HABERLER>EGE
9 Ağustos 2011 Salı - 12:03

Tavşan Adası'ndan tarih fışkırıyor

Bodrum’un Gümüşlük Beldesi'nde, Antik Myndos Kenti kazıları çerçevesinde Tavşan Adası'nda din adamları ve azizlerin ikamet ettiği kutsal tapınak ve tapınağa ait 12 su sarnıcına ulaşıldı.

Tavşan Adası ndan tarih fışkırıyor

MUĞLA - Antik Myndos Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Durmuş Altan, "Geçtiğimiz yıl burada kafalarına çivi çakılmış dönemin ilk Hıristiyan din adamlarının ve 4 çocuğun kafataslarını bulduğumuzda tapınak olabileceği varsayımında bulunmuştuk. Şimdi burada 2 bin 400 yıllık tapınak ve tapınağa ait su sarnıçları ile din adamlarına ait mezarları gün ışığına çıkardık. Adadan kazdıkça tarih fışkırıyor" dedi.
 
Gümüşlük Beldesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gümüşlük Belediyesi'nin katkılarıyla Uludağ Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığında yürütülen Antik Myndos Kentini Kurtarma Kazıları kapsamında sahilden 100 metre yürüyerek geçilen Tavşan Adası’nda (Asar Adası) kutsal tapınak, tapınağa ait su sarnıçları ve din adamlarının mezarlarına ulaşıldı. Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Durmuş Altan ile Uludağ, On Sekiz Mart ve Selçuk üniversitelerinin arkeoloji bölümlerinden 22 öğrencinin katıldığı çalışmalarda, gün ışığına çıkarılan eserlerin 2 bin 400 yıllık olduğu, Antik Myndos Kenti'nin kutsal alanı ve tapınağı olarak kullanıldığı saptandı. Çalışmalarda tapınağa ait sütunlar ve sunak ile 20- 40 metreküp kapasiteli 12 adet su sarnıcı gün ışığına çıkarıldı. 2 bin 400 yıl önce Helenistik dönemde kullanılan su sarnıçların temiz olması dikkat çekti.
 


Doç. Dr. Durmuş Altan, yaptığı açıklamada çalışmaların sütunlar ve sunak çevresinde devam ettiğini söyledi. Doç. Dr. Altan, "Geçen yıl burada kafalarına çivi çakılmış dönemin ilk Hıristiyan din adamları ile 4 çocuğun kafataslarını bulduğumuzda tapınak olabileceği varsayımında bulunmuştuk. Şimdi burada 2 bin 400 yıllık tapınak ve tapınağa ait su sarnıçları ile din adamlarına ait mezarları gün ışığına çıkardık. Adadan kazdıkça tarih fışkırıyor. İlerleyen günlerde bölgeyi adeta bir açık hava müzesine çevirecek tarihi eserlerin gün ışığına çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.
 
KAFALARINA ÇİVİ ÇAKILMIŞ DİNADAMLARI
Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin de Tavşan Adası'nda geçen yıl temmuz ayında yapılan kazılarda kafalarına 6- 8 cm.lik çiviler çakılmış sekiz din adamı ve dört çocuğa ait kafatasları bulunduğunu ve görenleri dehşete düşürdüğünü hatırlattı. Kafataslarının gövdelerinden ayrı olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Şahin, kafataslarının ve yeni gün ışığına çıkarılan mezarların M.S. 4. yüzyılda Hıristiyanlığın yeni yayılmaya başladığını Geç Bizans dönemine ait olduklarının saptadığını anlattı. Geç antik döneme ait olan kafataslarının antropolojik açıdan incelenmesi Burdur'a gönderildiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Şahin, "Buradaki genel görüş, din adamları ve çocukların kafalarına çivi çakılmak suretiyle öldürüldükleri, daha sonra başlarının kesildiği ve ibreti alem olsun diye büyük bir olasılıkla halka gösterildiği, daha sonra da gelişigüzel gömüldüğü yolunda. Burada olduğu gibi kafatasına çivi çakıldıktan sonra başları vücutlarından ayrılan ve yaşları 4-40 arasında olan 12 kafatası bize bu bölgedeki en eski kilise ve Hıristiyanlığın yayılmaya başladığı merkezlerden biri olarak Myndos kentini gösteriyor Hıristiyanlık tarihini aydınlatacak daha detaylı bilgilere ulaşma fırsatını yakaladık. Bu nedenle Tavşan Adası turizme açıldığında muhtemelen önce Hıristiyanların büyük ilgisini çekecek ve yoğun bir şekilde dini ziyaretler başlayacaktır. Ada yabancı turist akınına uğrayacak" dedi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tutankamon Muğla sahillerinde!
Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde okuyan ...
Yatağan termik santralinde patlama
Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan termik santralde meydana gelen patlamada, 1 işçi yaralandı.
Sürat tekneleri Tom ve Misha’yı strese soktu
Sualtı Araştırmaları Derneği’ne bağlı Deniz Memelileri Araştırma Grubu’nun ...
 
Göz yaşartan fedakarlık
Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde, 40 yaşındaki iki çocuk annesi kadın, tek ...
3G'li çobanlar ormancıların gözü kulağı
Muğla Orman Müdürlüğü'nün başlattığı sistemle, çobanlar ormancıların gözü kulağı oldu.
Apartmanı 18 yılda bitirince...
Manisa'nın Salihli İlçesi'nde 1993 yılında yapımına başlanan apartman ...
 
Güvercinlik'te denizin rengi değişti
Bodrum’a bağlı Güvercinlik Köyü’ndeki arıtma tesisinin yenilenmemesi nedeniyle ...
Fransız turist otel bahçesinde intihar etti
Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde ailesi ile birlikte tatil yapan Fransız turist ...
Fethiye'de gergin HES eylemi
Muğla'nın Fethiye ilçesinde yapımı devam eden Hidroelektrik Santrali'ne ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva