HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
7 Aralık 2009 Pazartesi - 00:00

Sahnede öldü, sahnede uğurlandı...

Trabzon Devlet Tiyatrosu sanatçısı 42 yaşındaki Halil Ayan, dün akşam ’‘İstibdat Kumpanyası’’ adlı oyun sırasında sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti. ’

Sahnede öldü, sahnede uğurlandı...

Trabzon Devlet Tiyatrosu sanatçısı 42 yaşındaki Halil Ayan, dün akşam ’‘İstibdat Kumpanyası’’ adlı oyun sırasında sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti. ’ Ayan'a veda da yıllarca tozunu yuttuğu sahnede yapıldı.
 
Trabzon Devlet Tiyatrosu oyuncuları, dün akşam Atapark Haluk Ongan Sahnesi'nde ’‘İstibdat Kumpanyası’’ adlı oyunu sahnelemek üzere sahneye çıktı. Sultan Abdülhamit döneminde İstanbul'da bir tiyatro kumpanyasının başından geçen olayların anlatıldığı oyunda ’‘Şeref Paşa’’yı canlandıran tecrübeli tiyatrocu Halil Ayan, oyunun ilerleyen dakikalarında sahnede fenalaşarak seyircilerin şaşkın bakışları arasında yere yığıldı.
 
Arkadaşları tarafından çağırılan ambulansla Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Halil Ayan, kalbindeki sorun nedeniyle Ahi Evren Kalp Hastanesi'ne sevk edildi. Anjiyo için hazırlık yapan doktorlar başarılı tiyatrocunun ciğerlerinde sorun bulunduğunu belirleyince Ayan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne kaldırılarak Yoğun Bakım Servisi'nde tedavi altına alındı ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İlk belirlemelere göre Halil Ayan'ın solunum yetmezliği ve kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini açıklandı.
 
Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Fatih Dokgöz, Halil Ayan'la aynı oyunda rol aldıklarını belirterek, ’“Oyundan önce biraz halsizliği vardı ancak normal görünüyordu. 40 gün önce sigarayı bırakmıştı. Nefes darlığı problemi vardı ancak ileri derecede değildi. O sırada sahnede arkam ona dönüktü. Olay seyircilerin gözü önünde oldu. Yere yığılınca oyunu keserek yardımına koştuk. İlk müdahaleyi sahnede yaptık. Hastaneye kaldırdık ama yolda kalbinin durduğu söylendi. Tekrar kalbini çalıştırdılar ama kurtarılamadı. Hepimiz çok üzgünüz. Yarın saat 09.30'da Trabzon Devlet Tiyatrosu Haluk Ongan Sahnesi önünde arkadaşımız için tören düzenlenecek’” dedi.
 
ALKIŞLARLA UĞURLANDI
Trabzon Devlet Tiyatrosu’’da (TDT) sergilenen ’‘İstibdat Kumpanyası’’ adlı oyun sırasında kalp krizi geçirerek önceki akşam yaşamını yitiren tiyatro sanatçısı Halil Ayan için öldüğü sahnede tören düzenlendi. Ayan’’ın tabutunu çiçeklerle süsleyen arkadaşları, başarılı oyuncuyu gözyaşları ve alkışlarla uğurladı.
 
TDT Haluk Ongan Sahnesi’’ndeki törene Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Halil Ayan’’ın ailesi ve arkadaşları ile vatandaşlar katıldı. Ayan’’ın tabutu tören esnasında hayatını kaybettiği sahneye yerleştirildi. Tabutun başında bir konuşma yapan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, büyük üzüntü içinde olduklarını belirterek, ’“Sevgili Halil Ayan, tiyatroya adadığı onurlu yaşamı boyunca oynadığı bir çok başarılı rolün yanı sıra, kişiliği, dürüstlüğü, inandığı doğruları sonuna kadar savunabilmesi ile çok sevildi. Trabzon Devlet Tiyatrosu’’nda genç sanatçılara abilik yaptı. Çok değerli sanatçıydı’” diye konuştu. 
 

 
Trabzon Valisi Recep Kızılcık da, Halil Ayan’’ın da aşık olduğu sanatını icra ederken ebediyete intikal etmesinin, işini ne kadar sevdiğinin, işine ne kadar aşık olduğunun bir ifadesi olarak değerlendirdiğini söyledi. ’“Türk tiyatrosu ve Trabzon kendisini hiç unutmayacak’” dedi.
Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Fatih Dokgöz ise, ’“Halil Abi ile o gün bu sahnede beraberdik. Ben Halil Abi'ye bir söz vereceğim. Onun bıraktığı yolda, onun bıraktığı bayrağı ileri götüreceğimize, hepinizin huzurunda söz veriyorum’” ifadesini kullandı.
 
O VAZİFE ŞEHİDİ
Ayan’’ın arkadaşlarından Bahadır Berk ise, Halil Ayan'la 14 yıl önce Halk eğitim Merkezi’’nde tanıştıklarını belirterek şunları anlattı:
 
’“İlk tanıştığımız an bana resim yapmayı öğretme sözü vermişti. Değerli dostum bana resim yapmayı öğretemedi ama bana çok şey verdi. Onun gibi resim yapmayı öğrenemedim ama, onun gibi görevimin başında ölmeyi çok isterdim. O bir vazife şehididir. Kendi yatağı dışında hiç bir yerde yatamazdı, toprakta nasıl yatacağını bilemiyorum. Bu vazife şehidimizin ismini yaşatmak devlet büyüklerimizin takdirindedir.’”
Konuşmaların ardından, Ayan’’ın tabutunun başından karanfiller koyularak saygı geçişi yapıldı. Eşi Tuba Ayan’’ın eşinin tabutuna sarılması duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. Eşinin tabutunun başından uzun süre ayrılmayan Tuba Ayan’’ı arkadaşları teselli etmeye çalıştı. Ayan’’ın annesi Hemengil Ayan da gözyaşlarına hakim olamadı. Büyük bir hüznün yaşandığı salonda Ayan’’ın cenazesi klasik müzik eşliğinde gözyaşları ve alkışlarla uğurlandı.
 
Ayan’’ın cenazesi bugün İskenderpaşa Camii’’nde kılınacak öğle namazının ardından Bostancı Mezarlığı’’nda toprağa verilecek. 

HALİL AYAN KİMDİR?
Trabzon Devlet Tiyatrosu'nun en eski sanatçıları arasında yer alan Halil Ayan, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nden 1991 yılında mezun oldu. Aynı yıl Trabzon Devlet Tiyatrosu'nda göreve başladı. 2000 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu'na tayin olan Ayan, İstanbul Şehir Tiyatroları, Nisa Serezli- Tolga Aşkıner Tiyatrosu, Tevfik Gelenbe Tiyatrosu, Ankara Birlik Tiyatrosu, Ali- Ayşegül Atik Çocuk Tiyatrosu gibi özel tiyatrolarda görev aldı ve televizyon dizilerinde oynadı. 2003 yılında yeniden Trabzon Devlet Tiyatrosu kadrosuna dahil olan Halil Ayan, onlarca oyunda rol aldı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2009’’a müzikli veda
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2009 yılına Kent Orkestrası ve Türk Halk ...
Mutluluğun resmini çizdiler
Büyükşehir Belediyesi’’nin kurduğu ’“Resim Atölyesi’”nde bir araya gelen ...
Kemanı ağlatan virtüöz bugün İzmir’’de
Bugün İzmir’’de, pazar günü akşamını değerlendirmeniz için güzel ...
 
Kabe'nin anahtarı açık arttırmada
Abbasi Halifesi El Muntasır tarafından 1226 yılında yaptırılan ''Kabe ...
Alaska soğuğu ile Akdeniz sıcağı buluşuyor
Soyer Kültür Sanat Fabrikası biri Alaska’’dan, diğeri Akdeniz’’den iki sanatçıyı buluşturuyor.’
Cücelerin siyah-beyaz dünyası
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihi Havagazı Fabrikası, cücelerin yaşamını ...
 
’‘Bornova Bornova’’ya suç duyurusu
Sigara ile Savaş Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Altın ...
Stradivari basit bir cila kullanıyormuş
Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi keman yapımcısı Antonio Stradivari'nin, ...
’‘Narnia Günlükleri’’ tiyatro sahnesinde
Beyazperdede hasılat rekorları kıran filmiyle tanınan ’“Narnia Günlükleri’”, ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva