HABERLER>GÜNCEL
2 Temmuz 2010 Cuma - 00:00

Madımak’’ın ateşi sönmedi’…

17 yıl önce bugün Madımak Oteli'nde yakılan 35 aydın yurt genelinde anılacak. Otel önünde düzenlenecek törene 100 bin kişinin katılması bekleniyor.’

Madımak’’ın ateşi sönmedi’…

17 yıl önce bugün Madımak Oteli'nde yakılan 35 aydın yurt genelinde anılacak. Otel önünde düzenlenecek törene 100 bin kişinin katılması bekleniyor.’ Alevi dernekleri, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri mitinge katılım çağrısı yaptı. Aradan geçen 17 koca yıla rağmen bazı sanıkların hala yurtdışından getirilmemesi, 35 aydının acısını yüreklerde hala taze tutuyor.
 
SİVAS - Temmuz 1993 Türkiye tarihine en karanlık günlerden biri olarak geçti. Sivas'taki Madımak Oteli'nde 37 aydın canlı canlı yakıldı. Katliamın üzerinden tam 17 yıl geçti ve acılar tazeliğini koruyor.
 
Sivas'ta düzenlenecek anma töreni öncesi Alevi dernekleri ve çeşitli siyasi partilere mensup yüzlerce kişi ilk anmayı İstanbul Kadıköy'de gerçekleştirdi. Kadıköy'de toplananlar, Madımak'ın müze olması yönündeki taleplerini bir kez daha dile getirdi. Kadıköy'deki anma, katliamda hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla sona erdi.
 
Sivas'ta ise bu yıl bir ilk gerçekleşti. Anma törenlerine bu yıl ilk kez bakan düzeyinde katılım oldu.
 
Sivas’’a gelen Devlet Bakanı Faruk Çelik, vatandaşlarla el ele tutuşarak Madımak Oteli’’nin önüne kadar yürüdü. Tören bir dakikalık saygı duruşuyla başladı ve ardından Bakan Çelik kürsüye geldi.
 

Bakan Çelik, Madımak Oteli'nin önünde toplananların beklediği müjdeyi vermedi. Çelik, şunları söyledi:
 
''O gün sinsi odaklar, karanlık senaryolarını sahnelemek istediler. O gün hain mihraklar eti tırnaktan, tırnağı etten ayırmak istediler. O gün farklılıklarımızı istismar etmek suretiyle yüzlerce yıllık kardeşliğimizi kanla, gözyaşıyla sınadılar. Biz o günü unutmadık, hayatlarını kaybedenleri anmak için bugün hep birlikte buradayız. Madımak Oteli'nde yaşanan acı hepimizin acısıdır. Tüm Türkiye'nin acısıdır. Bu olayın tarafı olamaz, bu olayın tarafı olmak aslında yangını söndürmemek demektir. Herkes, 73 milyon bir taraftadır. İnsanlık adına bir taraftadır. Müessir olayda yakınlarını kaybedenlerin acısını yürekten paylaşıyorum.
 
Madımak Oteli'nin kamulaştırılması için gerekli adımları attık. Sayın Valimizin başkanlığında, koordinasyonunda bu süreç yürümektedir. Kamulaştırma işleminin tamamlanmasıyla birlikte 17 yıllık bir beklentiyi de gidermiş olacağız. Komisyonlar çalışıyor, talepler neyse bu talepler karşılanacak. Yalnız bir kesimin değil, toplumun her alanda talepleri var. Yöneticilerin görevi bu taleplere cevap bulmaktır. Canla başla, samimi olarak bu sorunların çözümü için gayret ediyoruz. Ama hepimizin önceliği hoşgörü, sevgi ve barış ortamını daha da geliştirmek ve her şeyden önemlisi ön yargıları kırmak, zihinlerdeki Berlin duvarlarını ortadan kaldırmak olmalıdır."
 
 
Alevi çalıştayıyla ilgili sonuçların 10 gün içinde açıklanacağını söyleyen Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''Alevi Bektaşi kardeşlerimizin sorunlarını, taleplerini ele aldığımız çalıştaylarda tüm katılımcılar bu durumu dile getirdi. Bunun üzerine yakın geçmişimizdeki karanlık kalan tüm noktaların araştırılması için TBMM'ye bir araştırma önergesi verildi. Çünkü geçmişteki karanlık noktaları aydınlattığımız oranda geleceğimiz de o kadar aydınlık olacaktır. Karanlık noktaların geleceğimizi de karartmasına müsaade etmemeliyiz. O günün hukuk ve demokrasi ortamında konuşmayanların bugün daha cesur olacağına inanıyorum. Artık Türkiye kronik sorunlarıyla yüzleşecek demokratik olgunluğa ve sorunlarını istismar eden odakların yakasına yapışacak hukuki ve siyasi kararlılığa sahiptir.''
 
Bakan Çelik ve beraberindekiler daha sonra otelin önüne karanfil bıraktı. Madımak katliamıyla ilgili CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile DSP lideri Masum Türker de bir mesaj yayınladı.
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’’in bir ’‘Ege’’si oldu
Yeni doğan yavrulara İzmirlilerle birlikte isim koyma geleneğini sürdüren ...
Villada el bombaları’…
İstanbul'da gecenin sıcak gelişmesi Kartal'da yaşandı. Kartal'da ...
Sigara yasağı esastan görüşülecek!
Anayasa Mahkemesi, Danıştay'ın kahvehanelerde sigara içilmemesi ...
 
Korkutmak için bomba süsü verdi!
İzmir'in Menemen ilçesinde, minibüslerin yolcu aldığı durakta kahvehane ...
İzmir Adliyesi’’nde görünmez kaza
İzmir Bayraklı Adliye Sarayı'nda düşen evrağını almak isteyen stajyer ...
İzmir’’de bir garip canlı bomba vakası!
’‘Canlı bomba’’ olarak eylem yapabileceğine dair afişleri asılan P.B, ...
 
Saat hırsızları kameraya takıldı
İzmir'in Gaziemir ilçesindeki bir alışveriş merkezinden 2 bin lira ...
Ehliyetsiz İZULAŞ şoförüne 15 yıl hapis istemi!
İzmir'de yolun karşısına geçmeye çalışan baba ve kızına çarparak ölümlerine ...
İş bulma vaadiyle 5 bin lira dolandırdı
İzmir'de oğluna belediyede iş bulacağını söylediği kişiden 5 bin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva