EGEDESONSÖZ – İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, SONSÖZ TV’de Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’ni değerlendirdi. Gazeteci Yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Güleroğlu, EİDS’in, dolandırıcılık olaylarını önlemede çok önemli rol oynayacağının altını çizerken, “doğru bir karardı” değerlendirmesinde bulundu. Başkan Güleroğlu, artık EİDS kurallarıyla satılık konut, işyeri, arsa satış ilanlarının ilgili portallara verilebileceğini, bundan sonra Facebook, Instagram gibi sosyal medya hesaplarından satış ilanı paylaşımının yapılamayacağını hatırlattı.

Fff333-1

ELEKTRONİK İLAN DOĞRULAMA, ART NİYETLİLERE DUR DEDİ

İkinci ‘eko-kondu’ vakası… 4 yıldır yıkılmayı bekliyor! İkinci ‘eko-kondu’ vakası… 4 yıldır yıkılmayı bekliyor!

İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, 15 Eylül’de uygulanmasına başlanan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi hakkında bilgi verdi:

“Bakanlığın aldığı Elektronik İlan Doğrulama Sistemi kararı, çok doğru bir karardır. Niye? Kötü niyetli biri, ilan portalına, 2+1 lüks konut, 1 milyon lira, diye ilan veriyor diyelim. Oysa o bölgedeki aynı boyuttaki daireler 2 milyon, 2,5 milyon lira. Ucuz bir ev buldum, hemen alayım, deyip harekete geçiyorsunuz! Neden bu kadar ucuz diye soruyorsunuz, yok paraya sıkıştım, hastam var, falan gibi gerekçeler gösteriliyor ve siz ikna oluyorsunuz. Anlaşıyorsunuz ve sizden 100 bin lira kaparo istiyor. Veriyorsunuz. Sizin gibi 9 kişi daha 100 bin lira kaparo veriyor. Ediyor 1 milyon lira. Sonra? Sonrasında ne o telefon açılıyor, ne de sizi dolandıran kişiyi bulabiliyorsunuz! Burada vatandaş mağdur oluyordu ve benim meslektaşım emlakçı, haksız yere dolandırıcı damgası yiyor. Oysa bunu yapan emlakçı değil, sonu yapı ile biten şirketler. Bakanlık, yetki belgeli birinin yanında bir yıl staj yapma koşulu getirdi. Siz bu vecibeyi yerine getirdikten sonra dükkan açabiliyorsunuz. Oysa bu Yapı ile biten dükkanların böyle bir belgesi, yetkisi yok. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, bunlara dur dedi. Ayrıca müteahhitler, emlakçılar, bu işi yapan herkes ve tapudaki görevliler bile zan altında kalıyorlar. “

ELEKTRONİK İLAN DOĞRULAMA SİSTEMİNDEN KORKMAYIN

“Bir emlakçıyla, sizin konutunuzu satması için anlaştığınızda, sizin o emlakçıya e devlet üzerinden yetki vermeniz gerekiyor. Biz bunu yapıyoruz şu anda. Bizim verdiğimiz ilan, gerçek ilan, doğru ilan. O ilana siz girebilirsiniz, eşiniz, çocuğunuz girebilir, ancak vekalet verseniz bile bu kişilerin dışında kimse giremez. Tabii ki yetki belgesine sahip emlakçılar da girebilir. Sektör açısından çok iyi oldu. Facebook, Instagram gibi sosyal medya hesaplarında da ilanlar yasaklandı. META, çift aşamalı doğrulamayı ben yapamam dedi ve yasak getirdi. Yani bunu yapan hükümet değil. 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girdi. Satışla ilgili bölümü henüz uygulanmıyor ama kiralama işinde uygulanıyor. Yakında satışla ilgili hükümler de uygulanmaya başlayacak. O zaman da ilan portallarındaki yanıltıcı ilanlar da tamamen ortadan kalkacak. Elektronik İlan doğrulama sistemi, bir emlakın satış yetkisini vermek demek değildir. Sadece satma yetkisiyle ilan portallarında ilanın yayınlanması demektir. Korkmasınlar. Akıllarında bir soru işareti varsa, Emlakçılar Odası’nı arayıp bilgi sahibi olabilirler. Ticaret Bakanlığı’nı da arayıp detayları alabilirler. Bakanlığa, ben şu kişiye EİDS doğrulama yapıyorum, doğru mu yapıyorum, diye sorgulayabilirler.”