HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
13 Ekim 2009 Salı - 00:00

Pekinel Kardeşler’’den İzmir’’e tam not

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’’nin yüksek standartları, dünyaca ünlü piyanist kardeşler Güher-Süher Pekinel tarafından da tescillendi.’

Pekinel Kardeşler’’den İzmir’’e tam not


Pekinel kardeşler, ’“İzmir’’in sahip olduğu salon, sanat adına yeni bir başlangıcın sinyali. Bunun devamını tüm Türkiye için diliyoruz’” dedi.
 
80’’li yıllardan bu yana dünyanın en önemli piyano ikilileri arasında kabul gören ve Türkiye’’nin sanat alanındaki gururu olan Güher-Süher Pekinel kardeşler, geçtiğimiz hafta sonu verdikleri konserde İzmirli müzikseverlerle buluştu. Aynı zamanda Devlet Sanatçısı ünvanını da taşıyan ikili, eşsiz yorumlarıyla kendilerini dinleyenleri adeta büyüledi. Bugüne dek önemli dünya şehirlerinin pek çoğunda sahne alan Pekinel kardeşler, ilk kez kendi ülkelerindeki bir konserde böylesine heyecan yaşadılar.

Büyükşehir Belediyesi’’nin geçtiğimiz yılın sonunda hizmete açtığı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’’nde ilk konserlerine çıkan Güher-Süher Pekinel, Türkiye’’nin en iyi salonunda çalmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Süher Pekinel hayranlığını, ’“Böyle bir salon Türkiye’’de şu an yok’” sözleriyle dile getirirken, Güher Pekinel ise ’“İçeri girince, insan kendisini bambaşka bir atmosferde hissediyor. Müzik yapılan bir mekanın da böyle bir duyguyu vermesi gerekiyor: Sıcaklık ve huzur’” diye konuştu. Ünlü ikili, kente kazandırılan bu eser nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’’ne teşekkür etti. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’’ni köklerini Anadolu’’ya uzanan bir ağaca benzeten Süher Pekinel, ’“Bu salon, sanat adına yeni bir başlangıcın sinyali’” dedi. 
İşte Güher-Süher Pekinel Kardeşler’’in gözünden AASSM:


Süher Pekinel:
’“Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’’ni başlangıcından beri takip ediyorum. İnşaat çalışmaları sırasında geldiğimde ’‘burada bir çiçek açıyor’’ demiştim. Şimdi burada bir ağaç boy vermiş. Bu öyle bir ağaç olmuş ki, bu ağacın köklerinin tüm Türkiye’’ye yayılmasını diliyorum. Çünkü böyle bir salon Türkiye’’de şu an yok. Bu salonun akustik işlerini kimin üstlendiğini duyduğum zaman, bir müzisyen olarak buranın ’‘1 numaralı’’ sanat merkezi olacağından hiç şüphem kalmamıştı. ARUP firması dünyanın en iyi konser salonlarını gerçekleştirmiş bir firma. Kendilerinin de sonuçtan çok memnun olduğunu duydum. Bizim için Almanya’’dan gelen ve dünyanın sayılı piyanistlerinden Alfred Brendel’’in piyanosunu yapmış olan akordörümüz salona girer girmez ’‘Türkiye’’de böyle şahane bir mekan daha şimdiye kadar görmedim’’ dedi. Bütün bunların toplamı, aslında yeni bir başlangıcın sinyali. Çünkü buraya gelmek kolay olmadı. Kaç yıl sürmüş. Burada açılış töreninde de bulundum. Sayın Başkan da söyledi, 15 yıllık zorlu bir sürecin ardından, bir sürü zorluklardan geçerek bu noktaya gelinmiş olması, aslında sanatın Türkiye’’de daha ne kadar büyük bir savaş vermesi gerektiğini sergiliyordu. Artık bu savaşları aşmamız gerekiyor. Artık müziğimizi yapabilmemiz için bu savaşların ötesinde huzura ihtiyacımız var. Burası hepimize bu huzuru yansıtacak çok güzel bir sembol. Bunun devamını tüm Türkiye için diliyoruz. Bu mekanı sadece müzik için düşünmemeli. Galerileri, salonları, kütüphanesiyle hem gençlere hem daima konserlere gelen kişilere kendilerini evlerinde hissedebilecekleri bir alan yaratılmış olması çok önemli. Yürüyemeyecek durumda olan yaşlılar ve engelliler de düşünülmüş burada. Bunun medya tarafından işlenmesi, herkese tanıtılması, yalnız Türkiye’’ye değil, dünyaya açılması lazım. Artık dışarıdan gelen iyi müzisyenlerle müzik yapılmalı, hatta bu konserlerin canlı yayını sağlanmalı. Çünkü burada çok güzel bir de stüdyo var. Hem Türkiye’’ye hem dışarıya tanıtılması gerekiyor. Tüm Anadolu’’da buna kavuşmalı.’”
 
Güher Pekinel:
’“Aynı duyguları paylaşıyorum. İçeri girince insan kendisini bambaşka bir atmosferde hissediyor. Müzik yapılan bir mekanın da böyle bir duyguyu vermesi gerekiyor. Sıcaklık ve huzur. Çünkü hepimiz aynı nefesi hissetmeliyiz, aynı duyguyu paylaşmalıyız. O bakımdan böyle bir mekan bunu en iyi şekilde yansıtabiliyor. Onun için hakikaten İzmir’’i ve Belediye Başkanımızı kutlarım.’”
 
Konser geliriyle 2 öğrenciye burs veriyorlar
Ülkemizi uluslararası müzik arenasında tanıtan piyanistler olarak bilinen Güher-Süher Pekinel’’in dikkat çeken bir diğer özellikleri ise kendilerini izleyecek genç yetenekler bulma ve onların eğitimlerine katkıda bulunma yönündeki çabaları. İzmir’’deki konserlerinden ücret almak yerine, belirlenen parayı 2 konservatuar öğrencisi için burs olarak değerlendirme kararı alan Pekinel’’lerin bu anlamlı girişimi, tüm sanatçılara örnek olacak nitelikteydi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’’nın da işbirliğiyle iki sanatçının yaptığı değerlendirme sonucu konservatuar öğrencileri arasından seçilen iki genç yetenek Ege Banaz (17) ve Yağızcan Keskin (16) burs kazanmayı hak etti.
Bu girişimin kendileri için ilk olmadığını belirten Süher Pekinel, Türkiye’’de konservatuarların devletten ve sponsorlardan yardım alamadığını ve bunu aşabilmek amacıyla böyle bir yola başvurduklarını söyledi. Her üç yılda bir bu seçmeleri tekrarlayacaklarını dile getiren Süher Pekinel şöyle devam etti: ’“İzmir’’de 20 kişi içinden seçtiğimiz standardın çok üstünde, uluslararası alanda kendini duyurabilecek 2 öğrenciye bu bursu vermeyi uygun bulduk. Çünkü onlar da artık bundan sonra gelecek yarışmalarda kaliteyi belirleyecek. Her konservatuarın böyle öğrencileri olduğundan yüzde yüz eminim. Bizim için çok büyük bir sevinçti bunu gerçekleştirmek.’”
 
Pekinellerin İzmir sevgisi
İzmir ile düşüncelerini de dile getiren Güher-Süher Pekinel kardeşler, ailelerinin İzmir’’de önemli bir geçmişi olduğu belirterek, ’“Kalbimizin büyük bir kısmı burada yatıyor. Çok pozitif bir atmosfer var burada. İzmir, kendi kendine yaşayan, kendi içinde tutarlılık sergileyen, öncü görüşleriyle söylemek istediğini çok demokratik, açık seçik ama bağırmadan söyleyebilen bir kent’” diye konuştular.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu sese kulak verin!
Sosyal risk altında bulunan ya da dar gelirli olan müziğe yetenekli 70 ...
’‘Nerede o eski filmler...’’
Efsanevi 'Baba' üçlemesi, 'Rumble Fish', 'The Conversation' ...
’“Nefes’” rekor kırmaya hazırlanıyor
Terörle mücadele eden bir komando timinin öyküsünü konu alan, sezonun ...
 
Boyzone'un solisti ölü bulundu
İrlanda, Boyzone grubunun 33 yaşındaki İrlandalı solisti Stephen Gately'nin ...
İntikam Tanrıçası İzmir’’de gün ışığı bekliyor!
Kentin önemli kazılarının yapıldığı Agora’’da İntikam Tanrıçası Nemesis ...
Karşıyaka unutulmaz şairi andı
Ülkemizin en önemli şair, yazar, gazetecilerinden biri olan Attila İlhan ...
 
Bağbozumu’’nda sona doğru
Bu yıl 5.'si düzenlenen Bağbozumu Kültür, Sanat ve Dostluk Festivali, ...
Sinemanın acı günü: Halit Refiğ'i kaybettik
Yurtiçinde ve dışında sayısız ödül kazanan ünlü yönetmen Halit Refiğ, ...
’“Sanatın Mabedi’”nde muhteşem konser
Dünyanın sayılı müzisyenleri arasında gösterilen Güher-Süher Pekinel kardeşler, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir şarkısın sen!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva