HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
12 Ekim 2009 Pazartesi - 00:00

İntikam Tanrıçası İzmir’’de gün ışığı bekliyor!

Kentin önemli kazılarının yapıldığı Agora’’da İntikam Tanrıçası Nemesis adına yapılan bir tapınağın bulunduğuna ipuçları belirdi. ’

İntikam Tanrıçası İzmir’’de gün ışığı bekliyor!



 
İZMİR - İzmir'in en önemli arkeolojik kazı alanlarından biri olan Agora'daki kazılarda, bu yıl Osmanlı dönemine yönelik önemli eserlere ulaşıldığı, çalışmalarda, toprak altında Adalet ve İntikam Tanrıçası Nemesis adına yapılan bir tapınağın bulunduğuna ilişkin ipuçlarına ulaşıldığı bildirildi.
   
Agora Kazı Heyeti Başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazılardan elde edilen bilgilerle yola çıkarak, bu alanda, Tanrıça Nemesis adına yapılmış bir tapınağın bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
    
Doç. Dr. Ersoy, ''Adalet ve İntikam Tanrıçası Nemesis Tapınağı'nın varlığına yönelik çok sayıda bilgiye ulaştık. Bu tapınak batı alanında, ama kazı yaptığımız tarafta değil. Daha ileride, bugünkü Hürriyet Anadolu Lisesi altında olduğunu tahmin ediyoruz. Bu tapınağa yönelik izler var. Gelecekte yapacağımız çalışmalarla ortaya çıkarılacak'' dedi.
    
Bu yılki kazılarda çok önemli Osmanlı eserlerine ulaşıldığını belirten Doç. Dr. Ersoy, ''İddia ediyoruz ki 17-20. yüzyıl arasındaki en önemli Osmanlı eserlerini, biz bu alanda ortaya çıkaracağız'' diye konuştu.
    
İzmir Agorası'nda kentsel arkeolojik kazılar yapıldığını, Agora'da, bu yılki kazılarda ortaya çıkarılan eserler arasında çok çeşitli Osmanlı seramikleri olduğunu ifade eden Doç. Dr. Akın Ersoy, şunları söyledi: ''Agora kazıları 11 ay sürüyor. Bu yıl Agora'nın batı alanında kazılar gerçekleştirdik ve Osmanlı dönemi ağırlıklı kazılar yaptık. Biz Agora'da kentsel arkeolojik kazı yapıyoruz. Üst üste, katman katman bulunuyor. Öncelikle Osmanlı, altında Doğu Roma, Roma ve daha sonra da erken dönemlere iniş yapacağız. Ama iddia ediyoruz ki 17 - 20. yüzyıl arasında en önemli eserleri, biz bu alanda ortaya çıkaracağız.''
    

 
KEMERALTI GİBİ...
Kazıların yapıldığı batı alanında ağırlıkla iş yerlerinin bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Ersoy, ''Bugünkü Kemeraltı Çarşısı gibi. İş yerinden oluşan bir alan olarak algılamamız yanlış olmayacak. Seramik ve cam atölyelerine ait izler var. Bugün çocukların oynadığı meşeler gibi camdan parçalar bulduk. Ama o yıllarda pişirme sırasında tabakaları ayırmak için ayraç olarak kullanılmış'' dedi.
    
Pişirmede işlemin fabrikasyon usulü olarak yapıldığını, üfleme tekniği ile cam eserlerin oluşturulduğunu gördüklerini bildiren Doç. Dr. Ersoy, Agora ile kentin iç içe olduğunu belirlediklerini kaydetti.
    
Kazılardan elde edilen bilgilerden yola çıkarak, Tanrıça Nemesis adına yapılmış bir tapınağın da bulunduğunu tahmin ettiklerini belirten Doç. Dr. Ersoy, ''Adalet ve İntikam Tanrıçası Nemesis Tapınağı'nın varlığına yönelik çok sayıda bilgiye ulaştık. Bu tapınak da batı alanında, ama kazı yaptığımız tarafta değil. Daha ileride, bugünkü Hürriyet Anadolu Lisesi altında olduğunu tahmin ediyoruz, bu tapınağa yönelik izler var. Gelecekte yapacağımız çalışmalarla ortaya çıkarılacak'' diye konuştu.
    
EN ZENGİN GRAFFİTİ ESERLERİ
Doç. Dr. Akın Ersoy, alanda önceki yıllarda da çok değişik graffiti resimler çıkarıldığını, bütün antik kentler arasında en zengin graffiti eserlerin Smyrna Agorası'nda olduğunu söyledi.
    
Bazilika 2. galerisinde insan ve hayvan figürlerinden oluşan zengin süsleme anlayışının ortaya çıkarıldığını ifade eden Doç. Dr. Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu resimler özelikle mi yapıldı, yoksa sokak yazıları mantığı gibi mi yapıldı belli değil. Yetenekli bazı insanların o günün yaşamını rastgele mi, boyayarak mı, kazıma çizgilerle mi yansıttığını, çalışmalar sonunda söyleyebiliriz. Graffitileri yaşatmak için koruma altına aldık. O günkü yaşamın her alanıyla ilgili bilgileri elde etmek için graffitilerin sağlıklaşması amacıyla onarım çalışması, sıvalarda sağlamlaştırma çalışmaları yapıyoruz, bittiğinde bölgeyi ziyarete açacağız ve bu zenginliği herkesle paylaşacağız.''
    
Doç. Dr. Akın Ersoy, Agora'nın kentle nasıl bütünleştiğine yönelik çalışmaların da sürdürüldüğünü, önceki yıl kazılarında kuzey batı kapısının tespit edildiğini, bu yıl da kuzey doğu kapısının bulunmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını, bu kapının kısmen ortaya çıkarıldığını kaydetti.
    
TURİSTİK GÜZERGAH
Antik dönemde Smyrna Agora'nın bugünkü Basmane'den Çankaya'ya giden ana cadde ile Çankaya'dan Hatay'a çıkan İkiçeşmelik Caddesi arasındaki bölgede yer aldığını belirten Doç. Dr. Ersoy, Agora'nın İkiçeşmelik Caddesi'ne kadar açılması için de çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
    
Böylece Agora'nın antik dönemdeki caddesine kadar ulaşılacağını ifade eden Doç. Dr. Ersoy, öte yandan, tarihi Kemeraltı Çarşısı ile Agora Ören Yeri'nin birleşeceğini ve böylece çok önemli bir turistik güzergahın da elde edilebileceğini söyledi.
    
Doç. Dr. Ersoy, ''Agora kazıları İkiçeşmelik Caddesi'ne kadar uzanacak. Bu cadde, Antik Smyrna döneminde de varmış, tarihi Kemeraltı Çarşısı ile kazı alanı bütünleşecek. Öte yandan, şimdi toprak altında olan diğer kamu yapıları da ortaya çıkarılacak'' dedi.
    
Doç. Dr. Akın Ersoy, Agora'daki sütunların ayağa kaldırılmasına yönelik bir çalışma da yapıldığını bildirdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka unutulmaz şairi andı
Ülkemizin en önemli şair, yazar, gazetecilerinden biri olan Attila İlhan ...
Bağbozumu’’nda sona doğru
Bu yıl 5.'si düzenlenen Bağbozumu Kültür, Sanat ve Dostluk Festivali, ...
Sinemanın acı günü: Halit Refiğ'i kaybettik
Yurtiçinde ve dışında sayısız ödül kazanan ünlü yönetmen Halit Refiğ, ...
 
’“Sanatın Mabedi’”nde muhteşem konser
Dünyanın sayılı müzisyenleri arasında gösterilen Güher-Süher Pekinel kardeşler, ...
Şimdi Şirince'de olmak vardı...
Şirince Köyü'nde gerçekleştirilen ''Şirince Bağbozumu Kültür, ...
Portobello Cadısı beyazperdede
Brezilyalı ünlü yazar Paulo Coelho, romanı 'Portobello Cadısı'ndan ...
 
’“Birazcık aptallık fena olmaz’”
Nobel ödüllü Türk yazar Orhan Pamuk, İtalya'nın Milano kentinde ...
Dan Brown turizmi canlandırdı
Dan Brown'ın yeni romanı 'Kayıp Sembol' romanına konu olan ...
İzmir ’“caz’” yaptı!
Müzikseverler, Büyükşehir Belediyesi’’nin düzenlediği iki ayrı organizasyonla ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir şarkısın sen!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva