HABERLER>GÜNCEL
9 Kasım 2011 Çarşamba - 15:54

Muhteşem kulaçlar engel tanımıyor

Toplum tarafından dışlanmalarına rağmen azimle hayata sarılan down sendromlu ve zihinsel engelli İzmirli 8 genç, yüzmede 'özel sporcular' katagorisinde girdikleri yarışmalarda madalyaları silip süpürdüler

Muhteşem kulaçlar engel tanımıyor

İZMİR - Sağlık ve eğitim alanlarında yaşadıkları onlarca soruna göğüs geren, toplum tarafından dışlanmalarına rağmen azimle hayata sarılmasını bilen down sendromlu ve zihinsel engelli İzmirli 8 genç, yüzme sporunda mucizelere imza attı. Ege Üniversitesi (EÜ) Gençlik ve Spor Kulübü Özel Sporcular Şubesi'ne bağlı çalışan engelli sporcular, gönüllü antrenörleri ve ailelerinin desteğiyle kendileri gibi engelli sporcuların yer aldığı 'özel sporcular' katagorisinde girdikleri yarışmalarda madalyaları silip süpürdü.
Her biri birer mucize olan yüzücüler, yüzme sporu sayesinde hayata sıkı sıkı sarıldı, kaybettikleri özgüvenlerini yeniden kazandı. Arkadaşlar edinen gençler, artık hayata gülümseyerek bakıyor. Ailelerinin gurur kaynağı mucize sporcuların hedefi olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil etmek.
 
EÜ Spor Kulübü Özel Sporcular Yüzme Şubesi Sorumlu Antrenörü Seda Savaş, "Geleceğe uzanan kulaçlar ile engellerin karşısında dimdik duruyoruz, her şeyin üstesinden gelip asla engel tanımıyoruz" sloganıyla yola çıktıklarını ifade ederek, "Biz sporcularımızı hiç bir zaman engelli olarak görmedik. Belki de başarımızın büyük payını bu düşünceye borçluyuz. Sadece yüzme eğitimi vermiyoruz. Velilerimizle, sporcularımızla bir hayatı paylaşıyoruz.Yarışmalara daha fazla seyirci desteği bekliyoruz" dedi.
 
İŞTE MUCİZE HAYATLAR
Down Sendromlu Can '1' numara
Doğuştan down sendromlu 14 yaşındaki Can Ayan, 3 yaşında açık kalp ameliyatı geçirdi. Kaynaştırma sınıfında okuyan ancak farklı bakış açıları yüzünden Dr. Cahit Özyeğin İlköğretim Okulu'na bir türlü ısınamayan Can, ailesinin desteğiyle yüzmeye başladı. İki yıl özel yüzme dersi alan Can'ın ve ailesinin engellilere özel bir birim oluşturma yönündeki çabaları Ege Üniversitesi (EÜ) Gençlik ve Spor Kulübü bünyesinde Özel Sporcular Şubesi'nin kurulmasında etkili oldu. Ailesinin katkıları yüzünden kulüpte '1' nolu formayı giyen Can, 2010 İzmir il şampiyonasında 25-50 metre 'serbest' ve 'kelebek' stillerinde birinciliği göğüsledi. Aynı yıl Mersin'de gerçekleşen Türkiye şampiyonasında 50 metre serbest sitilde Türkiye birincisi oldu. Can, madalyalarını gururla saklıyor.
 
İsmail Cem, dünya birinciliği kazandı
İngilizce öğretmeni Serap ve maliyeden emekli Mustafa Aksu'nun oğlu, mental geriliği olan 19 yaşındaki İsmail Cem Aksu, ilköğretimi 'kaynaştırma' öğrencisi olarak bitirdi. İlköğretimde ciddi sıkıntılar yaşayan Cem'e mezuniyetinin ardından kaynaştırma eğitiminin verildiği bir lise bulunamadı. Uzun süre kendini boşlukta hisseden genç, 8 yıl önce havuzun içerisinde küçük adımlar atarak yüzmeye başladı. Yüzmede büyük başarı yakalayan Cem, 2006'da Karadeniz ve Türkiye genelinde önemli dereceler elde etti. Çin'in Şanghay kentinde 2007 yılında düzenlenen 'Özel Olimpiyatları'na katılan Cem, 50 metre sırt üstü stilinde birinci olup altın madalya aldı. Cem, 50 metre serbest yüzme dalında ise ikinciliği elde etti.
 
Doktorları, Şevval'e hayran kaldı
Marka müdürü anne Müjgan ve çocuk polisi Cengiz Altan Tekin'in kızları 11 yaşındaki Şevval Tekin'in doğuştan olduğu düşünülen nörolojik bir rahatsızlığı var. Beyin hücreleri zarar gören Şevval, yaşıtları gibi 1 yaşında yürüdü, 1.5 yaşında konuşmaya başladı. Doktorlar, beyin hasarı oluşan kızın olumlu gelişimini 'mucize' olarak nitelendirdi. Bornova Ergenekon İlköğretim Okulu'na devam eden Şevval, üç yıl önce yüzmeye başladı. Üç yıldır profesyonel olarak yüzen kız, Denizli'de 50 metrede Türkiye ikincisi, 100 metrede ise Türkiye üçüncüsü olmayı başardı.
 
'Yunus' oldu, Ceren'i konuşturdu
18 yaşındaki Ceren Ercan'ın otizm hastası olduğunu ailesi, çocukları 1.5 yaşındayken fark etti. Konuşamayan Ceren'i annesi Semra Ercan tedavi etti. Evlenmeden önce gittiği Fransız Kültür Derneği'nde Fransızca'dan Türkçeye çevrilmiş 'Otizm' isimli bir kitap okuyan anne, uyguladığı yöntemi anlattı: "Kitapta Londra'da otizmli bir çocuk anlatılıyordu. Aile otizimli çocuklarını yunus balıklarının yüzdüğü bir havuzda eğitmeye çalışmış. Çocuklar Yunus balıklarının çıkarttığı sese tepki vermeye başlıyorlar. Yunuslarla normalde 10 yılda kazanılan bir başarıyı 9 ayda kazanmayı başarmışlar. Ben yunus balığı bulamayacağıma göre 'Kendin yunus balığı ol' dedim. Koltuktan evin ortasına atlayıp Ceren'in etrafında dönerek ona kelimeler öğretmeye çalıştım. Evde 100 defa atladıktan sonra ilk kelimesini söyledi ve 'çicek' dedi" Yaklaşık 4 yıldır yüzen Ceren'in Türkiye şampiyonasında 100 metrede üçüncülüğü bulunuyor.
 
Gökhan, Türkiye ikincisi oldu
Otizimli dünyaya gelen Gökhan Oduncular (16), 8 yaşına kadar konuşamadı. Doktorlar Gökhan'ın rahatsızlığının nedenini bulamadı. Aile, 7 yaşındayken çocuklarını Dr. Neşe Balcı'ya muayene ettirdi. Dr. Balcı, Gökhan'ın tırnak, saç teli ve tükürük örneklerini Amerika'ya gönderdi. Amerika'da gerçekleştirilen tahlillerin neticesinde Gökhan'ın vücudunda bakır birikmesi oluştuğu belirlendi. Dr. Balcı, ilaç tedavisiyle bakır birikmesi rahatsızlığını tedavi etti. Ve mucize eseri Gökhan, 8 yaşında konuşmaya başladı. Babaanne Seval Oduncular, "Torunum 4 yıldır yüzüyor. Yüzmede 2010'da 100 metrede Türkiye ikincisi oldu" diye konuştu.
 
'Yüzmek Güneş'in hayatının anlamı'
Down Sendromlu, Egekent İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi Güneş Akyol, 9 yaşından beri yüzüyor. Yüzmeyi çok seven Güneş, serbest stilde 2010'da Türkiye şampiyonu oldu. Yüzdüğü günden beri Güneş'in kendini daha iyi ifade ettiğini anlatan annesi Bedriye Akyol, "Yüzmeye başladıktan sonra İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını ezbere okudu ve ödül kazandı" diye konuştu.
 
Luissa Nur'un tüm hayatı havuz
8.5 yaşındaki Serabral Palsi (SP) hastası Luissa Nur Kaplanseren'e 37 günlükken tanı kondu. Yedi aylıktan itibaren fizik tedavi gören küçük kız, havuzda adeta hayat buluyor.
 
'Şimdi suya balıklama dalıyor'

Ümit- Şükran Çiğdem'in çocukları 8 yaşındaki Ege Berk, otistik bir çocuk. Bir yıldır profesyonel olarak yüzen Berk, eskiden denizin yanından geçerken korkarken, şimdi suya balıklama atlıyor. Yüzme sporu sayesinde özgüveni müthiş derecede artan Berk'in babası, "Eskiden banyoda saçını yıkarken bile büyük zorluk çıkartıyordu. Şimdi suyu çok seviyor" dedi. (Erkan Doğan-Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HABERCİ 9 Kasım 2011 Çarşamba 17:43

GERÇEKTEN SÜPERLER. AİLELERİ VE EĞİTMENLERİNİ TEBRİK EDİYORUM. UMARIM BU HABERİN ARDINDAN İZMİR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE ÖĞRETMENLERİMİZ (HEPSİNİ KASTETMİYORUM) ENGELLİ ÇOCUKLARIMIZA FARKLI BAKAR

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
12 Eylül'de hesap sırası işkececilerde!
12 Eylül askeri darbesini gerçekleştiren Kenan Evren ve diğer generallere ...
Üniversitelilerden insansız hava aracı
Gediz Üniversitesi'nin 1'i Alman 3 öğrencisi, küçük boyutta insansız hava ...
İşte 604 kişiyi ölüme götüren acı gerçek
Onlarca binanın yerle bir olduğu ve 604 kişinin hayatını kaybettiği 7,2 ...
 
Taksiciyi öldürüp, cesedini ormana attılar
Ödemiş’te yıllardır kendisine ait takside şoförlük yapan 63 yaşındaki ...
Otistik gençler mehter takımı kurdu
Menemen’deki merkezde eğitim gören otistik gençlerden oluşan bir mehter ...
Kadına şiddetin bedeli 500 lira
Bonova’da, 5 yıllık evliliğinde kendisine şiddet uygulayıp tehdit eden ...
 
Buca'da alevli gece
Buca’da, iki katlı mobilya, yatak ve koltuk döşeme atölyesi, henüz belirlenemeyen ...
Yaşar Factoring'in acı kaybı
İstanbul'da yaşayan Yaşar Factoring Yönetim Kurulu Başkanı 55 yaşındaki ...
PKK Maliye'nin sitesine saldırdı
Maliye Bakanlığı'nın resmi internet sitesi www.maliye.gov.tr terör örgütünün saldırısına uğradı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva