Tarım

Sınırdan geri çevrildi… Kuru incirin tadı kaçtı

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ - Türkiye'den Fransa'ya ihraç edilen kuru incir, yüksek aflatoksin nedeniyle sınırdan geri çevrildi. Fransa'da sınır kontrollerinden geçerken AB tarafından belirlenen limitin 10-15 kat aşan oranda aşıldığı belirtildi. 11 Nisan günü 6 farklı parti kuru incirin, aflatoksin içermesi sebebiyle sınırdan reddedilerek iade edildiği bildirildi.

İhraç edilen kuru incirin en fazla 10 mcg/kg-ppb olması gerekirken ürünlerde toplam aflatoksinin 104 mcg/kg-ppb ve 112 mcg/kg-ppb düzeyinde olduğu görüldü.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ömer Ulaş Kırım, yüksek oranda aflatoksin içeren gıdaların ticareti ve tüketimi ile ilgili Egedesonsöz'e değerlendirmede bulundu.

AYIKLAMA HER ZAMAN KESİN ÇÖZÜM DEĞİL
Kırım, aflatoksinin gözle görülemeyeceğini belirterek 'Günlük hayatımızda bolca tükettiğimiz sert kabuklu yağlı-kuru meyveler (fındık, yer fıstığı, Antep fıstığı), bazı kuru meyveler (kuru incir, kuru üzüm), yağlı tohumlar (pamuk tohumu), bazı tahıllar ve baharatlar (kırmızı biber, karabiber) ayrıca bazı hayvansal ürünlerde de (süt, peynir) gerekli koruyucu tedbirler alınmazsa aflatoksin ve okratoksin oluşumu meydana gelebilir. Küf kaynaklı olan bu mikotoksinler çıplak gözle görülememektedir. (Aflatoksinin bazı türleri uv lamba altında yeşil floresans renk verebilmektedir ancak bu yöntemle ayıklama her zaman kesin çözüm oluşturmamaktadır)' dedi.



KANSERE NEDEN OLUYOR
Aflatoksin içeren bir ürün tüketildiği zaman uzun vadede kansere neden olabileceğini vurgulayan Kırım, insan vücudunda bırakabileceği bazı hasarların da olduğuna değinerek 'Mikotoksinler bazı küfler tarafından üretilen toksik metabolizma ürünleridir. Bunların halk arasında en bilinenleri ise Aflatoksin ve Okratoksinlerdir. Bu mikotoksin türlerinin uzun süreçte fazla tüketilmesinin insanlar ve hayvanlarda kansere neden olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçsüzleştirme, hafıza kaybı, kas krampları ve gen değişimine kadar sonraki nesillere aktarılabilecek hasarlar bırakabilmektedirler. Toplumumuzda sıkça görülen bir hareket tarzı olarak küflenmiş gıdaların, küflenmiş kısımlarının atılarak diğer kısımlarının tüketilmesi yanlış bir alışkanlıktır' şeklinde konuştu.

YASAL LİMİTLER İNSAN SAĞLIĞINI KORUMAYI AMAÇLAR
Kırım, son olarak şunları söyledi:

'Aflatoksin yasal limitleri, Türkiye'de Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği ve uluslararası düzenlemeler, örneğin Avrupa Birliği düzenlemeleri gibi, ilgili yasal mevzuata göre belirlenir. Bu limitlerin belirlenmesinde insan sağlığının korunması temel amaçtır.

Uluslararası standarlarla uyum; Aflatoksin yasal sınırları belirlenirken, CodexAlimentarius gibi uluslararası gıda standartları da dikkate alınır. Bu sayede Türkiye'deki aflatoksin limitleri, global ticaret ve gıda güvenliği açısından da uyumlu hale getirilir.

Uluslararası bu standart limitler belirlenirken de uzun süreli ve farklı şartlar altında yapılan bilimsel çalışmaların sonuçları baz alınır. Belli bir miktar aflatoksine maruz bırakılan canlılarda değişimler gözlenerek gıdalarda aflatoksin bulunabilme alt sınırı belirlenir.'