Ahmet Aydın AKANSU
Bilmeyen milyonlarca insan var!
4 Haziran 2023 Pazar

“Çevre Günü’nde dünyaya ne kadar faydanız var?” diye sorsam ne yanıt verirsiniz. Aslında sorunun cevabısadece 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ’nde değil her zaman olmalı.

Çünkü insanlarındünyaya verdiği zararı yine kendileri ödüyorlar.

Gezegenimiz dünyanın yaşadığı soruna artık “Ateşli Hastalık” diyorum.

Çünkü KÜRESEL ISINMA veya İKLİM KRİZİNİN ne demek olduğunu bilmeyen milyonlarca insan var.

Bilim insanlarının yeryüzünde hava, kara ve denizlerdeki sıcaklık ölçümlerinde dünyanınnormalin üzerinde ısınmasına küresel ısınma veya iklim krizi deniyor.

Bunu insanın aşırı ateşlenmesi gibi düşünebilirsiniz. Ateşlenen insan hareket edemez adeta ölü gibi yatar. Ayağa kalması için doktorlar ilaç verir, iyileşmesi için tavsiyelerde bulunur.

Dünyanın aşırı ısınmasını durdurmak için insanların verdiği zararları azaltması gerekiyor.

NEDİR BUNLAR?

Küresel ısınmayı tetikleyen en büyük etken hala kömürlü santrallerde elektrik üreterek 36 milyar ton karbondioksit gazının atmosfere salınması dünyanın ısınmasına neden oluyor.

Karbondioksit gazının yoğun olduğu petrol ürünlerinin (otomobil, uçak, plastik, poşet) aşırı kullanılması.

Dünyanın aşırı ısınmasını önleyen ormanların yok edilmesi. ABD'deki Yale Üniversitesi bilim insanlarının araştırmasında her yıl yaklaşık 15 milyar ağaç, tarım arazisi açma, kötü orman yönetimi, yangınlar gibi nedenlerle yok ediliyor. Ormanlardaki azalma, iklim ve insan sağlığı üzerinde ciddi etkiler yaratıyor.

Son 10 yılda 100 yılın toplamından daha fazla plastik üretildi ve plastik petrolden üretiliyor. Bilim insanları Pasifik Okyanusu’nda plastik atıkların oluşturduğu 3 MİLYON 400 BİN KİLOMETREKARELİK alana “Plastik Kıta” adı konuldu. Bu kıta 8 MİLYON TON AĞIRLIĞINDA ve neredeyse 5 tane Türkiye'nin yüzölçümüne eşdeğer.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (World WideFundfor Nature, WWF) Yaşayan Gezegen Raporu’na göre dünyanın farklı bölgelerinde biyoçeşitlilik kaybı, tahmin edilenden daha hızlı devam ediyor.

257 bilim insanının görev yaptığı Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği (IPCC) raporunda “Küresel Isınma çok ciddi boyutlara ulaştı. Dünyanın yağış alan bölgelerinde aşırı yağışlarla felaketler yaşanabilir” açıklaması bir gerçeğe dönüşüyor.

İnsanların dünyaya verdiği zararları maddeler halinde daha sıralayabiliriz.

192 ülkenin üye olduğu Birleşmiş Milletler Örgütü’nün5 Haziran tarihini “Dünya Çevre Günü” ilan etmesinin üzerinden 49 yıl geçmesine rağmen gezegenimiz iyiye gideceğine çok daha zor günler yaşıyor.

NE Mİ YAPABİLİRSİNİZ?

Dağıttığım broşürlerde bunlar var.Haydi sizin de bir katkınız olsun.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Sönmez 5 Haziran 2023 Pazartesi 09:19

Kendini çevrenin korunmasına, temizliğine, gelecek nesillere daha temiz ve güzel, ormanların çok olduğu çevre bırakmaya adamış insan kıymetli dostum Ahmet Aydın Akansu emekleriniz için sizleri kutluyoruz teşekkür ediyoruz. Sönmez ailesi.

Yorumu oyla      3      3  
İsmet XBilen. 4 Haziran 2023 Pazar 13:47

Müthiş güzel bir çevre doğa yazısı... Tebrikler ve başarılar diliyorum..

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva