HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
20 Ekim 2009 Salı - 00:00

Türkiye Bornova’’yı konuşuyor

İzmirli yönetmen İnan Temelkuran, annesi Lale Temelkuran'a da rol verdiği ve tamamını Bornova'da çektiği "Bornova Bornova" filmi ile Altın Portakal'ı memleketi İzmir’’e getirdi.’

Türkiye Bornova’’yı konuşuyor


 
46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü'nü "Kosmos" isimli filmle paylaşan ve ayrıca 4 dalda daha ödül alan "Bornova Bornova"nın İzmirli yönetmeni İnan Temelkuran (33), Yeni Asır'a konuştu. Tamamını Bornova ve İzmir'de çektiği ve annesi ünlü ressam Lale Temelkuran'a da rol verdiği filmini anlatan İnan Temelkuran, "Ödül bekliyordum. Katılan filmlerin hepsini tek tek seyrettim, şansım olduğunu düşünüyordum. Tamamen amatör ruhla hazırlandık ve kazandık. Çok mutluyum" dedi. Gazeteci Ece Temelkuran'ın kardeşi olan İnan Temelkuran, 17 gün önce ikinci kez baba olduğunu, ödülle çifte mutluluk yaşadığını dile getirdi.

 
YENİ PROJESİ HAZIR
Altın Portakal Film Festivali'nde 5 ayrı ödül alarak büyük başarıya imza atan "Bornova Bornova" filminin yönetmeni İnan Temelkuran, "Şu an İstanbul'da yaşıyorum ama Bornova benim doğup büyüdüğüm yer. O yüzden filmi Bornova'da çekmek istedim. Filmde 12 Eylül darbesi sonrası apolitize hale getirilen gençleri ve yaşadıkları sıkıntıları anlatmaya çalıştık. Filmi geçtiğimiz Mayıs ayı sonunda 21 gün gibi kısa bir sürede tamamladık. Filmin tamamına yakını Bornova'da, sadece bir sahnesi Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde çekildi. Bundan sonraki filmimde yine İzmir'de çekim yapacağız. Senaryosu da kafamda oluşmaya başladı" dedi.
Ekip olarak çok sistemli çalışarak ödülü almaya hak kazandıklarını ifade eden Temelkuran, şöyle konuştu: "Önce bu ödülleri hazmetmek istiyoruz. Önce önünmüzü görüp daha sonra hedefimizin ne olduğuna karar vereceğiz. Bu çekimler sırasında bize destek veren vermeyen, vermeye çalışan herkese teşekkür ederim."
Altın Portakal ödüllü yönetmen oğluyla gurur duyduğunu belirten anne Lale Temelkuran da, "Oğlumun bu başarıyı kazanacağını biliyordum. İkimiz de buna inanmıştık. Oğlum ve filmi 2008 yılında Ankara Film Festivali'nde bir çok ödül almıştı. İzmirli yönetmen Çağan Irmak başta olmak üzere birçok İzmirli sinemacı gibi İnan da bu işin kalbi olan İstanbul'da yaşamak zorunda. Ancak, oğlum asla doğup büyüdüğü İzmir'i asla unutmaz" diye konuştu.
 
3 KEZ DOSYA VERDİK
Filme destek için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne Nisan ayı sonunda başvurduklanını ve iki kez filmle ilgili dosyanın Sosyal ve Kültürel Hizmetler Daire Başkanlığı'nda kaybolduğunu öne süren anne Temelkuran, "3. kez verdiğimiz dosyanın ardından sadece oyuncuların yatak ve yiyecek masrafları olan 21 bin 700 TL Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. Dosya nasıl iki kez kayboldu anlayamadım" dedi. "Bornova Bornova" filminin senaryosunun ve bilgi notlarının hazırlandığı bir dosyayı Bornova Belediye Kamil Okyay Sındır'a da verdiklerini belirten anne Temelkuran, "Başkanımız, bizimle yakından ilgilendi, ancak maddi kaynak yaratamadı. Bize sadece Bornova öğretmenevinden, sete kadar o da zaman zaman araç tahsisinde bulundu" dedi.
Başkan Sındır ise, ödül olan ekibi kutlarken şunları söyledi: "Bornova Bornova filminin Altın Portakal'ı alması bizleri mutlu etti. İlçemizin tanıtımı en üst düzeyde oldu. Ancak belediye olarak böyle bir kaynak ayırmamız mümkün değildi."
 
ÇOK SAYIDA ÖDÜLÜ VAR
İzmir'deki Bilgin Dersaneleri'nin sahibi Erol Temelkuran'ın oğlu olan 33 yaşındaki İzmirli genç yönetmen İnan Temelkuran, Altın Portokal'dan önce de çok sayıda ödül aldı. 2004'de İspanya'daki bir Türk düğünü ile ilgili kısa belgeseli Madrid Genç Sanat Yarışması'nda en iyi belgesel ödülü alan Temelkuran, 2005 yılında Türkiye'ye döndü. 2004 yılında başlamış olduğu "Made in Europe" filmini 2007'de tamamlayan Temelkuran, bu filmiyle 2008 yılında Ankara Film Festivali'nde "Umut Veren Yönetmen" ödülü aldı. Aynı yıl Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Büyük Jüri Yılmaz Güney Özel Ödülü'nü kazandı.
Aynı festivalde filmin 18 erkek oyuncusu en iyi erkek oyuncu ödülünü paylaştılar. 2009 yılının başında SİYAD tarafından 2008 yılının umut veren sanatçısı seçildi. 2009 yılının Mayıs ayında "Bornova Bornova" adlı ikinci filminin çekimlerini tamamladı. Filmde Öner Erkan, Kadir Çermik, Damla Sönmez, Kadir Çermik, Erkan Bektaş, Öner Ateş, Murat Kılaç, Hasan Şahintürk, Mustafa Kırantepe, Selen Uçer, Ceren Demirel, Gonca Vuslateri ve Lale Temelkuran rol aldı. Damla Sönmez filmdeki performansıyla Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülüne layık görüldü.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
750 kişilik Peter Pan Müzikali
9 farklı ilden 750 çocuk ve genç oyuncunun yer aldığı Peter Pan Müzikali ...
Ortadoğu'nun en iyileri Türkiye'den
Uluslararası Orta Doğu Filmleri Festivali'nde, Pelin Esmer, '11'e ...
Altın Portakal'dan geriye kalanlar...
Ödül gecesinin organizasyonu kötüydü... Kürtçe film 'Min Dit'in ...
 
Andy Garcia başkan koltuğunda
Ünlü oyuncu Andy Garcia, yönetmen Renny Harlin'in filminde Gürcistan ...
Fazıl Say’’dan Kültür Çalıştayı’’na destek
Turnesi nedeniyle 24 Ekim’’de düzenlenecek İzmir Kültür Çalıştayı’’na ...
Altın Portakal'a Bornova damgası
46. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne ’“Bornova Bornova’” filmi damgasını vurdu.’
 
30 bin kişi beklediler 150 kişi geldi
Fethiye'de düzenlenen Türkiye Motokros ve Akdeniz Enduro Şampiyonası ...
Bakan Günay’’ın Agora turu
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Büyükşehir Belediye ...
Altın Portakallar sahiplerini buldu
46. Altın Portakal Film Festivali'nde ödül sahipleri belli oldu. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir şarkısın sen!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva