HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
20 Ekim 2009 Salı - 00:00

Pamuk'a New York'tan övgü

Orhan Pamuk'un son romanı 'Masumiyet Müzesi' için Washington Post gazetesinde yazılan makalede, ''Pamuk, bu kitabıyla aşkı tam anlamıyla ellerimize yerleştiriyor" ifadesi yer alıyor.’

Pamuk'a New York'tan övgü

Orhan Pamuk'un son romanı 'Masumiyet Müzesi' için Washington Post gazetesinde yazılan makalede, ''Pamuk, bu kitabıyla aşkı tam anlamıyla ellerimize yerleştiriyor" ifadesi yer alıyor.’
 
WASHINGTON - Orhan Pamuk'un 'Masumiyet Müzesi' adlı romanı, Washington Post gazetesinde tanıtıldı.
 
Marie Arana imzalı yazıda, ''bir kadına hayatını adayan talihsiz aşık" tiplemesini içinde barındıran senaryolardan, Scott Fitzgerald'ın "Muhteşem Gatsby'si, William Styron'un "Sophie'nin Seçimi" ve Gabriel Garcia Marquez'in "Kolera Zamanında Aşk" gibi önemli edebi yapıtların çıktığına işaret edilerek, "Bu mükemmel yapıtlara şimdi de Orhan Pamuk'un büyüleyici yeni romanı ekleniyor" denildi.
 
Nobel ödüllü yazarın, kitabında, "bir aşığın en iyi umudunun sabır ve inatçılık" olduğunu kanıtladığını belirten Arana, "Yazarken olduğu gibi, severken de, bir kuyuyu iğneyle kazarsınız" ifadesini kullandı.
 
FERHAT'IN DAĞLARI DELMESİ GİBİ
Arana, 'Masumiyet Müzesi'nde anlatılan hikayenin "merak uyandırıcı, hiç beklenmeyen" unsurlar barındığını, "Ferhat'ın Şirin'e ulaşmak için dağları delmesi gibi", Pamuk'un romanının ana kahramanı Kemal'in de Füsun'a ulaşabilmek için katettiği yolda önüne çıkan hiçbir engelden gözünün korkmadığını kaydetti.
 
ROMANIN DEHASI...
"Pamuk'un romanının dehası, basit bir aşk romanı olarak okunabilse dahi, kurnazca ve anlaşılması güç katmanları içinde barındıran karmaşık bir çalışma olması" diyen Arana, Kemal'in Füsun'un aşkını kazanabilme serüveninde yol alırken, Türkiye'deki hayat hakkında da birçok şeyin öğrenildiğine işaret ederek, özetle şunları kaydetti: "Tüm İstanbul, bu mükemmel romanda canlı bir şekilde yer alıyor. Boğaziçi'nin kara sularından yükselen sisten, kıyılarındaki eski ve harap evlere, lüks apartmanlardaki tüccarlardan, sefil barlardaki aylak sanatçılara, otobüs şoförlerinin ikram ettiği sert kolonyalardan, körfezdeki kötü kokuya kadar, şehir ve insanları, kitabın sayfalarında adeta nefes alıyor.
 
KENDİ NESLİNİN EN İYİLERİNDEN
Kitap, tamamen aşka ve aşkı anlamaya olan ihtiyacımıza odaklanıyor. Kemal'in Füsun'un eşyalarını çalma içgüdüsü gibi, insanoğlu da sanki elle tutulabilen bir şey gibi, aşka uzanabilmeyi arzular. Nietzche'nin, 'Her aşkta her zaman bir damla çılgınlık vardır, ama her çılgınlıkta da bir damla mantık vardır" sözünde olduğu gibi, Kemal'in aşkı da onu bir anlık mantıksızlıklara sürüklüyor, ancak akıl sağlığı da bu küçücük çalma eylemine bağlı oluyor. Masumiyet Müzesi, derin bir insani roman. Ustaca tercümesi, büyüleyici anlatımıyla, Orhan Pamuk'un, kendi neslinin en iyi yazarlarından biri olduğunun sağlam bir kanıtı. Pamuk, bu kitabıyla aşkı tam anlamıyla ellerimize yerleştiriyor."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Da Vinci'nin bitmemiş eserinin izine rastlandı
İtalyan sanatçı Leonardo Da Vinci'nin bitmemiş ve akıbeti meçhul ...
İzmir ’‘Büyük şef’’ Chung’’u ağırladı’…
İKSEV’’in 25. yılı etkinlikleri kapsamında organize ettiği La Scala Filarmoni ...
Türkiye Bornova’’yı konuşuyor
İzmirli yönetmen İnan Temelkuran, annesi Lale Temelkuran'a da rol ...
 
750 kişilik Peter Pan Müzikali
9 farklı ilden 750 çocuk ve genç oyuncunun yer aldığı Peter Pan Müzikali ...
Ortadoğu'nun en iyileri Türkiye'den
Uluslararası Orta Doğu Filmleri Festivali'nde, Pelin Esmer, '11'e ...
Altın Portakal'dan geriye kalanlar...
Ödül gecesinin organizasyonu kötüydü... Kürtçe film 'Min Dit'in ...
 
Andy Garcia başkan koltuğunda
Ünlü oyuncu Andy Garcia, yönetmen Renny Harlin'in filminde Gürcistan ...
Fazıl Say’’dan Kültür Çalıştayı’’na destek
Turnesi nedeniyle 24 Ekim’’de düzenlenecek İzmir Kültür Çalıştayı’’na ...
Altın Portakal'a Bornova damgası
46. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne ’“Bornova Bornova’” filmi damgasını vurdu.’
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva