YÖNLERDEN KİMSE DEĞERLENDİRMEDİ AKP LİLER HELE ADETA GÜLÜP EYLENDİLER ELEŞTİRMEK İÇİN HERŞEYİ YAPTILAR BAKANINDAN ÜYESİNE KADAR ÇÜNKÜ AKP NİN İZMİRDE YATIRIMI YOKTUKİ AMA 11 YILDA YAPA YAPA BİR 90-100 MİLYONLUK KONAK TÜNELİNE GİRDİLER BAKIN NELER OLDU AYRICA BUMU ÇILGIN NERESİ ÇILGIN 100 MİLYONLUK NEZAMAN BİTECEĞİDE BELLİ DEĞİL İŞE YARAYACAPIDA ELBETTE CHP BUNLAR ELEŞTİRECE

Yorumu oyla      18      6  
utku karademir 7 Şubat 2013 Perşembe 09:16

bu yazıya imzamı atarım akp de attı tuttu ama en sonunda acı gerçeüği kendi de anlamaya başladı zemin!!!

Yorumu oyla      19      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva