Tayfun MARO
CHP’de olan biteni konuşmak gerek
25 Aralık 2023 Pazartesi

CHP, Atatürk’ün kurduğu ve ilk genel başkanı olduğu, Cumhuriyet’i kuran partidir. Her zaman dile getirilen bu özelliklerinin yanı sıra, CHP, Türkiye Cumhuriyeti’nin sanayi devriminin getirdiği modernite ve aydınlanma hariminde kapitalist sisteme dahlini, entegrasyonunu sağlayan partidir. Ve nedense bu özelliği hep göz ardı ediliyor.

Sonucunda, Türkiye, uluslararası kapitalist sistemin periferisinde yerini almış bir ülkedir. Ve tarihinde anti kapitalist bir an bile yoktur. İktidar ile ana muhalefet arasında süren 70 yıllık siyasi çekişme de kapitalist sistemde olan bitenlerdendir.

Günümüze gelince, ikibinli yıllar boyunca liberal sistemin denge partisi olarak muhalefette siyasal varlığını sürdüren CHP’nin tartışmalı sosyal demokrat kimliği nedense tartışmaya değer bulunmuyor. Ve bu durum, sosyal demokrat olduğu varsayılan CHP’de siyasal savrulmalara yol açıyor.

CHP’nin Cumhuriyet Devrimi ve kapitalist sistemin inşasında belirleyici rolü seksen darbesiyle son buldu. Neo liberal dönemde, belirleyici rol muhafazakarlara geçti. CHP’ye muhalefette edilgen bir rol biçildi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun gelişine bakın; Önce eline verilen yolsuzluk dosyalarıyla tanınması sağlandı. Ardından, özel yaşamıyla ilgili görüntüler paylaşılarak Deniz Baykal’ın istifası sağlandı. Ve bir tek delegesi olmayan Kemal Kılıçdaroğlu, Kurultay’da rakipsiz Genel Başkan seçildi. İşte o gün bu gündür,CHP yönetiminin kimlik siyasetiyle utangaç ilişkisi sürüyor. Dahası örgüt olan biteni içine sindiriyor.

Yine bir Kurultay ve kurulan delege pazarında seçimi kaybeden Kılıçdaroğlu… Ekibi ise “değişim” şiarıyla yola devam ediyor. Ne değişecek zamanla göreceğiz…

Gelin görün ki Cumhuriyet devriminin ve kuruluş felsefesinin üstüne düşen İslamcı gölge, ikinci yüzyılında Cumhuriyet’i dönüştürmek isteyenlere cesaret veriyor. Ve ne yazık ki CHP muhalefeti “mış” gibi yapmaktan öteye geçemiyor.

Oysa Türkiye’nin yeni sosyolojisinin, değişen koşulların gerektirdiği yeni bir toplumsal mutabakata ihtiyacı var. Bu mesele ciddiye alınmadığı için seküler toplum tehdit altında. Siyasal İslam kadroları durumdan görev çıkarıyor.

Dijital devrim hayatı dönüştürürken dinlerin zemin kaybettiği bir çağdayız. İslamcılar Atatürk’e, Cumhuriyet’e saldırıyor fakat onlar için asıl tehdit deizmdir. Kendi evlatlarını ikna edemiyorlar, gençler deizme yöneliyor.

İşte bu hengamenin orta yerinde, ülkenin yeni dünya düzeninde nasıl yer alacağını bilmek ihtiyacı içinde içindeyiz. Ve tam da bu nedenle, CHP’nin oluşturduğu politikaları bilmek istiyoruz. Her ne kadar bunu CHP yönetimine anlatmak mümkün olmuyorsa da…

Gerçek yürüyor. CHP’nin artık yitik zamanın peşinden gitme lüksü yok; yeni dünya düzeninin siyaset sahnesinde yerini alacak veya silinip gidecek.

Seküler yaşam normlarına yönelen islamcı tehdidi ve CHP’de olan biteni konuşmak lazım; bu bir zarurettir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Politika : Yanlışa devam 25 Aralık 2023 Pazartesi 13:48

CHP’li İzmir BB’si kamu hizmeti olan toplu ulaşımda ; İzmir merkez ilçeler , İzmir kırsal ilçeler ayrımcılığına devam ediyor . CHP’nin oluşturduğu politikalardan biri . Kamu hizmeti olan toplu ulaşımda ayrımcılık . İzmir merkez ilçelerindeki metro , otobüs , vapur ve tramvaylarda 120 dk. aktarma hakkı VAR. İzmir kırsal ilçe otobüslerinde 120 dk. aktarma hakkı YOK. Mesele para meselesi değil . Mesele adil ve eşit hizmet meselesi . Amerika kıtasını yeniden keşfetmeye gerek yok . Halbuki Kırsal ilçelerdeki otobüslerde de ; 136 km. lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirme uygulansa mesele kalmayacak . Sosyal belediyecilik , sosyal adalet , fırsat eşitliği anlayışında da “ MIŞ “ gibi yapmaya devam . İzmir BB’ne göre her şey mümkün “ başka bir tarım, başka bir Türkiye , eğitimde fırsat eşitliği “ ancak İzmir toplu ulaşımında adil ve eşit hizmet mümkün değil .

Yorumu oyla      5      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva