HABERLER>DÜNYADAN
25 Mart 2011 Cuma - 09:08

Libya’da komuta NATO’ya geçti

Libya'da uçuşa yasak bölge uygulaması NATO sorumluluğunda yürütülecek.

Libya’da komuta NATO’ya geçti

ANKARA - NATO Genel Sekreteri Anders Fog Rasmussen, NATO'nun yalnızca uçuşa yasak bölge uygulamasında etkili olacağını, koalisyon güçlerinin operasyonlarının ise süreceğini belirtti. Birliğin 72 saat içinde komutayı devralması bekleniyor.
    
Günler sonra anlaşmaya varıldı
NATO'nun, uçuşa yasak bölge uygulamasının komutasını üstlemesi kararı alındı, Genel Sekreter Rasmussen konuya açıklık getirdi:
 
"Kaddafi rejiminin saldırılarına karşı sivilleri korumak için geniş uluslararası çabanın parçası olarak eyleme geçiyoruz. Bölgedeki ortaklarımızla işbirliği yapacağız ve onların katkılarını memnuniyetle karşılıyoruz. NATO bu aşamada sadece uçuşa yasak bölge icrasında bulunacak."
 
ABD ise uçuşlarına devam edecek, ancak ana rolü müttefik uçakların yakıt ikmali ve havadan keşif uçuşları gibi destek misyonu olacak.
 
NATO'nun komutayı, 72 saat içinde devralması ve komutanın Amiral Samuel J. Locklear tarafından kumanda edilmesi bekleniyor.
 
NATO'nun uçuşa yasak bölge uygulamasını yürütmesi konusunda altı günden bu yana süren tıkanıklık, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bugün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe ile telekonferans üzerinden yürüttüğü müzakerelerle aşılmıştı.
 
İtalya da operasyona dahil oldu
İtalyan senatosundan da hükümete Libya'daki operasyona katılma yetkisi verildi. İtalya, havadan ve denizden katkı sağlayacak.
 
Birleşmiş Milletler oylamasında çekimser kalan Almanya ise Libya'daki operasyona katılmamakta kararlı. Dışişleri Bakanı Guido Westerwell, "Libya'ya gitmeyeceğiz, ancak sivillerin korunması arzusunu paylaşıyoruz'' dedi.
 
Birleşik Arap Emirlikleri de (BAE) Libya'ya müdahale eden uluslararası koalisyona 12 uçakla katkı sağlayacak.
 
Yetkili, BAE'nin hangi tip uçakları göndereceğini söylemedi, ancak CNN kanalı söz konusu uçakların 6 adet F-16, 6 adet Mirage olduğunu bildirdi.
 
Çin ise operasyona tepkili. Dışişleri Bakanı Yang Cieçi, Libya'ya karşı düzenlenen askeri harekatın büyük can kaybına yol açmasından derin endişe duyduklarını belirterek, ilgili taraflara derhal ateşkes yapmaları çağrısında bulundu.
 
Kaddafi uğraştırıyor
Bir yandan Libya'da sivilleri korumaya yönelik çabalar sürdürülürken, bir yandan da Kaddafi'nin ve Kaddafi güçlerinin durumu tartışılıyor.
 
BM Genel Sekreteri Ban ki Mun, Kaddafi'nin BM'nin ateşkes çağrısını dikkate almadığını söyledi.
 
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kaddafi güçlerinin geri püskürtüldüğünü, ancak hala tehlikeli olmaya devam ettiğini ifade etti.
 
Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy ise, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kaderini belirlemenin Libyalılara ait olduğunu söyledi.
 
Libya'ya olası silah sevkiyatı için de tedbirler arttı. NATO'nun oluşturduğu 'denizden koruma operasyonu'nun komutanı "Her yolu kapatamayız ama bir şey kesin, ana giriş kapısını kapatıyoruz" dedi.
 
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da, "Rejime bağlı güçler ne zaman ve nerede kendi vatandaşlarını yaşamlarını tehdit ederse ne zaman ve nerede muharip uçaklar uçurursa ya da koalisyon uçaklarına ateş açarsa saldırıya uğrayacaklar. Rejim güçlerine mesajımız açık: Savaşmaya, kendi halkınızı öldürmeye, Kaddafi'nin emirlerini yerine getirmeye son verin. Bu taleplere meydan okuduğunuz müddetçe, sizi vurmaya devam edeceğiz ve yaptıklarınıza devam etmenizi daha zor hale getireceğiz" açıklaması yaptı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İsyan reform getirdi
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad yönetimi, Dera'da yaklaşık 1 haftadır ...
Asya iki büyük depremle sallandı
Japonya'daki 9 büyüklüğündeki tarihi depremin ardından Asya kıtası bugün iki kez daha sallandı.
Boehner’den Obama’ya: Libya’daki amaç ne
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'den Obama'ya mektup gitti. ...
 
'Göstericiler vuruldu'
Reuters ajansının görgü tanıklarına dayandırarak verdiği haber göre, Dera ...
Kaddafi’nin karargahı bombalandı
Kaddafi'ye bağlı birliklerin Ecdebiye kentine dayandığını duyuran El Arabiya ...
‘Sivilleri zevk için öldürdük’
Afganistan'da görev yapan Amerikalı çavuş Jeremy Morlock, 3 sivili zevk ...
 
Kudüs’te şiddetli patlama
Bir otobüs istasyonunda meydana gelen şiddetli patlamada ilk belirlemelere göre 20 kişi yaralandı.
İsrail Gazze’yi vurmaya devam ediyor
İsrail-Gazze Şeridi sınırı ve çevresinde birkaç gündür karşılıklı devam ...
FT: Türkiye NATO’ya onay verecek
İngiliz Financial Times gazetesine göre Türkiye, Libya’ya yönelik operasyonun ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva