Tayfun MARO
CHP’nin İzmir sınavı
11 Kasım 2023 Cumartesi

CHP yönetimlerinin yıllardır süren İzmir’e karşı umursamaz tavrı, yerel seçimlerde yine kendini gösterecek gibi...

İstanbul ve Ankara’da mevcut Başkanlar ile yola devam… İzmir’e gelince; dur bakalım, bir ara ilgileniriz…

Seçimlerde, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Başkanları, şehri yönetmeyi bırakıp ülkeyi yönetmek üzere Kemal Bey ile rekabete girmişti. Meral hanım da onları hararetle desteklemişti. Aynı süreçte, Tunç Soyer, Büyükşehir Başkanı olarak sorumluluklarının gereğini yerine getirmeyi sürdürdü.

İzmir, 2019 yerel seçimlerin ardından başlayan felaketler zinciriyle en az iki yıl kaybetti. Sel, deprem, pandemi derken günü normal yaşamayı unuttuk.

Hal böyle olunca, Tunç Soyer, “dirençli şehir” fikrinin hayata aktarılması için kolları sıvadı, altyapı hizmetlerine yöneldi. Kısa vadede sonuç alamayacağını elbet de biliyordu, ama vicdanı ne diyorsa ona kulak vereceğini de biliyordu. Doğru olanı yaptı.      

Şehrin temizliğine gelince, değişen nüfus yapısı temiz bir şehre izin vermiyor. Pislik içinde yaşamaya teşne insanların kahir çoğunluğu oluşturduğu şehirde temizlik mümkün olmuyor. Kaldırımda her yürüyenin peşine bir temizlik işçisi takmak belki çare olabilir! Bir de o hayvan gezdirenlerin gamsızlığı… Kaldırımlar yürünecek gibi değil. Ama pislikten de en çok onlar yakınıyor.

Tarihselliği ve bölgesine kattığı değerler itibarıyla İzmir’i Dünya ile buluşturacak yönetim anlayışı. Altyapıyı yenileme. İklim değişikliği, çevre sorunları derken ekosistemde ortaya çıkan yeni koşullarla mücadele edebilen dirençli ve akıllı şehir. İklim krizi ve kuraklık koşullarında oluşturulan yeni tarım politikası. Tunç Soyer’in mücadelesinin tam olarak özeti budur.

Şehrin geleceği için bu uzun soluklu mücadeleyi konuşmak yerine ucuz siyasi manevralarla Tunç Soyer’in önünü kesmek, aklı başında insanların harcı değil.

Dahası, Avrupa Konseyi Bölgeler Meclisi Başkanı seçilen Tunç Soyer’e gösterilen güveni İzmir’in göstermemesi olacak şey değil.

İzmir, 21 yıldır AKP ile getirilmek istenen yönetim anlayışına ve İslam normlarına dayalı kamu düzenine karşı mücadele ediyor. Ve bu mücadeleyi sadece AKP’ye karşı değil, zaman zaman CHP’ye rağmen de veriyor. Ne ki CHP yönetimi İzmir’in bu tepkisini anlamak yerine “çantada keklik muamelesi” yapıyor.

Bu defa, toleransı tükenen seçmenin CHP’ye tepki vermesi muhtemeldir.

İzmir İktisat Kongresi sonuç bildirgesi, İzmir duruşu gibi Cumhuriyet’i savunan çıkışlar hangi akla hizmet görmezden geliniyor?

İstanbul ve Ankara’nın gölgesinde geri plana itilen İzmir’in sabrını sınamaktan vazgeçseler çok iyi olacak.        

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gürkan 12 Kasım 2023 Pazar 12:54

Bu yazıdan İmamoğlu'nun İstanbul'u kazanmasının önemsenmediğini nasıl çıkardınız? Tunç Soyer yurt dışına gidince yerden yere vuran kesim, konu Yavaş veya İmamoğlu olunca sesi çıkmıyor. Miting miting gezdiler. Özgür Özel diyor ki; Yavaş başarılı o yüzden devam, İzmir'e bakacağız. Başarı kıstası nedir? Yavaş 58 km metro yapacağım demişti. Bırak 58'i, 1 km metro yapmadı. En büyük projesi 1.6 milyarlık içme suyu hattı projesiydi. Altyapı projeleri İzmir'de çok daha fazla yapıldı, yapılıyor. İmamoğlu'nun elindeki imkânlar daha fazla olduğu için en çok proje yapan başkan konumunda. Sonra Tunç Soyer tartışmasız en çok icraat yapan başkandır. Çok başarılı mıdır, değildir ama yapılan işlere bakarsak bu böyledir. İstanbul hariç herhangi bir CHP'li belediyenin Buca Metrosu ayarında bir projesi yoktur. Sadece Antalya'da tramvay hattı yapıldı. Soyer'in adaylığı tartışılıyor ise Yavaş'ın da tartışılmalıdır. Ankara'da hangi sorunu çözmüş? Pik saatlerde Konya yoluna girdin mi yandın. Alternatif yol, metro neden yapılmadı? İzmir'de trafik eleştiri konusu, peki İstanbul, Ankara? Soyer berbat, bu iki belediye çok mu başarılı? Metrobüs, trafik rezilliği devam ediyor. İttifak olmadan Soyer kazanır ama diğer ikisi mümkün mü?

Yorumu oyla      5      11  
Bir 12 Kasım 2023 Pazar 01:38

Bu yazidan CHP nin 1994 yilinda kaybettigi Istanbul Buyuksehir Belediye Baskanligini 30 sene sonra Imamoglu ile tekrar almasi onemsenmemis, Imamoglunun Kilictar ogluna rakipligi tenkit konusu yapilmis, Izmir BB Tunc Soyer Reklami yapiliyor goruntusu var.

Yorumu oyla      10      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva