HABERLER>EKONOMİ
24 Şubat 2014 Pazartesi - 10:16

Ziraat Bankası’ndan kanser hastalarına kredi yasağı!

Ziraat Bankası, tazminat tutarı yükselince hayat sigortasına, “kanser” ve “yaş kriteri” getirdi. Hayat sigortası için yaş aralığı 18-85’ten 18-75’e düşürüldü.

Ziraat Bankası’ndan kanser hastalarına kredi yasağı!

Sabah ve ATV’nın satışı için oluşturulan 630 milyon dolarlık havuza, 200 milyon dolarlık kredi desteği veren Türkiye Ziraat Bankası’nın, “hayat sigortası” yaptırmak için tüketicilerden “kanser değilim beyanı” istediği ortaya çıktı.

Taraf Gazetesi’nin haberine göre Banka ayrıca, hayat sigortası yaptırma yaşını da 85’ten 75’e düşürdü.
 
SAYIŞTAY TESPİT ETTİ
Sayıştay Başkanlığı’nın, Ziraat Bankası’nın iştirakleri arasında yer alan Ziraat Hayat A.Ş. hakkında hazırladığı raporda, ilginç bir ayrıntıya yer verildi. Raporda yer alan bilgilere göre, Ziraat Bankası’ndan kullanılan tüm kredilerde, vatandaşlara “hayat sigortası” yapma şartı getirildi. Ancak, bankanın müşterilerinin daha çok “emeklilerden” oluşması bu kez de şirketi, yüksek miktarda tazminat yükümlülüğü ile karşı karşıya getirdi.
 
402.8 MİLYON LİRA
Ziraat Hayat A.Ş., kredi kullandırdığı tüketicilerin emekli olması nedeniyle, bir çok tüketici yıl içinde hayatını kaybetti. Bu nedenle, kredilerin büyük kısmı sigorta şirketine kaldı. Şirket, 2012 yılında 402.8 milyon liralık tazminat ödemek zorunda kaldı. Söz konusu tazminatın 113.4 milyon lirası “kanser hastalığı” nedeniyle hayatını kaybeden tüketicilere, 91.3 milyon lirası da kalp hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden tüketicilere ödendi. Bu tazminatlar tüketicilere ödenmiyor. Bankanın, kredi borcuna karşılık Ziraat Bankası’na ödeniyor. Yani, banka kendi alacağını garanti altına almış oluyor. Hayat sigortasının olmadığı durumlarda ise, teminatların yetersiz kalması halinde borç, varislerden tahsil ediliyor.
 
BEYAN SİSTEMİ GETİRİLDİ
Ziraat Hayat Şirketi, aynı yıl içinde sigorta kriterleri ile ilgili yeni kararlar alarak uygulamaya koydu. Bu çerçevede, hayat sigortası için daha önce 18-85 olan yaş kriteri 18- 75 olarak değiştirildi. Ayrıca aynı yıl alınan karar doğrultusunda, tüketicilere kanser beyanı getirildi. Bu beyan kriteri ile tüketicilere “kanser” hastalığı bulunmadığına yönelik bir anlamda taahhüt alınıyor. Kredi süresi içinde bir tüketicinin kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmesi halinde, sigorta şirketi tazminatı ödemiyor. Sayıştay Başkanlığı’nın Ziraat Hayat ve Emeklilik Şirketi’nin 2012 yılı raporunda, konuyla ilgili ayrıntılı değerlendirmelere yer verilerek, şirketin 2012 yılının Temmuz ayından itibaren, tüketicilerden “kanser beyanı” almaya başladığı ve bu tarihten sonra yapılan poliçelerde de kanser nedeniyle hayatını kaybeden tüketicilerin tazminatlarının reddedildiği vurgulandı.
 
EMEKLİLERİN KREDİLERİ RİSKTE
Ziraat Bankası’nın sigorta şirketinin, yüksek miktarda “hayat sigortası” tazminatı ödemesinde, müşterilerin büyük kısmının emekli vatandaşlardan oluşması etkili oldu. Ziraat Bankası daha çok, tarım kesimine ve emeklilere hitap ediyor. Bu nedenle, kredi kullanan emeklilerin hayat sigortasında da sıkıntı yaşanmasına yol açıyor.
 
Özel bankalarda ise, hayat sigortasında Ziraat Bankası’na benzer uygulamalar var. Ancak söz konusu bankaların tüketicilerinin daha çok genç nüfustan oluşması nedeniyle hayat sigortasında çok fazla sıkıntı yaşanmıyor. Ziraat Bankası’nın getirdiği kriterler nedeniyle bir çok emekli bankasından kredi çekmekte zorluk yaşıyor. Bu da, emeklilere kullandırılan kredilerin faizlerinin daha yüksek olmasına yol açıyor. (Taraf Gazetesi)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 24 Şubat 2014 Pazartesi 11:07

SADECE YANDAŞLARA KREDİ VERİN. DEVLET BANKALARI ATADIKLARI GENEL MÜDÜRLER SAYESİNDE, YANDAŞ İŞ ADAMLARI VE HÜKÜMET YANDAŞI MÜTEAHİTLERE ARPALIK OLDU.. HALK BANK VAKIFBANK ZİRAAT BANKASI , DİĞERLERİ DE ODEON BANK KUVEYT TÜRK , TÜRKİYE FİNANS GİBİ ARAP SERMAYEDAR LI KOMİSYONCU LARIN ELİNDE

Yorumu oyla      16      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EMD’de kadın devrimi: İşte yeni yönetim
İzmir’de 115 üyesi bulunan Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi, 4. ...
Trafik dedektifleri için İzmir’de ilk ders zili çaldı!
Sosyal sorumluluk projeleriyle sektöründe fark yaratan OPET’in desteğiyle ...
Zuckerberg’in milyar dolarlık hatası!
Facebook tarafından 19 milyar dolara satın alınan WhatsApp’in kurucularından ...
 
EBSO Başkanı Yorgancılar’dan ‘yabancı yatırım’ mesajları
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, açıklanan 2013 ...
Yasaya göre binlerce şirket 'ortadan kalktı'!
İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Çetin, ...
Dolar yeniden yükselişe geçti
Bir süredir sakin seyreden dolar bugün yeniden 2,20 seviyesinin üzerine ...
 
IMF'den ‘merkezi’ uyarı
IMF, gelişmiş ülkelerin parasal genişleme politikalarını hızlı bir şekilde ...
Yabancı yatırımların kar transferi rekor kırdı!
2013 yılı ödemeler bilançosu verileri açıklandı. Buna göre kar transferi ...
Rotary 'Anlayış ve Barış Haftası'na hazır
Rotary 2440 Bölge Federasyonu 22 Şubat Cumartesi günü Alsancak Dominik ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva