HABERLER>DÜNYADAN
5 Ekim 2009 Pazartesi - 00:00

Obama'dan generale uçakta fırça

ABD, cumartesi günü 8 askerinin ölümüyle büyük şok yaşarken, Obama Afganistan'daki işlerin iyiye gitmediğini açıkça ifade eden başkomutanla özel olarak konuştu. ’

Obama'dan generale uçakta fırça


 
WASHINGTON - ABD, cumartesi günü 8 askerinin ölümüyle Afganistan'da yılın en büyük kaybını verirken, Beyaz Saray ile Afganistan komutanının arası da gerildi.
 
Afganistan'daki ABD ve NATO güçlerinin komutanlığını yürüten Amerikalı General Stanley McChrystal'ın ABD Başkanı Barack Obama ile arasının "Afganistan'daki isyanın büyüdüğü ve buradaki askeri harekatın başarısının garanti edilemeyeceği" yönündeki açıklamalarının ardından gerildiği belirtiliyor.
 
ABD yönetimine yakın kaynaklara göre, General McChrystal geçen hafta Londra'da yaptığı açık sözlü konuşma dolayısıyla Obama'nın danışmanlarını çok kızdırdı.
 
General, ertesi gün Air Force One başkanlık uçağına çağrıldı. ABD Başkanı ve general arasında 25 dakika süren ve önceden bildirilmeyen görüşme, Obama'nın Chicago'nun Olimpiyatlara ev sahipliği yapabilmesi için gittiği Kopenhag'daki pistte, Air Force One başkanlık uçağının içinde gerçekleşti.
 
Ulusal güvenlik danışmanı General James Jones, konuşmayla iligili net bir açıklama yapmazken, Obama'nın generalden açıklamalarının tonununu yumuşatmasını isteyip istemediği sorusunu CBS televizyonunda şöyle yanıtladı: "Orada değildim. Dolayısıyla bu soruyu yanıtlayamam. Ama bu görüşme birbirlerini daha iyi tanımaları için bir fırsattı. Eminim doğrudan fikir alışverişinde bulunmuşlardır."
 
Yönetim danışmanlarından biri ise "İnsanlar McChrystal'ın saf mı yoksa sonradan görme mi olduğundan emin değil. Bana kalırsa bu Washington'daki maç için hazır görünmüyor ve sadece kendi görüşlerini açıkça söylüyor" diye konuştu.
 
Afganistan'daki 68 bin Amerikan askeri ve 100 bin NATO askerinin komutanlığını yapan McChrystal, Afganistan'daki isyanın büyüdüğünü ve buradaki askeri harekatın başarısının garanti edilemeyeceğini söylemişti.
 
McChrystal, Londra'da katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, Afganistan'daki durumu ciddi olarak niteleyerek, "Ne başarı ne de başarısızlık kesin olarak öngörülebilir" ifadesini kullanmıştı.
 
McChrystal, 31 Ağustos'ta Obama'ya Afganistan'daki duruma ilişkin bir rapor sundu.  Obama, Washington'ın yeni Afganistan stratejisini belirlemek için üst düzey danışmanlarıyla değerlendirmelerini sürdürüyor. Obama, yeniden geniş kapsamlı bir strateji değerlendirmesi yapıncaya kadar Afganistan'a daha fazla asker gönderme konusunda karar almayacağını bildirmişti.
 
General McChrystal daha önce, daha fazla asker gönderilmesini de içeren "önemli bir strateji değişikliği" olmazsa Afganistan'da büyük olasılıkla başarısız olunacağı görüşünü dile getirmişti. Amerikalı savunma yetkililerine dayanarak, McChrystal'ın Afganistan'a 30-40 bin asker daha gönderilmesini beklediği yönünde haberler çıkmıştı.
 
İSYANIN EŞİĞİNDE
Bazı yorumcular, generalin Londra'da yaptığı açıklamaları 'başkaldırının eşiği' olarak yorumladı. Yale Üniversitesi'nde Anayala Hukuku uzmanı olan Bruce Ackerman Washington Post'a yaptığı açıklamada "Bir komutan olarak McChrystal'ın kamuoyuna bu tür açıklamalarda bulunma gibi bir yetkisi yok" dedi.
 
'SON DERECE ALIŞILMADIK'
Uzman üst düzey bir askeri yetkilinin 'kamuoyu önünde başkanın kendi stratejisini benimsemesi için baskı yapmasının son derece alışılmadık' olduğunu da ekledi.
 
Afganistan'da güçlenen Taliban ise saldırılarını yoğunlaştırıyor. ABD cumartesi günü 8 askerini birden kaybetmenin şokunu yaşıyor. Afganistan'ın doğusunda Taliban militanlarının iki ileri karakola saldırmasından sonra çıkan çatışmada 8 ABD askeri öldü.
 
TALİBAN'DAN KANLI BASKIN
Amerikan ordusundan yapılan açıklamaya göre, Nuristan vilayetindeki bir cami ve yakınlarındaki bir köyden gelen Taliban'a bağlı silahlı aşiret üyelerinin karakollara düzenlediği saldırıya Amerikan ve Afgan askerleri karşılık verdi, çatışmada 2 Afgan askeri de hayatını kaybetti. Çatışmadan bu yana, çatışmalara katılan onlarca Afgan askerinden ve polisinden haber alınamadığı da belirtildi. (DIŞ HABERLER / GAZETEPORT)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hitler’’in 'Kavgam'ı karikatür oldu
Japonlar, Nazi lideri Hitler’’in bazı ülkelerde yasak olan kitabı 'Kavgam’’ı ...
Suudi Prenses recmle yüzyüze!
Ülkesinde yaşlı bir adamla evli olan ama bir İngiliz’’den hamile kalan ...
Blair, AB'nin ilk başkanı olma yolunda
Britanya'nın eski Başbakanı Tony Blair'e AB'nin ilk başkanı ...
 
Alman medya imparatoru öldü
RTL’’in sahibi Reinhard Mohn, 88 yaşında öldü.’
Yunanistan’’da seçimin galibi Papandreu
Yunan televizyonları, bugün yapılan genel seçimlerin galibinin, ...
Gizli saklı kalmayacak
Amerikalı bilim adamları, kapalı kapılar, hatta beton duvarların arkasındaki ...
 
Afganistan'da 8 Amerikan askeri öldürüldü
Koalisyon güçleri bir yıldan fazla süre içindeki en büyük kaybı verdi.’
Hindistan'ı da sel vurdu
Yetkililer, 5 gün süren ve bazı köylere ulaşımı engelleyen aşırı yağışlar ...
Ermeni iddiaları gündemden düşmeyecek!
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva