HABERLER>DÜNYADAN
20 Mart 2011 Pazar - 10:43

Libya'ya ikinci dalga operasyon başladı

ABD ve Fransa’nın dün akşam başlattığı va sabaha karşı ara veilen 'Şafak Yolculuğu'nun ikinci dalgası öğle saatlerinde başladı.

Libya ya ikinci dalga operasyon başladı

LİBYA - Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya'ya müdahaleye yeşil ışık yakan kararının ardından, dün akşam Libya’ya operasyon başlatıldı.
 
Sabah saatlerine kadar devam eden ilk dalga saldırılardan sonra, bugün öğle saatlerinde ikinci dalga operasyon başladı.
 
Fransız Ordusu, hava saldırılarının bugün de devam ettiğini açıkladı. AFP haber ajansı, Bingazi'deki Kaddafi güçlerine ait çok sayıda askeri aracın tahrip edildiğini duyurdu. İngiltere ise savaş uçaklarının Trablus'taki hava savunma sistemlerinin vurulduğunu bildirdi. Savunma Bakanlığı sözcüsü General John Lorimer, hedeflerinin Trablus hava sahası olduğunu açıkladı. İngiltere ayrıca Kıbrıs'taki üssüne çok sayıda uçak ve personel sevketti.
 
ABD CBS televizyonu da Amerikan jetlerinin Libya'daki havaalanlarını vurduğunu bildirdi. Televizyon 3 adet B-2 hayalet uçağının 40 adet bomba bıraktığını açıkladı. ABD Ordusu Kaddafi'nin kara kuvveteri ile hava savunmasının vurulduğnu açıkladı.
 
'KADDAFİ'NİN DEVRİLMESİ AMAÇLANMIYOR'
 
ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen Libya uçaklarının havalanamadığını ve Kaddafi'ye bağlı güçlerin, muhaliflere saldırılarının durdurulduğunu söyledi. Kaddafi'nin kendi geleceği hakkında karar vermesi gerektiğini belirten Mullen operasyonun amacınınsa sınırlı olduğunu, Kaddafi'nin devrilmesinin amaçlanmadığını belirtti. Mullen, sivil kayıplar hakkında ise ellerinde bilgi olmadığını söyledi.
 
ABD'nin, Bahreyn'deki gelişmeleri de izlediğini belirten Mullen, buna karşın, "her ülke farklı" dedi.
 
NATO TOPLANIYOR
 
Öte yandan NATO'dan yapılan açıklamada ittifakın bugün saat 16:00'da olağanüstü toplanacağı duyuruldu.
 
İLK DALGA DÜN AKŞAM BAŞLADI
 
Amerika Birleşik Devletler’inin komutasında ‘şafak yolculuğu’ adı verilen operasyon, dün akşam TSİ 18.45'te Fransız uçaklarının bazı askeri hedefleri vurmasıyla başladı. El Cezire Televizyonu, uçakların 4 tankı vurduğunu duyurdu. Hava operasyonun Bingazi’nin 100-150 kilometre çevresini kapsadığı öğrenildi. Libya devlet televizyonu, bir Fransız uçağının düşürüldüğünü iddia etti. Fransa Genelkurmay Başkanlığı ise haberi yalanlayarak, uçaklara ateş açıldığı ancak operasyona katılan 20 uçağın da üslerine geri döndüğünü açıkladı.
 
ABD DENİZDEN FÜZEYLE VURDU
 
Fransız uçaklarının saldırısından sonra ABD ve İngiliz savaş gemilerinden, Libya'daki hedeflere seyir (cruise) füzeleri fırlatıldı. Fırlatılan 112 seyir füzesinin, toplam 20 hedefi vurduğu açıklandı. Hedef alınan noktaların, koalisyon güçleri hava kuvvetleri pilotları için tehlike yaratabilecek hedeflerle, sivillere zarar vermesi mümkün olabilecek hedefler olduğu belirtildi.
 
Füze saldırılarının ana amaçlarından birinin, "insanlı savaş uçağı uçuşlarının yapılmasının koşullarını oluşturmak olduğu" kaydedildi.
 
Başkent Trablus'a yönelik saldırılar günün ilk saatlerinde de devam etti. Hedeflerin, hava savunma sistemleri olduğu ve özellikle başkent trablus, misrata ile sirte çevresinin hedef alındığı belirtiliyor. Saldırılara sabah saatlerinde ara verildi. Operasyonun ilk fazının sona erdiği ancak gelişmelere göre gün içinde yeniden harekata başlanabileceği yorumları yapılıyor.
 
'48 KİŞİ ÖLDÜ, 150 KİŞİ YARALANDI'
 
Libya silahlı kuvvetleri devlet televizyonundan yaptığı açıklamada duyurulan açıklamasında, saldırıda Trablus'un yanısıra, Sirte, Bingazi, Misrata ve Zuvara'nın vurulduğu ve 'sivil bölgelerde' 48 kişinin öldüğü, 150 kişinin de yaralandığı bildirildi.
 
FRANSA UÇAK GEMİSİ YOLLUYOR
 
Fransa Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Albay Thierry Burckhard da, yaptığı açıklamada, Charles de Gaulle uçak gemisinin bugün Libya'ya doğru yola çıkacağını bildirdi.
 
Operasyonlara, ABD, Fransa ve İngiltere’nin yanısıra İspanya, Kanada ve İtalya da katılıyor. Katar başbakanı da ülkesinin operasyona katılacağını açıkladı.
 
İSPANYA VE DANİMARKA UÇAK GÖNDERİYOR
 
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "İspanya, BM'nin kararını etkili hale getirmek için üzerine düşen sorumluluğu, Libya halkını koruma sorumluluğunu kabul ediyor" dedi. Zapatero, 4 adet F-18 tipi askeri uçağın İtalya'ya doğru hareket ettiğini açıklarken, bu uçakların büyük olasılıkla bu sabah Libya'daki operasyona dahil olabilecekleri kaydedildi.
 
Danimarka Savunma Bakanı Gitte Lillelund Bech de, Danimarka Hava Kuvvetlerine ait 4 uçağın, BM'nin onayladığı Libya'ya yönelik askeri operasyona katılmak üzere hazır beklediğini söyledi.
 
İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz güçlerinin de devrede olduğunu, operasyonlara katıldığını açıkladı.
 
KADDAFİ’YE İNSAN KALKANI 
 Öte yandan Libya lideri Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'taki ikametgahı 'Bab el Aziziye'nin çevresinde "insan kalkanı oluşturulduğu" bildirildi. İkametgah çevresinde binlerce kişinin toplandığı, burada havaya ateş açıldığı, sloganlar atıldığı bildirildi.

KADDAFİ BOMBARDIMANA RAĞMEN İLERLİYOR

Koalisyon güçlerinin başlattığı operasyona rağmen Kaddafi’ye bağlı güçler isyancıların elindeki misrata kentine girdi.

Batılı koalisyon güçleri dün akşam saatlerinden itibaren Libya’yı vuruyor. Kaddaf’ ise yaşanan bombardımana rağmen isyancılara karşı saldırılarına devem ediyor.
 
Kaddafi’ye bağlı güçler, tankların eşilğinde isyancıların elinde bulunan Misrata kentine girdi. Haber ajansları kentte çok sayıda ölü olduğunu söyledi.
 
Reuters haber ajansına konuşan kentteki muhaliflerden Abdül Basset, "muhaliflerle Kaddafi güçleri arasında çatışmalar var. Tankları kent merkezinde. O kadar çok kayıp var ki, saymaya imkan yok" dedi.

Bir başka görgü tanığı da, Kaddafi güçlerine bağlı keskin nişancıların bina üstlerinden ateş açtıklarını, sokağa çıkılamadığını söyledi.
 
Gelen haberlere göre, Kaddafi’ye ait botlar limanı ablukaya alarak kente yiyecek giriş-çıkışını engelliyor.
 

İSYANCILAR DA SALDIRIYA GEÇTİ 

Diğer taraftan, koalisyon güçlerinin operasyonun ardından isyancılar da Kaddafi güçlerine karşı saldırıya geçti. Bingazi'de üslenen silahlı muhalif güçlerden bir grup, Ecdebiye kentine doğru ilerlemeye geçti.
 
Bingazi’de önceki gün ve dün yaşanan çatışmalarda ise 90'dan fazla kişinin öldüğü bildirildi. AFP haber ajansının muhabirlerine ve hastane kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, muhaliflerin kalesi konumunda bulunan Bingazi'de Cuma akşamı ve Cumartesi günü şiddetli çatışmalar meydana geldi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fransa havadan, ABD denizden vuruyor
ABD ve Fransa’nın başını çektiği batılı ülkeler ateşkes kararının bozulmasının ...
Libya'ya müdahale an meselesi
Kaddafi’nin ateşkesi bozmasının ardından dünyanın gözü Fransa’nın başkenti ...
Japonya’daki Türkler tahliye bekliyor
Japonya’daki nükleer santrallerde ki radyoaktif sızıntı üzerine Japonya'da ...
 
Japonya’da ölü sayısı 6 bini aştı
Son resmi açıklamaya göre deprem ve tsunamide ölenlerin sayısı 6 bin 450’e ...
Merkel nükleer santral çağrısı
Merkel, AB ülkelerine nükleer santrallerin güvenlik normlarına ilişkin ...
Ortadoğu'daki isyan Yemen'i bitiriyor
Yemen’de güvenlik güçlerinin yönetim karşıtı göstericilere ateş açması ...
 
Şebeke suyunda radyasyon çıktı!
Şebeke suyunda radyasyon bulunurken, Fukuşima nükleer santralinin yakınındaki ...
Libya: Kaddafi ateşkesi bozdu!
BM’’nin Libya'ya uluslararası müdahalenin yolunu açmasının ardından ateşkes ...
Kaddafi'den geri adım
Birleşmiş Milletler’’in Libya’’ya karşı uçuşa yasak bölge kararından sonra ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva