Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Türkiye’den ihraç edilen ürünlerden biri olan incir, yasal limitler üzerinde Aflatoksin ve Okratoksin oranlarına rastlanılması nedeniyle ihraç pazarlarından geri gönderiliyor. Bu sebeple incir üretiminin geleceğinin nasıl etkileneceği konusunda soru işaretleri yaşanıyor.
Tüketiciler incirin iç piyasaya sürülme ihtimalinden endişe duyarken incir üreticileri geri dönen ürünlerin imha edildiğini dile getiriyor. İncirin iklim değişikliğinden etkilendiği ve aşırı sıcakların Aflatoksin ve Okratoksin oranlarını artırdığı ifade ediliyor.
Aydın Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, sınırdan dönen incir ile ilgili Egedesonsöz’e değerlendirmede bulundu.
‘GEMİ SU ALIRSA HEPİMİZ BATARIZ’
Kendirlioğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“İncir bizim için çok önemli. Aydın ekonomisine de bugün itibarıyla 300 milyon dolardan fazla gelir getiriyor. Hedef olarak 500 milyon dolar belirlendi. İncir, Aydın ekonomisi ve çiftçisi için çok değerli bir ürün. İncirin iç piyasaya sürüldüğüne dair yapılan haberler hepimizi üzüyor, çiftçimizi de ihracatçıyı da üzüyor. Biz aynı geminin içerisindeyiz. Gemi su alırsa hepimiz batarız. Bu tür sorunları hep beraber çözmemiz gerekiyor. Tarladan sofraya gelene kadar neler yapılması gerekiyorsa, incirin yetiştirilmesinden hasat edilmesine kadar oradan fabrikalarda işlendikten sonra sofraya gelene kadar nelere dikkat edilmeli hep beraber bunları konuşmalıyız.”
‘3 AY BOYUNCA 40 DERECENİN ALTINA DÜŞMEDİ’
Aydın’da bu yıl 3 ay boyunca 40 derecenin altında gün yaşanmadığını dile getiren Kendirlioğlu, incirin küflenmesinin sebebinin iklim değişikliği olduğunu belirtti. Kendirlioğlu, “Bu sene Aflatoksin ve Okratoksin oranlarının yüksek çıkmasının nedeni bu sene kuraklığın ve aşırı sıcaklığın yaşanmasıdır. Bir noktada bu küftür zaten. Hava şartlarının etkilerini göz ardı etmek yanlış olur. Aydın’da aşırı sıcakları 1980’li yıllarda da gördük. Bu sıcaklığın sıklığı arttı. Daha önce 3-5 gün sürer sonra normale dönerdi. Bu sene 3 ay boyuna 40 derecenin altına düşmedi. Gece sıcaklıkları da 28-30 derecelerdeydi” şeklinde konuştu.
‘AB LİMİTLERİ GÜNCELLENMELİ’
Avrupa Birliği limit oranlarının iklim koşullarına göre yeniden güncellenmesi gerektiğini belirten Kendirlioğlu, “Avrupa Birliği ülkelerinin bir kıstası var. Bu kıstasların değişmesi ve güncellenmesi gerekiyor. Katı kurallarla bunun devam etmeyeceğini biliyoruz. AB ülkeleri dışında ABD ve diğer ülkelerde de bu tür sıkıntılar var. Üreticilerden ihracatçıya kadar bize de vazifeler düşüyor” ifadelerini kullandı.
‘TÜKETİCİLER MÜSTERİH OLSUN’
Kendirlioğlu, sadece bir meslek koluna bütün yükün yüklenmemesi gerektiğinin altını çizerek “Üreticilerimize biz gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz. Özeleştiri yaptığımızda üreticilerin de bazı görevleri oluyor. Tüccarın da fabrikanın da ihracatçının da bu değerli ürünü beraber kollaması gerekiyor. Sadece bir meslek koluna bu sorumluluğu yüklemek yanlış. Geri dönen ürünler bir şekilde imha ediliyor, iç piyasaya sürülmüyor. Tüketiciler müsterih olsun. Avrupa’nın yemediğini ülkemiz halkının yemesi çok kötü olur. Onların canı can da bizimki farklı mı? Kesinlikle böyle bir durum yok” dedi.