HABERLER>DÜNYADAN
30 Ağustos 2011 Salı - 12:01

Milletvekilinden tarihi gaf!

Nafplion Festivali’ne katılan Türk ressam Hatice Kumbaracı Gürsöz’ün dağıttığı masa takvimindeki Anıtkabir’i Akropolis zanneden aşırı milliyetçi LAOS Partisi Milletvekili Velopulos, “Akropolis’in Türk bayrağı ve Atatürk siluetiyle resmedilmesi kabul edilmez” diyerek soru önergesi verdi.

Milletvekilinden tarihi gaf!

ATİNA - Hatasını anlayınca da “Çalışma arkadaşlarım yanlış bilgilendirdi” dedi.Yunansitan’da aşırı milliyetçi LAOS Partisi’nin Selanik Milletvekili Kiriakos Velopulos tarihi bir gaf yaptı. Yunanlı milletvekilinin gafı yüzünden, Yunan Parlamentosu’nda ilk kez bir Türk ressamın tablosu konu oldu.
 
Daha önce Yunanlı meslektaşı Sofia Kalogeropulu ile Atina’da sergi açan Türk ressam Hatice Kumbaracı Gürsöz, 17-26 Haziran’da Türkiye’nin konuk ülke olduğu Nafplion şehri festivaline katıldı. Yunanlıların 1829-1834 yılları arasında ilk başkenti olan Nafplion’daki sergide eserleri yer alan Gürsöz, davetlilere dağıtılmak üzere, tabloların olduğu bir masa takvimi de getirdi. Takvimde ressamın ‘Ata’ya saygı’ adlı tablosunun fotoğrafı da bulunuyordu. Sözkonusu eser Türkiye’deki başka bir sergide olduğundan Nafplion’daki sergide teşhir edilmedi. Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü sahibi sanatçının ‘Akropol’de Dostluk’ adlı başka bir eseri sergide yer aldı.
 
Tepki çeken tablo
Masa takvimindeki ‘Ata’ya saygı’ tablosunun fotoğrafı, Yunanistan’da aşırı milletçi çevrelerin büyük tepkisine yol açtı. Aşırı milletçi LAOS Partisi Selanik Milletvekili Kiriakos Velopulos da, tablodaki Anıkabir’i tarihi Akropolis mabedi zannederek parlamentoya soru önergesi verdi. Velopulos “Akropolis’in Türk bayrağı ve Atatürk siluetiyle resmedilmesi kabul edilmezdir” diyerek, İçişleri Bakanı’na hesap sordu. Yunan milletvekilinin soru önergesi üzerine internetteki bloglarda, festivalde Türkiye’yi konuk ülke olarak çağırdığı için Nafplion Belediye Başkanı Panayotis Anagnostaras’a edilmedik hakaret bırakılmadı. Beledeyi başkanı bloglarda ‘vatan haini’ bile ilan edildi.
 
Akropolis’i görmediniz mi
Milletvekili Velopulos’un soru önergesi üzerine İçişleri Bakanılığı bir yazı ile belediye başkanından izahat istedi. Gerçeğin anlaşılması gecikmedi. Belediye Başkanı Anagnostaras sert bir açıklama yaparak, “Bir kimse Atatürk’ün mezarını görmemiş olabilir. Ancak Atatürk’ün mezarını Akropolis zanneden ya hiç Akropolis’i görmedi ya da Nafplion’da karışıklık çıkmasını isteyen hastalıklı bir beyindir. Birileri sütunlu her binayı Akropolis mi sanıyor” dedi. Belediye Başkanı bununla da kalmadı. “Nafplion Festivali’nde “Türk müziği propagandası yapıldı” diye tepki gösteren milliyetçi çevrelere de “Türk sanatçılar yabancı bestecilerin de eserlerini seslendirdiler. Yoksa Mozart, Lizst, Beethoven Türk mü? Ya da Türk ajanı mı?” diyerek dalga geçti. Gafının ortaya çıkması üzerine milletvekili Velopulos soru önergesini geri çekti.
 
Ben Konyalıyım
Telefonla görüştüğümüz milletvekili Velopulos, önce Türkçe “Hoş geldiniz” dedi ardından da Konya asıllı olduğunu söyledi. Velopulos “Evet yanlış oldu. Çalışma arkadaşlarım yanlış bilgilendirdiler. Türkler ve Yunanlılar ortak kültürlerini, ortak tarihlerini idrak ederlerse her şeyin halledilmesi kolaylaşacak” diye konuştu. Ressam Hatice Kumbaracı Gürsöz de, “Belediye Başkanı Anagnostaras’ın açıklaması birşey söylememi gereksiz kılacak kadar güzeldi. Biz sanatçıların eserlerimizdeki sevgi ve dostluk mesajlarımızla iki ülke arasındaki soğukluğu dostluğa dönüştürebileceğimize eminim” dedi. 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cevat Beşir (c.b) 30 Ağustos 2011 Salı 12:33

İşte böyle bu işler, yunan cavırının şaşkınlığı bir tarafa, Büyük Atatürk'ün kabrini yunan palikaryalarının hezarbütgedelerine benzetirseniz olacağı budur. Hep üzülmüşümdür, benim Atam'ın yüzlerce yıl anılacak kabri neden benim mimarimle değil de greko-latin mimarisyle yapıldı diye... İşe bakın Ata benim Atam, vatan benim vatanım... fakat ben ben değilim anlaşılan! Vah yani vah!!!!

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Berlusconi'ye Facebook planı
Berlusconi yönetiminin tasarruf önlemleri kapsamında hazırladığı idari ...
Japonya yeni başbakanını seçti
Japonya'da başbakanlık yarışı sonuçlandı. İktidardaki Japon Demokrat Partisi, ...
"Neşeli Ayaklar" evine dönüyor
Yolunu şaşırarak Antarktika'daki evinden 3 bin kilometre uzaklıktaki Yeni ...
 
Norveçli caniye aşk mektupları yağıyor
Norveç'te düzenlediği terör saldırılarında çok sayıda kişiyi öldüren Anders ...
Irene 15 can aldı
Gücünü kaybederek tropikal fırtınaya dönüşen Irene kasırgasının ABD genelinde ...
Tayvan'da organ nakli skandalı
Tayvan'da ülkenin en iyi hastanelerinden birinde Hıv taşıyıcısının organlarının ...
 
132 yıllık haber ajansı sisteme yenik düştü
Yeni Zelanda'da 4 milyon nüfuslu ülkenin kimliğinin oluşmasına yardım ...
Hizbullah'tan Esad'a destek
Lübnan'daki Şiilerin lideri Şeyh Hasan Nasrallah, Suriye Devlet Başkanı ...
Hastanede terk edilmiş yüzlerce ceset bulundu
İngiliz yayın kuruluşu BBC, Libya'nın başkenti Trablus'ta bir hastanede ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva