HABERLER>DÜNYADAN
11 Mart 2015 Çarşamba - 22:40

Obama'nın özel temsilcisi Türkiye’ye geliyor

ABD Başkanı Obama'nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi John Allen ve yardımcısı bu hafta Ankara'da olacak. Ziyarette Sığınmacılar, Eğit-Donat ve İncirlik konularının gündeme gelmesi bekleniyor.

Obama nın özel temsilcisi Türkiye’ye geliyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Başkan Obama'nın IŞİD'e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli general John Allen ve onun yardımcılığını yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'un 12-13 Mart’ta İtalya'ya yapacağı ziyaretin ardından Türkiye’ye geçeceklerini duyurdu.
 
Allen ve McGurk, Ankara'da IŞİD ile mücadele kapsamında oluşturulan uluslararası koalisyonun çabalarının yanı sıra Türkiye'nin koalisyona sunduğu katkı ve Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilip donatılmasına yönelik girişimleri ele alınacak.
 
Açıklamada, iki yetkilinin ziyaretle birlikte ayrıca Türkiye'nin, Suriye ve Irak'tan 1 milyon 600 binden fazla mülteciye ev sahipliği yapmasını takdir etme fırsatı bulacağı ifade edildi.
 
Allen ve McGurk, Ankara temaslarının ardından Almanya ve Belçika'da da IŞİD'e karşı mücadele konusunda görüşmeler yapacak.
 
ABD'li yetkilirerin ziyareti, Irak'ta IŞİD'e karşı bazı bölgelerde ilerlemeler sağlandığı ve Musul'un geri alınmasına yönelik operasyonun hazırlıklarının sürdüğü bir dönemde gerçekleşiyor.  Görüşmelerde, İncirlik üssünün kullanımı konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor.
 
“TÜRKİYE KOALİSYONA YAPACAĞI YARDIMI DEĞERLENDİRECEK”
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Irak'ın Musul kentinde IŞİD'e karşı yapılacağı belirtilen operasyona Türkiye'nin katkısıyla ilgili soru üzerine, Türkiye'nin IŞİD'i hem Türkiye hem de bölge istikrarı için tehdit olarak gördüğünü ve uluslararası koalisyonun bir parçası olarak IŞİD'e karşı mücadele ettiğini ifade etti.
 
Irak'ın IŞİD ile mücadelesini Türkiye'nin desteklediğini vurgulayan Bilgiç, bu kapsamda Türkiye'nin bin 511 peşmergeyi eğittiğini ve bölgeye 15 tır dolusu askeri malzeme gönderdiğini hatırlattı.
 
Bilgiç, sadece askeri yaklaşımla başarı sağlamanın zor olduğunu, siyasi bir çözüme de ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, "Türkiye, önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak gelişmelere bağlı olarak uluslararası koalisyona yapacağı yardımı değerlendirecektir" diye konuştu.
 
İNCİRLİK ÜSSÜ KULLANILACAK MI?
Sözcü Bilgiç, Adana'daki İncirlik Üssü'nün kullanılması konusuyla ilgili de "İncirlik'in kullanılması belki kapsamlı bir sürecin bir parçası olabilir ama şu aşamada İncirlik'in kullanılması gibi bir durum söz konusu değil" ifadesini kullandı.
 
Yabancı savaşçıların Irak ve Suriye'ye geçişinin engellenmesiyle ilgili bir soru üzerine Bilgiç, Türkiye'nin Irak ve Suriye ile uzun bir sınırı olduğunu ve bu sınırın kontrol edilmesinin kolay olmadığına işaret etti. Bilgiç, Türkiye'nin yeteri kadar mücadele etmediği yönündeki iddiaları "mesnetsiz" olarak niteledi.
 
Yabancı savaşçıların geçişinin engellenmesiyle ilgili istihbarat paylaşımının önemine dikkati çeken Bilgiç, şöyle konuştu:
 
"Yavaş da olsa istihbarat paylaşımı konusunda bazı adımların atıldığını görüyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 12 bin civarında kişiyi kapsayan bir yasaklı kişi listesi oluşturuldu. Bu ilgili ülkelerden aldığımız isimlerin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Yaklaşık bin 100 civarında yabancı savaşçıyı yakalayıp sınır dışı ettik. Bunlar aldığımız istihbaratın kullanılmasıyla gerçekleşen önemli adımlar."
 
Bu konuda Türkiye'nin alacağı tedbirlerin tek başına yeterli olmayacağının da altını çizen Bilgiç, Suriye'ye geçmek için yola çıkanların daha ülkelerinden çıkmadan önce engellenmesinin hayati önemde olduğunu söyledi. Bilgiç, istihbarat paylaşımı kadar istihbaratın zamanında paylaşılmasının da önemine vurgu yaptı.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İran ‘2 çocuk’ politikasını değiştiriyor
İran 20 yılı aşkın bir süredir "2 çocuk yeter" sloganıyla uygulanan nüfus ...
Çırılçıplak afişle oy istedi
İspanyol politikacı Yolanda Couceiro Morin, seçim kampanyasında kullanacağı ...
Berlusconi fuhuştan aklandı
Reşit olmayan Kerime el-Mahrug'la ilişkiye girmekle yargılanan Berlusconi'ye, ...
 
Selfie çubuğu bir müzede daha yasaklandı
Selfie akımının son modası 'selfie çubuğunun' dünyanın önemli müzelerindeki ...
Tsipras Almanya'dan savaş tazminatı istedi
Yunanistan Başbakanı Tsipras, Yunanistan ile Almanya arasında İkinci Dünya ...
Mısır'da firavun mezarı bulundu
Mısır'ın güneyindeki Luksor kentinde, Antik Mısır'da 18. firavun hanedanlığına ...
 
Çin'de internetten bebek satılıyor
BBC'nin yaptığı bir araştırma Çin'de bebeklerin internet üzerinden açıkça ...
Rusya'dan ilginç nükleer silah çıkışı
Rusya, Kırım'a nükleer silah konuşlandırma hakkına sahip olduğunu açıkladı.
Survivor faciasında şok görüntü: Ölüme böyle gittiler!
Arjantin'de iki helikopterin çarpışması sonucu hayatını kaybeden 'Survivor' ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva