HABERLER>SAĞLIK
24 Aralık 2022 Cumartesi - 09:21

Yılbaşı öncesi dikkat... Sahte rakı nasıl anlaşılır?

KordOn İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, yılbaşı öncesi vatandaşları sahte içki konusunda bir kez daha uyarırken, içkinin sahte olup olmadığının tespiti için cep sodası yönteminin öncelikle uygulanmasını önerdi. Şanlı ayrıca, “Rakıya yemek sodası döktüğünüzde içkiniz grileşiyorsa, korkun; süt beyaz oluyorsa için. Barkot parmağınızı boyuyorsa, o içki sahtedir. Şişe orijinal olup da kapakta küçük bir pürüz varsa, sahte rakı o şişeye şırıngayla doldurulmuş olabilir” açıklamalarında bulundu.

Yılbaşı öncesi dikkat... Sahte rakı nasıl anlaşılır?

EGEDESONSÖZ – Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, SONSÖZ TV’de sahte içkinin en basit yöntemlerle nasıl tespit edilebileceğini anlattı. Gazeteci Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Şanlı, “İzmirliler, Kordon’daki mekanlarımızda gönül rahatlığıyla yılbaşında eğlenebilir, içkisini içebilir. Bizde bugüne kadar sahte içki vakası olmadı. Bu yılbaşında da olmaz” dedi ve içkinin sahte olup olmadığının en kolay şekilde nasıl anlaşıldığının ipuçlarını verirken, şu açıklamalarda bulundu:

SÜRAHİYLE GETİRİLEN İÇKİLERİ KABUL ETMEYİN
“Sahte rakıyı kokudan anlamak mümkün olmayabilir. Sahte olup olmadığını anlamanın yolları var. Mesela, en kolay yöntem, yemek sodasıdır. Bardağa bir miktar rakı koyun, üzerine yemek sodası dökün. Rakı, süt gibi beyaz olursa o rakıdan korkmayın. Ancak hafif gri bir renk alırsa, kristalleşirse,  o içki sahte olabilir. İkincisi; şişelerin üzerindeki barkotlardan anlayabilirsiniz. Şöyle ki,  barkotun üstüne parmağınızla basın, parmağınızı gezdirin. Parmağınız boyanıyorsa, sahtedir. Çünkü gerçek rakının barkotu elinizi asla boyamaz. Üçüncüsü; şişenin kapağının üstünü mutlaka parmağınızla kontrol edin; çünkü orijinal şişeye enjektörle bazen kaçak rakı koyulabiliyor. Enjektörle şırınga edildiği için kapakta küçük de olsa bir pürüz, çıkıntı olacaktır. Dördüncüsü; eğer içki sizin yanınızda açılıyorsa çıt sesi duyarsanız zaten bir sıkıntı olmaz. Açıkta sürahiyle, kadehle getirilen rakıya çok girmemek lazım; garantisi yoktur. Bir başka yöntem de, size getirilen şişedeki cep telefonunuzdaki uygulama ile barkotu okutmaktır. Bu tür hileleri tüm işletmeler yapıyor demek biraz haksızlık olur. Bu işi adabıyla, kalitesiyle yapan çokça işletmemiz var. Müşteri olarak kendimizi rahatlatmak için bu testleri, bu kontrolleri yapabilirsiniz.”

SAHTE İÇKİYİ BİLEREK ALAN İNSANLAR VAR
Sahte içkide boya inceltme işinde kullanılan metil alkolün de olabileceğine vurgu yapan Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, “Sahte içki olduğunu bile bile satın alanlar olduğunu duyuyoruz. Sahte içki o anda zarar vermese bile zaman içerisinde mutlaka zarar verecektir. Siz aslında içki değil, boya inceltisi tiner gibi bir şey içiyorsunuz. Metil, kimya sanayisinde kullanılan bir maddedir. Kendi kendinizi zehirlemiş ve kendinize zarar vermiş olursunuz” dedi ve bu sorunun kökten çözülmesi için tavsiyelerde bulundu:

SAHTE İÇKİYİ ÜRETEN, SATAN, KASTEN ADAM ÖLDÜRME SUÇUNDAN YARGILANMALI
“ Cezalar caydırıcı değil. Cezaların daha yüksek olması lazım. Bu kaçak alkol satan alanı, kullandıranı ve üreteni yakaladığınızda, kasten adam öldürme suçundan yargılanması lazım. Bakın o zaman yapabilecekler mi? İnsan hayatıyla oynuyorsunuz, insanı ya engelli bırakıyorsunuz ya da öldürüyorsunuz. Buna baktığınız zaman kasten adam öldürmeye girer. Bir de ifşa etmek lazım; hangi işletmede yapılıyorsa, herkese ifşa edeceksin. Koca bir afiş asacaksınız, ‘bu işletmede sahte içki yakalanmıştır’ diye. Ki caydırıcı olsun. Kordon veya Alsancak dediğinizde herhangi bir ilçe dediğinizde bütün ilçedeki esnaf töhmet altına giriyor. Hangi işletmeyse işletme ismi vereceksiniz. Başka türlü bunların önüne geçilmez. Fiyat politikası ve vergiler gözden geçirerek kaçağı ve merdiven altını önlemiş olursunuz. İnsanlar sahte içkiye yöneldikçe aslında vergiden de olunuyor ve zarara uğruyorsunuz. Vergiler düşürülse, insanlar gerçek rakıyı alsa, daha çok satış ve daha çok vergi ödenmiş olur.”

KORDON’A GELEN GÖNÜL RAHATLIĞIYLA RAKISINI İÇEBİLİR
Başkan Ömür Şanlı, “Kordon’da sahte içki satmaya cesaret edecek esnaf var mıdır?” sorusuna, şu yanıtı verdi:

“İnsanlarımız Kordon’da rahatça içkilerini içebilirler çünkü Kordon sürekli denetlenen ve göz önünde bulundurulan bir yerdir. Biz denetlendikçe keyif alıyoruz. Biz zaten sürekli denetlenmek istiyoruz. Çünkü bir insanın hayatıyla oynamak hakkını kimse bize vermiyor. Buradan da çağrı yapıyorum; Emniyet güçlerimiz bizi denetlesin. Şu ana kadar hiç sahte içki vakası duymadım Kordon’da. Misafirlerimiz gönül rahatıyla gelip içkilerini yudumlayabilirler. Bundan sonra da Kordon’daki işletmelerimizde esnafımızın bu tür eğilimler içinde olacağına ihtimal vermiyorum. Çünkü işletmeci olarak zaten siz bir maliyet hesabı yapmışsınız, gerçek, sağlıklı içki fiyatı üzerinden. Kaçak içki satarak kazanç sağlamak bizlere yakışmaz.”

 
Tartıştığı mekan çalışanını tabancayla öldürdü!
 
Bornova'nın gizli yeteneklerinden sergi heyecanı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koca duyurdu: Randevuya gitmeyene 15 gün yasak!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nden (MHRS) ...
DEÜ'de ilaç yolsuzluğu iddiası... Profesör açığa alındı!
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı’nda görevli ...
Evlilik alzheimer ve bunama riskini azaltıyor
Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü'nde yapılan bir araştırmaya göre; evli olmak, ...
 
İzmir'in AMATEM raporu: Hasta çok, yatak yok!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun İzmir ...
İzmirli Görkem can çekişe çekişe öldü... AYM'den 'yanlış tedavi' kararı!
Anayasa Mahkemesi, 2003 yılında kalp rahatsızlığı nedeniyle Dokuz Eylül ...
Berire sağlığına kavuşacağı günü bekliyor
İzmir'deki bir hastanede bir tür 'sinir sistemi kanseri' olarak adlandırılan ...
 
Taze balık yiyemeyenler dikkat!
Vücut fonksiyonlarında önemli rol oynayan yağ asitlerinden biri olan Omega ...
Aman dikkat... Bu belirtiler guatr habercisi olabilir!
Tiroid bezinin büyüdüğü bir durum olan guatrın belirtilerine değinen uzmanlar, ...
Merdiven çıkarken yoruluyorsanız dikkat!
Dünyada anemiler içinde en sık nedenin demir eksikliği olduğuna dikkat ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar unutulsa da yaralar kapanmıyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva