HABERLER>GÜNCEL
30 Ocak 2022 Pazar - 09:00

Kuyumcular’ın yeni Başkanı Buyrukçu: O düzeni değiştirmeye 2,5 yıl önce karar verdim!

İzmir Kuyumcular Odası genel kurulunda rakibi, geçmiş dönem Başkanı Turgay Baransel’i beş oy farkla geçerek başkanlık koltuğuna oturan Murat Kurtuluş Buyrukçu, “Her şeyi ben bilirim, ben yaptım, oldu; mantığıyla yönetilemez sivil toplum kuruluşları… Hele hele Kuyumcular Odası hiç yönetilemez! Geçmiş yönetimdeydim, buna isyan ettim, bu düzeni değiştireceğimi söyleyip istifa ettim. Artık Kuyumcular Odası tek kişi tarafından yönetilmeyecek” dedi

Kuyumcular’ın yeni Başkanı Buyrukçu: O düzeni değiştirmeye 2,5 yıl önce karar verdim!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Kuyumcular Odası üyeleri, iki dönem başkanlık görevini yürüten Turgay Baransel’den aldığı görev bayrağını, Murat Kurtuluş Buyrukçu’ya verdi. Henüz 48 yaşında, girişimci, ekipçiliğe önem veren genç bir başkan Buyrukçu… Göztepeli İşadamları Derneği’nin kurucu başkanı da olan Murat Kurtuluş Buyrukçu, Kuyumcular Odası başkanlığına adaylığını açıkladığında, Göztepeli İşadamları Derneği’ndeki görevinden ayrıldı. Kuyumcuların çiçeği burnunda başkanı, neden başkanlığa aday olduğunu, sektörün sorunlarını, çözüm yollarını, nasıl bir yönetim göstereceğini Egedesonsöz’e anlattı.

GEÇMİŞ DÖNEM BAŞKANIYLA 4,5 YIL ÇALIŞTIM

“Neden, hangi sebeple İzmir Kuyumcular Odası başkanlığına aday oldun?” şeklindeki soruma yanıt vermeden önce, derin bir nefes alıp verdi, “Ahhh sormayın” dedi Başkan Murat Kurtuluş Buyrukçu…  Sonra içini dökmeye başladı:

“Her şeyi ben bilirim; ben yaptım oldu; mantığıyla hareket eden bir yönetimi asla kabul etmiyorum. Böyle bir yönetiş biçiminin sivil toplum kuruluşlarında kesinlikle olmaması gerektiğini düşünüyorum. Tek kişinin yöneteceği bir sistem olamaz. Hele Kuyumcular Odası gibi bir yerde hiç olamaz. Ekibin, örgütün iyi çalışması gerekir. Geçmiş dönemdeki başkanla 4,5 yıl çalıştım. Bir dönemin tamamında, ikinci dönemin altı aylık sürecinde görev yaptıktan sonra istifa ettim. Yani seçimden 2,5 yıl önce. Çünkü takım olamamıştık. Evet, baş olmalı ama baş, diğer organlar çalışmadığında hiçbir şeydir.”

AKTİF VE DİNAMİK BİR YÖNETİM ANLAYIŞIYLA HAREKET EDECEĞİZ

İzmir Kuyumcular Odası’nın, bir kişinin tek başına yönetebileceği bir kurum olmadığının altını çizen Başkan Murat Kurtuluş Buyrukçu, biraz daha derinleştirdi sohbeti:

“Oradaki yönetim tarzı, tek başına alınan kararlar, kanunsuz yapılan işler, hiç hoşuma gitmiyordu. Bastım istifayı. O düzeni değiştirmeye, o gün karar verdim. Ben böyle bir yönetimin içinde olmayacağım dedim. İlk genel kurulda başkanlığa aday olacağını ve kazanacağımı söyledim. Aday oldum ve kazandık. Aslına bakarsanız, bu seçimi ben kazanmadım; halk kazandı, kuyumcu esnafı kazandı. Artık İzmir Kuyumcular Odası tek kişi tarafından yönetilmeyecek. Yönetimde 7 asil, 7 yedek arkadaşım var. Aktif ve dinamik bir yönetim anlayışıyla, katılımcı bir zihniyetle yöneteceğiz odamızı. Kuyumcu esnafının her sorunuyla ilgilenen bir yönetim olacağız.”

KUYUMCUYA OLAN GÜVENİN ZEDELENMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Kuyumcu esnafının acil çözülmesi gereken sorunları olduğuna vurgu yapan Başkan Buyrukçu, öncelikle el atacağı sorunları şöyle sıraladı:

“Çözmemiz gereken ilk sorun, darphanede basılan paraların (Ata lirası), her kuyumcuda farklı fiyatta satılması olacak. Bu, bizim için büyük bir problem. Çünkü aynı Ata lirasının, her kuyumcuda farklı fiyattan satılması, kuyumcu esnafına olan güven duygusunu zayıflatıyor. Kuyumcuya güvenin zedelenmesine izin vermeyeceğiz. Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı’na gerekli tüm yazıları yazacağız, şikayet dilekçemizi ulaştıracağız. Devletin darphanesinde basılan Ata lirasının kuyumcularda farklı fiyatlarla satılmasını önleyeceğiz.”

HEM ESNAFIMIZIN, HEM DE VATANDAŞLARIMIZIN HİZMETİNDEYİZ

“Pırlantada bazı firmaların, pırlantaları, gerçeğinden daha farklı gösterip vatandaşa fahiş fiyatla satılmasına maalesef engel olamıyoruz. İzmir Kalkınma Ajansı’nın ve İzmir Ticaret Odası’nın destekleriyle odamıza kazandırılan bir Gemoloji Laboratuvarı var. Bu proje, benim görev yaptığım dönemde hazırlanmıştı. İzmir Gemoloji Laboratuvarı, vatandaşlarımızın da hizmetindedir, esnafımızın da hizmetindedir. Bu laboratuvarda pırlantaların sahte olup olmadığı, gerçek değeri tespit ediliyor, sertifikalandırılıyor. Vatandaşlarımız özelikle, ellerindeki pırlantanın sertifikalandırmasını yaptırmalı, onun değerini bilmeli. Vatandaş, bir pırlanta alıyor, 30 bin lira ödüyor. Sonra onu satmak için yine gidiyor kuyumcuya, bu tek taş pırlanta değil, diyor esnaf. Meğer o ürünü satan esnafımız, tek taş pırlanta diye toptancıdan almış onu. Sonrasında tek taşı satan toptancı her kimse, ortalıkta yok! Hem vatandaşın, hem de esnafımızın mağduriyet yaşamaması için pırlantaların laboratuarımızda analizinin yapılmasını tavsiye ediyorum. Gemotoloji Laboratuvarı, İzmir için bir nimettir. Bunun arkasında Kuyumcular Odası var. İzmir’i, pırlantada kazıklanan insanların şehri olmaktan çıkaracağız. Ayrıca odamızda hem ayar evi, hem ayar makinesi vardır. Anlık ürünün sahte olup olmadığını esnafımız da vatandaşımız da Kuyumcular Odası’nda hemen öğrenebilirler.”

KUYUMCU ESNAFININ GÜVENLİK ZAFINI GİDERECEĞİZ

Kuyumcu esnafının güvenlik sorunundan söz etti taze Başkan Murat Kurtuluş Buyrukçu… Merdivenaltı çalışan, kayıt dışı iş yapan pazarlamacılara dikkat çekti. Hafta başında Altındağ’da bir kuyumcunun, silahlı soygun girişimine maruz kaldığını hatırlattı. Güvenlik zafiyetini gidermek için Valilikle, Emniyet Müdürlüğüyle bir çalışma başlatacaklarını söyledi Murat Başkan… Yüz tanıma sisteminin, tüm dükkanlara getirileceğinin müjdesini verdi.

YETKİ BELGESİ OLMAYANLAR BİZİM İŞİ YAPAMAYACAK

Yasanın, kuyumculuk sektöründe faaliyet gösterecek kişilerin kalfalık, ustalık belgesini alma zorunluluğu getirdiğini belirten Başkan Murat Kurtuluş Buyrukçu, bu konuda şunları söyledi:

“Bu işi yapan herkesin, yetki belgesi alması gerekiyor. Döviz büroları altın alışverişinde bulunmamalı. Onların uzmanlık alanı, döviz. Bizim uzmanlık alanım, altın. Haliyle herkes kendi işini yapmalı. Bu nedenle kuyumcuların yetki belgesi alması, yetki belgesi olmayanların bu işi yapmaması gerekiyor. Çok şikayet duyuyoruz. Adam döviz bürosuna gidiyor, çeyrek altının sahtesini verip gerçeğiymiş gibi bozduruyor, parasını alıyor. Sonra döviz bürosu o çeyreği, gerçek altın niyetine başkasına satıyor. Bu alışverişlerden doğan mağduriyetler yaşanmasın istiyoruz. Dövizci, aldığı, sattığı ürünün gerçek altın mı, değil mi, bilmiyor. Yetki alma belgesi altı ay uzatıldı. Kuyumcu arkadaşlarımızın bir an önce bu belgeyi almaları lazım. Başvuru için odamıza gelirlerse, kendilerine yardımcı olabiliriz.”

ALTIN STABİLE BAĞLANMIŞ DURUMDA, ANLIK ÇIKIŞ OLABİLİR

Son olarak, altının gidişatını değerlendirmesini istiyorum Başkan Murat Kurtuluş Buyrukçu’dan:

“Altın, stabile bağlanmış durumda. Anlık çıkış bekliyoruz. Çünkü ekonomik şartlar, altının yükseleceğine işaret ediyor. Dünyada ekonomik bir dalgalanma var çünkü. Gerçekten altın, en güvenilir yatırım aracıdır.”

 
Buz gibi soğukta ölmesinler diye... Hayvanseverler yardım istiyor!
 
Karabağlar'da can dostlara sıcak yuva
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buz gibi soğukta ölmesinler diye... Hayvanseverler yardım istiyor!
Zor iklim koşullarında yaşam mücadelesi veren hayvanların karınlarını ...
350 nüfuslu köyden 120 doktor çıktı!
Sivas'ın 350 nüfuslu Kolluca Köyü, 120 doktor ile Türkiye'nin en çok doktor ...
Mehmet KARABEL yazdı... Aşk'la İzmir'i sevdi!
Mehmet KARABEL yazdı... Aşk'la İzmir'i sevdi!
 
Yargıtay'dan 'sadakatsiz' eş kararı
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, gece geç ve değişik saatlerde telefon görüşmesi ...
Kazaya karıştılar... Biri alkollü diğeri pozitif çıktı!
Edirne'de, TIR'ın kırımızı ışıkta bekleyen otomobile çarptığı kazada 2 ...
Tarım Kredi Kooperatifi'ne atama
Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, görevden alındı. ...
 
İzmir'de 514 paket kaçak makaron ele geçirildi
İzmir'in Urla ilçesinde polis ekipleri 514 paket kaçak makaron (filtreli sigara kağıdı) ele geçirdi.
Dere yatağında bulundu... İzmir'de şüpheli ölüm!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde dere yatağında bir erkek cesedi bulundu.
Tüfekle oynarken arkadaşı canından oldu
Arabanın içinde tüfekle oynayan genç, silahın ateş alması sonucu yanındaki ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva