HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Temmuz 2024 Çarşamba - 16:41

Madımak'ta yakılanlar Foça'da anıldı

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta Madımak Oteli’nin yakılması sonucu hayatını kaybeden 35 kişi İzmir’in Foça İlçesi’nde anıldı. Halk Ozanı Feyzullah Çınar’ın kızı Hüsniye Çınar’ın sunduğu anma etkinliğine Madımak Otelindeki yangını eşiyle birlikte yaşayan ve çıktıkları aydınlatma boşluğundan polislerin yardımıyla kurtulan yazar Hidayet Karakuş’ta katıldı.

Madımak ta yakılanlar Foça da anıldı

Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılan ve Sivas Madımak Oteli’nde misafir edilen 33  şair, yazar, sanatçı ile 2 otel görevlisi 2 Temmuz 1993 günü provoke edilen gruplarca yakılarak katledilmişti. Hayatını kaybeden; Behçet Sefa Aysan, Yeşim Özkan, Nurcan Şahin, Muhibe Akarsu, Muhlis Akarsu, Murat Gündüz, Handan Metin, Ahmet Özyurt, Huriye Özkan, İnci Türk, Özlem Şahin, Yasemin Sivri, Asuman Sivri, Uğur Kaynar, Sehergül Ateş, Gülender Akça, Gülsün Karababa, Mehmet Atay, Hasret Gültekin, Serkan Doğan, Muammer Çiçek, Belkıs Çakır, Asaf Koçak, Edibe Sulari, Menekşe Kaya, Koray Kaya, Serpil Çanik, Erdal Ayrancı, Asım Bezirci, Sait Metin, Carina Cuanna Thuıjs, Nesimi Çimen, Metin Altıok, Kenan Yılmaz, Ahmet Öztürk, Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle alındı.

Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Foça Şubesi ve Alevi Kültür Dernekleri Bağarası Şubesi işbirliğiyle düzenlenen anma programına Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, TBMM eski Başkan Vekillerinden Fehmi Işıklar, chp Foça İlçe başkanı Suat Yılmaz, yazar Hidayet Karakuş, her iki dernek yetkilileri ve üyeleri ile vatandaşlar katıldı.    

Açış konuşmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı okundu. Madımak Olayları ile ilgili belgesel nitelikli görsel izlendi. Murtaza Aktaş , Fehmi Işıklar, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı,  Alevi Kültür Derneği Bağarası Şubesi Başkanı Halil Çıtak, ADD Foça Şubesi Başkanı Ali Altunbahar konuşmalarıyla, Hüsniye Çınar ve Şenay Aktaş şiirleriyle, müzisyen Cengiz Onur ve kızı Özce Turaç Onur söyledikleri türkülerle Madımak’ta katledilenleri andılar.

ACILAR YÜREĞİMİZDE HAPİS KALDI
Karanlık mihrakların yaktığı ateşin 31 yıldır sönmediğini belirten ADD Foça Şubesi Başkanı Ali Altunbahar; “31 yıl önce karanlık mihrakların yaktığı ateşi yüreğinizde taşıyarak buraya geldiniz. Bu unutulmaması gereken bir acı. O gün hayatını kaybedenlerin anısı, sadece bir trajediyi değil, aynı zamanda hoşgörü, anlayış ve barış içinde bir arada yaşama arzusunu da simgeler. Acılar Sivas’ta zaman aşımına uğramadı. Acılar yüreğimizde hapis kaldı.” Dedi.

MADIMAK BİR KALKIŞMADIR
Yazar Hidayet Karakuş işkence gibi yaşadıklarını katılımcılara ayrıntılarıyla aktardı. Olayı adeta yeniden yaşadı ve yaşattı. Saat saat yaşadıklarını anlatırken başta Erdal İnönü ve Tansu Çiller olmak üzere dönemin siyasilerinin duyarsız kaldıklarına dikkat çekti.    

Olayın sadece Alevi yurttaşlara yönelik olarak düzenlendiğinin yanlış bir değerlendirme olduğunu vurgulayan Karakuş yaşananların Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı bir kalkışma niteliği taşıdığını söyledi. Hidayet Karakuş; “ Biz Alevisi, Sünnisi, Hristiyanı, Ermenisi, Yahudisi ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olarak var olmak istiyoruz. Laik demokratik cumhuriyet’te yaşamak istiyoruz. Bunun için, vereceğimiz savaşım laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti, laik demokratik Atatürk Cumhuriyeti için olmalıdır.” Dedi.

Anma etkinliği, Alevi dedesinin duası, semah gösterisi ve Cengiz ve Özce Turaç Onur ikilisinin Madımak ve Sivas için yakılan türküleri seslendirmesiyle sona erdi.

 
Mali'de terör saldırısı: 20 kişi öldü
 
Bodrum'da denizin dibinden 103 kilo atık çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bucalılar milli gururu yaşadı
Bucalılar dün akşam gerçekleşen Avusturya - Türkiye maçını Hasanağa Bahçesi’ne ...
Foça'da Madımak unutulmadı
Sivas Madımak katliamında yaşamını yitirenler için Foça’da anma programı gerçekleştirildi.
Selçuk'ta Madımak türkülerle anıldı
Madımak Katliamı, 31.yılında Amfi Tiyatro’da Alevi Kültür Dernekleri Selçuk ...
 
Büyükşehir'de gözler yarınki görüşmede... 'SDT yatmazsa iş bırakacağız!'
İzmir Büyükşehir Belediyesi kamu emekçilerinin TİS eylemleri sürüyor. ...
Madımak Katliamı Çiğli’de şiir ve türkülerle anıldı
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, CHP Çiğli İlçe Başkanlığı tarafından ...
Konak’ın istihdam köprüsü kapılarını açtı!
Konak Belediyesi’nin istihdama yönelik projesi ‘İş’te Konak Personel İstihdam ...
 
Başkan Filiz'den afetler için deklarasyon çağrısı!
Efes Selçuk Belediyesi Temmuz Ayı Meclis Toplantısı’nın ilk oturumunda ...
Tugay'dan sosyal belediyecilik vurgusu: Yardımları daha fazla tutmalıyız!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ilçelerin sorunlarını ...
Alparslan Işık, Çeşme Open'da şampiyon
Bu yıl 10. kez düzenlenen Çeşme Uluslararası Açık Satranç Turnuvası, Çeşme ...
 
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva