HABERLER>EKONOMİ
21 Ağustos 2023 Pazartesi - 14:45

Kekikte tükeniş... Üretici-ihracatçı karşı karşıya!

Denizli-Güney Ziraat Odası Başkanı Rıza Eraydın, “Bölgede geçtiğimiz yıldan 15 bin tonun üzerinde kekik var. Şu anda üreticiler kekik sarıyor ancak fiyatı 15 TL’ye düştü. Üreticiler fiyat düşüklüğünden dolayı kaldırıp arazilerini bozuyor. İhracatçılar ürünün bol olduğu zaman alıp götürüyorlar.  Az olduğu zamanda almıyor. Üreticilerin elinde geçtiğimiz yıldan kekik kaldı” dedi.

Kekikte tükeniş... Üretici-ihracatçı karşı karşıya!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ-  Dünya kekik ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayan ve son 5 yılda 290 milyon dolar ihracat yapan Türkiye, kekiğe yabani ot karışması nedeniyle pazar kaybı yaşıyor. Egedesonsöz’e konuşan İhracatçılar ise üretim ile ilgili kansere neden olabilecek Pirolizidin alkaloidleri maddelerinin olması sebebiyle ihracatta sorunların olduğunu ifade ederek üreticinin de özensiz olduğunu aktarmıştı.

Üretici cephesinde ise farklı şikâyetler var. Denizli’de çiftçinin ürettiği kekikler ise elinde kalmış durumda... Geçtiğimiz yıl üretilen 5 ton kekiğin üreticinin elinde olduğuna dikkat çeken Güney Ziraat Odası Başkanı Rıza Eraydın 30 liradan başlayan fiyatların 15 liraya düştüğünü söyledi.

ÜRETİCİ YALNIZ BIRAKILIYOR
Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Güney Ziraat Odası Başkanı Rıza Eraydın, fiyat düşüklüğü ve artan maliyetler dolayısıyla üreticinin hasat etmeden kekik ekili arazilerini bozduğunu söyledi.

Başkan Eraydın, Türkiye’de kekik tarımının yok olmak üzere olduğunu kaydederek, “Bölgede geçtiğimiz yıldan 15 bin tonun üzerinde kekik var. Şu anda üreticiler kekik sarıyor ancak  fiyatı 15 TL’ye düştü. Üreticiler fiyat düşüklüğünden dolayı arazilerini bozuyor. İhracatçılar ürünün bol olduğu zaman alıp götürüyorlar.  Az olduğu zamanda almıyorlar. Üreticilerin elinde geçtiğimiz yıldan kekik kaldı. Üreticiler bu yüzden çok fazla mücadele etmedi.  Mücadele edenler de mağdur oldu. Fazla yağışlardan dolayı toprakta çıkmayan yabani ot kalmadı. Kekik bu yıl para etmedi.  İhracatçılar, kekiğin para ettiği dönemde temizliğine bakmadan alıp gittiler. O zamanlar PA sorunu yok muydu? Türk tarımında kekik üreticilerimiz yalnız bırakıyorlar” ifadelerini kullandı.

HASAT ETMEDEN SÜRÜYORLAR
Üreticilerin kekiği yeniden ekmesinin ancak fiyatların yükselmesi ile mümkün olacağını aktaran Eraydın, “Fiyatlar 50 liralara kadar çıkarsa kekik toplamaya devam edebilirler. 50 liranın altındaki fiyatlardan kimse memnun olmayacak. Bu sene mildiyöden dolayı kalite düştü. İhracatçıları da anlamak gerekir, kalite kaybı var ama üreticinin üzerine de bu kadar gelinmez. Geçtiğimiz yıl 30 TL iken bu sene 15 liradan satılınca alan da satan da yok. Masraflar da üçe katlandı. Dünya’nın yüzde 70-80’nini karşılayan ülke olmamıza rağmen kekik üretimi bitiyor. Bunu dengelemek ihracatçıların elinde… Üreticiler hasat etmeden kekik arazisini sürüyor. İşçilik maliyetleri de yüksek… Başa çıkmak çok zor… Tütün bitti, kekiğe yönlendiler arpa, buğdaya da yönelen var.” şeklinde konuştu.

 
Palalı vahşette 'kumar' gerekçesi!
 
Başkan Soyer son durumu anlattı… Adım adım yüzülebilir körfez!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çin Merkez Bankası'ndan faiz indirimi
Çin Merkez Bankası, ekonomiyi desteklemeye yönelik çabalar çerçevesinde ...
Ali Ağaoğlu’na İzmir teşviği!
İş insanı Ali Ağaoğlu’na ait enerji şirketinin, Seferihisar'daki doğal ...
Midyeci Ahmet de halka arza giriyor
Kamuoyunda Midyeci Ahmet markasıyla bilinen Ahmet Çiçek, dün yayınladığı ...
 
İzmir’in çöpü için 183 milyonluk teşvik!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bergama’da katı atık bertaraf tesisini ...
Toplu sözleşmelerde müzakere süreci bitiyor
Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının ...
TL mevduata teşvik, KKM payına sınırlama!
Merkez Bankası, Türk lirası mevduatları artıracak, Kur Korumalı Mevduat'ı ...
 
Kamu Toplu Sözleşmesi’nde gözler salı gününde
7. Kamu Toplu Sözleşmesi'nde kamu işveren tarafı ilk teklifini güncelleyerek ...
EPDK'dan doğal gaz açıklaması
Doğal gaz dağıtımında hizmet kalitesini arttırma ve tüketicileri korumak ...
Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplarda
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 300 milyon 778 bin liralık tarımsal ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva