HABERLER>GÜNCEL
25 Ocak 2012 Çarşamba - 13:38

Sosyalist Enternasyonal'den Başbakan'a: Artık Yeter

Sosyalist Enternasyonal'den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a İspanyolca, "Ya Basta" (Artık Yeter) kararı çıktı.

Sosyalist Enternasyonal den Başbakan a: Artık Yeter

İSTANBUL - Dünya çapında 162 siyasi partiyi temsil eden ve 1951 yılında şimdiki halini alan Sosyalist Enternasyonal’in (SE) Kosta Rika’nın Başkenti San Jose’de yapılan 2 günlük toplantısında Türkiye’deki son siyasi gelişmeler de ele alındı. Toplantıda CHP’yi Parti Meclisi üyesi ve İstanbul Milletvekili Umut Oran temsil etti. Sosyalist Enternasyonal, Türkiye’deki anti-demokratik uygulamaları eleştirmek için hazırladığı “İfade Özgürlüğü ve Yargı Bağımsızlığının Türkiye’deki Durumu” başlıklı bildirgede CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik fezlekeyi kınadı.
 
Bildirgede Sosyalist Enternasyonal’in Kılıçdaroğlu’na yönelik fezlekeyi 2007 yılından beri süren baskıların son adımı olarak gördüğü ifade edilirken, parasız eğitim isteyen öğrencilerden hidroelektrik santrallere karşı çıkan köylülere kadar uzanan bir listede baskıların sürdüğü, Çağdaş Gazeteciler Derneği’ne (ÇGD) göre Türkiye’de 60’ın üzerinde gazetecinin tutuklu olduğu ve 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandum sonucunda Türkiye’deki yargının da yürütme tarafından ele geçirildiği belirtildi. Sosyalist Enternasyonal sert bir şekilde, düşünce ve ifade özgürlüğünün demokratik bir toplumun temel değerlerinden olduğunu ifade ederken, Türk Hükümetini ifade özgürlüğüne ve yargı bağımsızlığına saygı duymaya, demokratik değerleri de korumaya çağırdı.
 
YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR
Sosyalist Enternasyonal bildirisinin çıktığı toplantıya CHP adına katılan ve burada SE Başkanı George Papandreou dahil olmak üzere birçok ülkeden gelen sosyal demokratlarla temaslarda bulunan İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:
 
“Sosyalist Enternasyonal dünyadaki sol, özgürlükçü, demokrat ve ilerici güçlerin en büyük çatı organizasyonu. Tüm dünyada 162 üyesi var. Dünyadaki emekçilerin, yoksulların, her tür baskıya uğrayanların hakkını savunduğu gibi, daha iyi bir hayatı, daha adil bir dünya özlemini de simgeliyor. Dolayısıyla Enternasyonal dünyadaki sorunları çok ciddi bir şekilde takip ediyor. Yapılan toplantılarda Türkiye’de yaşanan son gelişmeler de değerlendirildi. En sonunda da Sosyalist Enternasyonal bir kınama mesajı yayınlama gereği duydu. Bildiriyle AKP’nin otoriter, baskıcı ve anti demokratik uygulamaları güçlü bir şekilde kınandı. Görüyoruz ki artık mızrak çuvala sığmıyor, bütün dünya AKP’nin baskıcı rejiminden rahatsızlığını dile getiriyor.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Mayıs 2011’de AKP’nin Sosyalist Enternasyonal’e de katılabileceğini ifade etmişti. Öyle bir şey söylediler ki sanki Sosyalist Enternasyonal kendilerini davet etmiş... Elbette böyle bir şey söz konusu bile değil, AKP her zamanki gibi halkı yanıltmaya çalıştı ama Sosyalist Enternasyonal’i yanıltamadı."
 
KILIÇDAROĞLU'NA FEZLEKE KINANDI
Daha önce Atina'da yapılan toplantıda, 8 Milletvekilinin tutukluluğu üzerine bir kınama mesajı yayınlayarak Sosyalist Enternasyonal’in ilk sarı kartı gösterdiğini hatırlatan Oran şöyle devam etti:
 
"Bugün de ikinci kartı göstermiş oldular. Türkiye’de yargı bağımsızlığının kaybolduğunu, yüzlerce insanın AKP rejimi tarafından haksız bir şekilde özgürlüğünden mahrum bırakıldığını söylediler. CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik fezlekeyi de 2007’den beri devam eden bu baskıcı sürecin çıktığı bir seviye olarak görüyorlar. AKP’nin otoriter yönetimlere özenmeyi bırakması, totaliter rejimini kurmak yerine demokrasiye, temel insan haklarına saygı göstermesi lazım. Bugün Türkiye AKP yönetimi altında hala hibrid rejim statüsünde. Statüde özgürümsü, özgürümtrak olarak geçiyor. İfade özgürlüğü ortadan kaldırılmış, prangalar ve hapishane tehdidiyle korkutulmuş bir basın var.
 
CHP olarak özgürlük mücadelesi verirken, AKP’nin kurduğu ve menfaat sağladığı bu rejimin de tam karşısında yükseliyoruz. Bu durum uluslar arası toplumun da dikkatini çekiyor ve AKP’ye yönelik eleştiriler de artık dağları aşıyor. Bakın bir haftada önce PES, arkasından Avrupa Sosyal Demokratlar Grubu şimdi de Sosyalist Enternasyonal kınama mesajı yayınladı. Biz yine de hiçbir şekilde umudumuzu kaybetmiyoruz. Tarihin haklı tarafında olmanın bilinciyle, daha özgür, daha mutlu ve demokrat bir Türkiye mücadelesi asla bitmez diyoruz. 2014 yılından sonra AKP Tayyip Erdoğansız bir döneme hazırlanırken daha özgür, daha adil bir Türkiye’ye uyanmak için var gücümüzle çalışıyoruz.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hasan 26 Ocak 2012 Perşembe 08:13

de basın gidin entel dantel kuruluş ispanya önce kendi durumunu düzeltsin sonra başkaları hakkında konuşsun yahu chp sizin ne işiniz var bunlar ile yoksa siz komunistmisniz

Yorumu oyla      12      7  
İZMİRLİ... 25 Ocak 2012 Çarşamba 18:06

Ya Basta... Ya Basta...

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir ve çevresi dikkat! Sağanak yağış uyarısı!
Yetkililer uyardı! Yarın saat 18.00'e kadar İzmir, Aydın, Muğla ile zamanla ...
'Maya takvimi felaket senaryoları yersiz'
Güneş’teki patlamaların dünyaya etkileri konusunda bazıları felaket senaryoları ...
Karşıyaka'da feci motor kazası!
Karşıyaka’da motosikletiyle kavşaktan yola çıkarken otobüsün çarptığı ...
 
Şehit teğmenin cenazesi Erzincan'a gönderildi
İzmir Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan havalandıktan sonra Foça ...
İki bira içti, kaza yaptı, 3 kişi ölümden döndü!
Bornova’da yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda hız yapan, 1.99 promil alkollü ...
Ölümden yaşama kazdığı 7 metreyi anlattı
Konya’nın Madenli köyünde, avlanmak için gittiği dağda çığ altında kalan, ...
 
Yücel Tonguç Koleji dildeki yozlaşmaya dikkat çekti!
İytev Özel Yücel Tonguç İlköğretim Okulu öğrencileri İzmir Yüksek Teknoloji ...
En büyük uyuşturucu operasyonu!
İstanbul’da düzenlenen operasyonda 355 kilo eroin ele geçirildi. Gözaltına ...
TC numarası ile gelen tehlike
Kişiye ait TC numarasının telefon bankacılığından, internet alışverişi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva