HABERLER>EGE
25 Temmuz 2011 Pazartesi - 15:43

Kombine de var özel tribün de

Aydın'ın Germencik ilçesine bağlı Ortaklar beldesindeki Magnesia Antik Kenti'ndeki stadyumda sürdürülen kazılarda, tribünde çeşitli gruplara bölümler ayrıldığını gösteren bulgulara ulaşıldığı bildirildi.

Kombine de var özel tribün de

AYDIN - Kazı Başkanı Prof. Dr. Orhan Bingöl, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Tekin köyündeki kazı çalışmalarını geçen yıl gün yüzüne çıkarılan ve yaklaşık 30 bin kişilik olduğu tahmin edilen stadyum tarafında yürüttüklerini kaydetti.
 
Kazıların kısıtlı imkanlarla sürdürüldüğünü ancak stadyumdaki çalışmalarda ilginç bulgular ortaya çıkardıklarını ifade eden Prof. Dr. Bingöl, şöyle konuştu:
 
"Büyük bölümünü ortaya çıkardığımız stadyumun oturma yerleri mermerlerden oluşuyor. Herkesin oturma yerleri ayrı ayrı. Kral'ın yeri, protokolde bulunanların yerleri, fırıncılar, balıkçılar, kuşçular, tuzlu balıkçılar gibi meslek gruplarının yerleri ayrılmış. Tıpkı Beşiktaş'ın Çarşı Grubu gibi buradaki stadyumda da çeşitli gruplara özel yerler ayrıldığı görülüyor. "
 
KOMBİNE BİLET YERLERİ DE VAR
Prof. Dr. Bingöl, Magnesia'daki stadyumun yapısal ve sosyokültürel özelliklerinin bilimsel açıdan araştırılmasına yönelik çalışmalarda çok önemli sonuçlara ulaşıldığını anlatarak, şunları söyledi:
 
"Stadyumda yapılan çember çevirme yarışları, at ve araba yarışlarında kazananlara verilen ödülleri simgeleyen kabartmalar var. Ayrıca günümüzdeki kombine bilet uygulaması gibi oturma sıralarına sahip olan kişi, kuruluş, dernekler burada da mevcut. Bunların içinde İmparatordan, kent yöneticilerine kadar bir çok kişinin unvan ve isimlerinin yazılı olduğu sıralar var. En ilginci psikolojik sorunu olanların, karamsarların yeri de ayrı. "
 
Kazı çalışmalarını yapan ekibi ziyaret eden Germencik Kaymakamı Resul Çelik de antik kentteki eserlerin tüm yapı elemanlarıyla birlikte gün ışığına çıkarılmasının önemine işaret ederek, "Bu uğurda çalışan değerli hocamıza çok teşekkür ediyoruz. Büyük fedakarlıklarla bu çalışmaları sürdürüyor. Keşke imkanlarımızı daha zorlayabilsek de buradaki sıkıntıları erken giderebilsek. En kısa sürede bu muhteşem eseri ziyarete açmak istiyoruz" dedi. 

MAGNESIA ANTİK KENTİ:
Türkiye’de en fazla ören yerine sahip illerinden biri olan, geçmişi MÖ 6. yüzyıla uzanan ve ünlü tarihçi Heredot’un ”en güzel gökyüzünün altı” ve ”en güzel uygarlıklar vadisi” olarak adlandırdığı Aydın’da, tarihi en iyi şekilde yansıtan Afrodisias, Milet, Alinda, Didim, Nysa, Prien, Magnesia gibi birçok ören yeri ve gün yüzüne çıkarılmış antik kent bulunuyor. Bunlardan Magnesia Aydın ili Germencik ilçesi Ortaklar Bucağına bağlı Tekin Köy sınırları içinde Ortaklar-Söke karayolu üzerinde yer alıyor. Kent, kuruluşunun anlatıldığı efsaneye ve antik kaynaklara göre, Thessalia’dan gelen ve Magnetler olarak isimlendirilen bir kavim tarafından kurulmuştur. Magnesia, bir kent suru ile çevrili, yaklaşık 1.5 km. çapında bir alanı kapsayan, ızgara planlı cadde ve sokak sistemine sahip bir kentti ve Priene, Ephesos, Tralleis üçgeni arasında ticari ve stratejik açıdan önemli bir konuma gelmisti. Magnesia antik kenti fazla yıkım tahribata uğramamıştır. Bunda nehir taşmalarının ve Gümüş Dağı’ndan inen yağmur sularının getirdiği mil tabakasının kenti örtmesinin de payı yüksektir. 

Magnesia’da ilk kazılar kısa süreli bazı araştırmalardan sonra 891 yılında Berlin Müzesi adına Carl Humann tarafından yapılmıştır. 21 ay süren bu kazılarda tiyatro, Artemis tapınağı ve sunağı,  agora, Zeus tapınağı ve prytaneion kısmen ya da tamamen ortaya çıkarılmıştır. 

Magnesia’da bulunan eserler Paris, Berlin ve İstanbul müzelerinde sergilenmektedir. 1893 yılında sona eren kazılardan yaklaşık100 yıl sonra, yavaş yavaş ortadan kaybolmakta olan Magnesia’da kazılara 1984’te Kültür Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi adına yeniden başlanmıştır. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rus turistler imdada yetişti ama…
İngiliz turistlerin önemli bölümünü, İspanya'ya kaptıran Marmarisli turizmcilerin ...
Denizlili 'örümcek adam'a soruşturma
‘Örümcek Adam’ gibi tırmandığı beşinci kattan mahsur kalan bir aylık bebeği ...
En yakın arkadaşının otopsisini yaptı
35 yaşındaki Dr. Emrehan Barış Gülten’in en yakın arkadaşı Dr. Erdal Küçükali, ...
 
İncekum'a yerli turist akını var
Marmaris'in Çamlı köyünde bulunan, turkuaz rengindeki denizi ve altın ...
Rus sevgililerin kavgası hastanede bitti
Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde, kaldığı otel odasında erkek arkadaşı ile ...
1500 yıldır birbirlerine sarılıyorlar
Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyündeki Parion Antik Kenti'ndeki ...
 
Tatil yolculuğu kötü bitti
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, ailesiyle tatilen çıkan ilköğretim okulu ...
5. kata tırmanıp yeğenini kurtardı
Denizli’de bir binada çıkan yangında mahsur kalan bir aylık bebek, balkon ...
Aydın kestanesi Bursa'ya rakip
Aydın’ın özellikle Bozdoğan, Nazilli ve Köşk ilçesi yaylalarında bolca ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva