HABERLER>DÜNYADAN
25 Mart 2010 Perşembe - 00:00

Kiprianu: Talat giderse işler karışır

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın gelecek ay yapılacak seçimleri kaybetmesinin Kıbrıs sorununun çözüm sürecini ''daha karmaşık hale getireceğini'' savundu.’

Kiprianu: Talat giderse işler karışır

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın gelecek ay yapılacak seçimleri kaybetmesinin Kıbrıs sorununun çözüm sürecini ''daha karmaşık hale getireceğini'' savundu.’
 
WASHINGTON - ABD'deki düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nde ''Kıbrıs: Çözüme Doğru mu?'' başlıklı konferans veren Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, müzakere sürecinin Kıbrıslıların sahiplendiği bir girişim olduğunu ifade ederek, süreçte bazı alanlarda ilerlemeler sağlandığını kaydetti.
 
Kiprianu, Kıbrıs sorununda varılacak bir çözümün, uygulanabilir ve kalıcı olması, varolan sorunlara yenilerini eklememesi, adadaki iki tarafa ve AB'ye yarar sağlaması ve AB'nin kurallarıyla da uyum göstermesi gerektiğini vurguladı.
 
Kıbrıs'ta çözüme ulaşılması durumunda yabancı garantöre ihtiyaçlarının olmadığını, AB üyesi olmanın zaten yeterli garantiyi sağladığını savunan Kiprianu, müzakere sürecinde Türkiye'nin rolünün çok önemli olduğunu da belirtti.
 
’“TÜRKİYE GÖZLEMCİ OLAMAZ’”
Kıbrıs sorununu Türkiye'nin yarattığını öne süren Kiprianu, bu açıdan müzakere sürecinde Türkiye'nin bir ''gözlemci'' olamayacağını ve çözüme yönelik yapıcı katkı sağlaması gerektiğini savundu.
 
Kiprianu, ''Türkiye'den, çözüm için daha somut ve olumlu çabalar göstermesini bekliyoruz'' diyerek, uluslararası toplumun da Türkiye'yi bu yönde teşvik etmesi gerektiğini kaydetti.
 
''Mevcut Türk hükümetinin Kıbrıs sorununun varlığını en azından kabul etmesinin bile önemli olduğunu'' savunan Kiprianu, varılacak bir çözümün sadece adadaki iki tarafın değil, ''önemli bölgesel oyuncu'' olarak nitelediği Türkiye'nin de çıkarına olacağını söyledi.
 
Bir soru üzerine Kiprianu, Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimiyle doğrudan diplomatik ilişkisi olmadığına işaret ederek, Türkiye için ''hayalet müzakereci'' tanımını kullandı ve bu şekilde süreçte yer almasının durumu karmaşıklaştırdığını ileri sürdü.
 
Kiprianu, olası çözümün, tüm tarafların ödünler vererek uzlaşıya varmasını gerektirdiğini belirtti ve "her uzlaşıda olduğu gibi Türkiye'nin de çözüm için bedel ödemesi gerektiğini" ileri sürdü.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs Rum basınına verdiği demece de değinen Kiprianu, bu sözlerin önemli olduğunu ve müzakere masasına da yansıtılması gerektiğini belirtti.
 
’“ACELECİ OLUNMAMALI’”
Kıbrıs Rum tarafı olarak çözüme olan bağlılıklarının tam olduğunu vurgulayan Kiprianu, "Statükoyu kabul edilebilir bulmuyoruz. Çözüm için gerekli iyi niyete sahibiz. Karşı taraftan da aynı yaklaşımı bekliyoruz" diye konuştu.
 
Kiprianu, müzakerelerin KKTC seçimlerinden sonra nasıl şekilleneceğine dair soru üzerine, "Eğer Talat kaybederse, çözüm çabaları ve süreç daha karmaşık hale gelecektir. Bu durum, soruna çözüm bulmaya yönelik umutları da daha iyi şekle getirmeyecektir" ifadesini kullandı.
 
Adada kapıların açılmasının sembolik açıdan önemli olduğunu, ancak bu önemin abartılmaması gerektiğini kaydeden Kiprianu, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda zaman unsurunun öneminin farkında olduklarını, ancak çözüm için aceleci tavır içine de girmemek gerektiğini, bunun yeni sorunlar doğurabileceğini kaydetti.
 
Kiprianu, ABD'nin de Kıbrıs sorununun çözüm sürecine ilgisini sürdürmesi ve Türkiye'yi teşvik etmesinin kendileri için önemli olduğunu belirtti.
 
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, ABD Başkanı Barack Obama da dahil olmak üzere çeşitli liderlere, kapalı bölge Maraş'ın ''yasal sakinlerine iade edilmesi ve BM uzmanlarına, Maraş kentinin yeniden imarını incelemeleri izninin verilmesi gerektiğini'' savunan bir mektup gönderdiğini hatırlatan Kiprianu, ABD'nin Türkiye'yi iknada önceliği bu konuya verebileceğini sözlerine ekledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Filipinler 7.2’’yle sallandı
Filipinler'de 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 30 saniye ...
Eroğlu: Rumların her isteğini kabul edecek değiliz
KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs'ta çözümün ancak müzakere yoluyla ...
Remzi Kartal ve Zübeyr Aydar serbest
Belçika ay başında yaptığı operasyonda tutukladığı PKK Kongra-Gel liderleri ...
 
Bush’’tan büyük gaf!
Haitili depremzede ile tokalaşan ABD eski Devlet Başkanı George W. Bush, ...
İsrail Gazze'ye tazminat ödemeli!
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, İsrail'in Gazze saldırılarıyla ...
Times’’tan ürpertici Vatikan iddiası!
New York Times gazetesi, Vatikan'ın, ABD'de sağır çocuklara cinsel ...
 
İdama bir saat kala mücize!
ABD’’de masum olduğunu söyleyen ve bunu kanıtlamak için DNA testi isteyen ...
Esad İsrail’’le kapıları kapattı
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, varolan İsrail hükümeti ile barış konusunda ...
Karayılan: Ateşkesi sona erdirebiliriz
PKK liderlerinden Murat Karayılan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva