HABERLER>GÜNCEL
9 Aralık 2015 Çarşamba - 12:24

Tire'de defineyi bulan işçi konuştu: Bizi bozar mı!

İzmir'in Tire ilçesindeki tarihi hanın restorasyonu sırasında bin 16 altın ve gümüş sikke bulup yetkililere teslim eden işçi Mehmet Yazar'ın, 60 lira yevmiyle çalıştığı öğrenildi. Yazar, "Biz her gün altın görüyoruz, içimiz altın, bir altın bizi bozar mı? Bizimle dalga geçiyorlar, 'altınları niye verdiniz?' diye soruyorlar. Ben çok iyi yaptım" dedi.

Tire de defineyi bulan işçi konuştu: Bizi bozar mı!

İZMİR - Tire ilçesindeki tarihi Kutu Han'ın restorasyonu sırasında 18. ve 19. yüzyıllara ait toplam bin 16 altın ve gümüş sikkeyi bulup yetkililere teslim eden işçinin, 60 lira yevmiyeyle çalışan 50 yaşındaki Mehmet Yazar olduğu ortaya çıktı.
 
Tire'de define heyecanı, 15 Kasım günü Kutu Han'da kırık bir çömlek bulunmasıyla başladı. Restorasyon çalışmaları sırasında bir dükkanın duvarında bulunan çömleğin içindeki 1700 ve 1800'lü yıllara ait sikkelerin henüz tahmin edilemeyen değeri de tarihi hanın 50'den fazla ortağı ile hanı 29 yıllığına sahiplerinden kiralayan Tire Belediyesi'nde beklenti oluşturdu.


 
Tire Müzesi'nde korumaya alınan define karşılığında kimin hak sahibi olacağına ilişkin görüş Kültür ve Turizm Bakanlığından beklenirken, altınları bulan kişinin bir şirkette günlük 60 lira yevmiyeyle çalıştığı ve defineyi "elini bile sürmeden" yetkililere teslim ettiği belirlendi.
 
Belediyenin restorasyon işini ihaleyle alan şirketin işçilerinden 2 çocuk babası 50 yaşındaki Mehmet Yazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gözü tok olan insanın başkasının malına yan gözle bakmayacağını söyledi.
 
Hanın restorasyonunda kazmayla çalıştığı sırada önüne bir kaya düştüğünü, arkasında bir küp gördüğünü anlatan Yazar, yetkililere haber verdiğini, küpün içindeki altınların sayıldığını ve teslim edildiğini vurguladı.
 


Olayı öğrenenlerden bazılarının kendisiyle ve o an orada bulunan 3 işçi arkadaşıyla dalga geçtiğini söyleyen Mehmet Yazar, şöyle konuştu:
 
"Biz her gün altın görüyoruz, içimiz altın, bir altın bizi bozar mı? Bizimle dalga geçiyorlar, 'altınları niye verdiniz?' diye soruyorlar. Ben çok iyi yaptım. Siz içerideki mistik kokuyu biliyor musunuz, tarihi bilenler devletine sahip çıkarlar. Gözü aç olan ise saldırır. Gelin bir gün bizimle çalışın, ortamımızı görün. Herkesin gönlü zengin olsun. Kişisel olarak değil ama arkadaşlarımla beraber kaymakamlığa başvuracağız. Altını ben bulsam da tek başıma ne yapacağım altını? Hepimiz aynı parayı alacağız. Ben definecilere şaşırıyorum. Devlet size hakkınızı zaten verir."
 
Devletin, altın değerinin karşılığı olarak bulanlara yüzde 40-60 pay verdiğini duyduğunu da söyleyen Yazar, "Biz burada aylığımızı alıyoruz zaten. Altınlar devletimize kalsa, bize bir şey verilmese bile olur. Benim kazandığım bana yetiyor" diye konuştu.
 
Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer de tarihi Kutu Han'da bir süredir restorasyon çalışmasının sürdüğünü ifade etti.
 
Kazı yapan ekibin bulduğu çömleğin içindeki binden fazla sikkenin tespitinin yapıldığını ve müzeye teslim edildiğini kaydeden Demirezer, Kültür ve Turizm Bakanlığına da durumun rapor ile iletildiğini belirtti.
 
Definenin maddi değerinin de bakanlık uzmanlarınca yapılacağına dikkati çeken Demirezer, şu bilgileri verdi: "Belediye, hanın mirasçılarından çalışma yapmak için izin almış. Hanın da 50'nin üzerinde gerçek kişi olan mirasçısı var. Restorasyon işçiliği belediye aracılığıyla yürütülüyor. Hanın da sahipleri var. Son 6 padişah dönemine isabet eden bu varlıklarda hak sahipliği iddia edilebiliyor. Bulanlar bunlar üzerinde hak sahipliği iddia edebiliyorlar. Daha önceki dönemlere aitse doğrudan devletin kabul ediliyor. Sahiplik nasıl tespit edilecek? Biz Müze Müdürlüğü ile bir sonuca varamadık. Bakanlık gerekli tespiti yapacak diye düşünüyoruz."
 
Mehmet Demirezer, kimsenin "taşı toprağı altın Tire'de biz de kazı yapalım" diye düşünmemesi gerektiğini, devletin kolluk güçleriyle ilçede denetimlerini sürdürdüğünü dile getirdi.
 
"HAN SAHİPLERİNİN DE GİRİŞİMİ VAR"
Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ise belediyenin hanı 29 yıllığına kiraladığını belirterek, "Han sahiplerinin sahiplik için girişimde bulunduğunu biliyoruz. Biz de yasa ve yönetmelikler ne derse kabulleneceğiz" ifadelerini kullandı.
 
Tire Müze Müdürlüğünün tespitine göre çömlek içinde 502 adet 24 ayar Fransız altını, 288 Osmanlı altını ve 226 Osmanlı gümüşünden oluşan sikke bulunuyor.
 
Altın ve gümüş sikkelerinin, Osmanlı padişahlarından 3. Mustafa, 1. Abdülhamid, 3. Selim, 2. Mahmud ve Abdülmecid dönemlerine ait olduğu biliniyor. (a.a)

 
Yıldırım’dan ‘füzeli Rus asker’ mesajı!
 
Diyarbakır’da ‘Kanas’lı saldırı: Bir polis şehit
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
erhan 9 Aralık 2015 Çarşamba 13:25

bence iscilere devletin yuzde vermesi gerekir ki ozendirici olsun.adamlar durustce teslim etmisler.hak onlarindir.mal sahipleri zaten zengin,bari fukara sebeplensin.

Yorumu oyla      23      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul Boğazı’nda Ruslara çok yakın takip!
Boğaz'dan geçen Rus askeri kargo gemisinin kıç kısmında Rus askerleri ...
İzmir’de dramın fotoğrafı!
İzmir’in Konak İlçesi Alsancak Semti'nde farklı tarihlerde çıkan iki yangında ...
Teleskopun her yeri mermer tozu kaplandı!
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde bulunan teleskop bölgedeki mermer ocakları ...
 
Krizin sanal yüzü: Rusya’dan ‘Ammyy’ bombası!
Rus yazılım firması, ‘Ammyy’ adlı programına gömdüğü başka bir program ...
Sahil Bulvarı’nın çim alanda yürürken dikkat!
İzmir’in Karataş semtinde, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı kenarındaki çim ...
ABD İstanbul Konsolosluğu'nda güvenlik alarmı
Amerika Birleşik Devletleri İstanbul Konsolosluğu, "muhtemel güvenlik ...
 
AYM'den internet düzenlemesine kısmi iptal
Anayasa Mahkemesi, İnternet Yasası'nda da değişiklik yapan 6518 sayılı ...
Faili meçhul cinayetlerde 'paralel' araştırması
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2000-2013 yılları arasındaki faili meçhul ...
Poyrazköy Davası'na 'yetkisizlik' kararı
83 sanığın beraat edip bir sanığın dosyasının düştüğü Poyrazköy Davası'nda, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva