HABERLER>GÜNCEL
21 Mart 2016 Pazartesi - 14:44

Karaburun’da RES çalıştayı: 3 ana karar!

Ege Çevre ve Kültür Platformu ile Karaburun Kent Konseyi tarafından düzenlenen “Rüzgar yaşamdan yana essin-Ege bölgesi res çalıştayı” Karaburun’da yapıldı.

Karaburun’da RES çalıştayı: 3 ana karar!

Ege Bölgesi’nde çok yoğun olarak kurulan rüzgar enerji santrallerinin doğa, kültürel-ekonomik-sosyal yaşam üzerindeki ağır ve geri dönüşü mümkün olmayacak tahribatını değerlendirmek ve ortak bir yol haritası oluşturmak amacıyla düzenlenen çalıştay İzmir, Bodrum, Çeşme, Didim, Urla, Ayvalık, Cunda Adası, Aydın, Aliağa, Turgutlu, Bergama, Germiyan, Foça, Salihli, Güzelbahçe, Marmaris, Dereköy’den ve Ege’nin daha birçok yerinden yoğun bir katılımla yapıldı.

İzmir Milletvekili Musa Çam, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İzmir Büyükşehir Belediyesi’den katılımcıların yanı sıra meslek odaları, üniversiteler, İzmir kent konseyleri birliği, kent konseyleri, bilim insanları, hukukçuların da bulunduğu çok sayıda kuruluş ve kişi de çalıştaya katıldı.

Ege Bölgesi, işletmeye alınan ve inşa halinde olan RES’lerde ilk sırada... Bunun yarısı kadar da, yatırımına henüz başlanmamış lisanslı proje var. Mevcut RES’lerin bölgedeki yıkımı sürerken, bunun iki katı gücünde yeni RES projeleri EPDK tarafından değerlendirmeye alındı.

Enerjide kullanılmayan kapasitenin kurulu güce oranının % 21, kayıp kaçak oranının % 17’ler ve enerji tasarrufu potansiyelinin % 30 civarında olduğu ülkemizde, enerji yatırımları ile gerçek kamu/halk yararı arasında denge kurulması bir zorunluluktur. Sadece rüzgar verimine dayalı yanlış teşvik politikaları, hem kaynakların kötü kullanımına hem de RES’lerin plansız bir şekilde belli bölgelerde yaşamı yok edecek boyutlarda yoğunlaşmasına neden oluyor.

Gezegenimizi iklim değişikliği/küresel ısınma sorunuyla karşı karşıya bırakanlar, şimdi de yine aynı kar hırsı ve aşırı tüketim dayatmasıyla “yenilenebilir-temiz enerji” maskesi altında çılgın bir res furyasıyla tüm canlıların yaşam alanlarının, dünyanın oksijen kaynağı olan ormanların, bitkisi örtüsünün, fauna habitatlarının hoyratça/acımasızca tahrip edilmesine yol açıyorlar.

Ege’nin ormanlık alanları, doğal sit alanları, kültürel ve tarihi varlıklarının bulunduğu bölgeler dahil çok geniş alanlar RES’lere tahsis ediliyor.

Zeytinlikler, tarım ve mera alanları, turizm bölgeleri RES sahasına dönüşüyor. Böylece, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması denirken, tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlılık artıyor. turizm gelirleri risk altına sokuluyor.

Pek çok ülkede yaşam alanlarından uzaklıkları konusunda yasal düzenlemeler yapılan türbinlerin, yaşam alanlarımızın içinde kurulmasına dahi izinler veriliyor. Sağlıklı ortamda yaşam hakkı hiçe sayılıyor.

Çalıştayın Prof.Dr. Ümit Erdem (çevrebilimci, avrupa ekoloji fed. konseyi üyesi) yönlendiriciliğinde yapılan ilk iki oturumunda, bilim insanları ve uzmanlarca, Türkiye’nin enerji polikaları ve RES’ler, RES’lerin ekosistemler ve yaban hayatı, insan sağlığı, kırsal kalkınma, planlama uygulamaları üzerindeki etkileri ve  konunun  hukuksal  boyutu değerlendirildi.

Bu değerlendirmelerin ışığında, çalıştayın son oturumda, Ege’nin dört bir yanından gelen tüm katılımcılar, canlı bir tartışmanın ardından, bu ağır tahribata karşı insanların ve tüm canlıların yaşam hakkını ve yaşam alanlarını savunma mücadelelerinin birleştirilmesi, güçlendirilmesi, sürekliliği ve sürdürülebilirliğini sağlamak üzere:

1) Ortak yol haritasının ana ilke ve konularında anlayış birliğine varıldı,

2) Çalıştay’da ifade edilen görüş, değerlendirme ve öneriler ışığında “çalıştay ortak bildirgesi”nin hazırlanması ve kamuoyuyla paylaşılmasına,

3) Ortak yol haritasını hayata geçirmek amacıyla “rüzgar yaşamdan yana essin inisiyatifi”  oluşturulmasına karar verildi.

 
Fuar İzmir büyük buluşmaya hazır
 
'Türkiye'yi sarsan skandal'da 600 yıl hapis istemi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mardin’deki ateş İzmir’i yaktı!
Mardin'in Nusaybin ilçesinde PKK'lı teröristlere yönelik sürdürülen operasyonda ...
AB ile anlaşma sonrası kaçak geçişler azaldı
Türkiye ile AB arasındaki sığınmacılara ilişkin anlaşmanın yürürlüğü girmesinden ...
Mardin’de şehit sayısı 5’e yükseldi!
PKK'lıların patlayıcı ve silahlı saldırısında 4 asker daha şehit oldu, ...
 
Startı Erdoğan verdi: İzmir’de ‘5 bin köye 5 bin orman’ coşkusu
Dünya Ormancılık Günü kutlaması kapsamında gerçekleşen ‘5 bin köye 5 bin ...
DİSK'ten Delican'a 'özür dile' çağrısı
AK Parti İl Başkanı’nın DİSK’i ‘PKK’nın yuvası’ olmakla suçlarken yaptığı ...
Canlı bombanın evinin balkonunda ilginç ayrıntı
İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısını gerçekleştiren ’canlı bomba’ ...
 
Diyarbakır'da Nevruz için olağanüstü önlemler
Bağlar ilçesinde bulunan Nevruz alanında kutlanacak etkinlik için hazırlıklar ...
Vali Toprak anlattı: Pazar paniğinin perde arkası!
İzmir Valisi Mustafa Toprak hafta sonu emniyeti harekete geçiren iki araçta ...
MHP İl Başkanlığı binasında yangın!
İstanbul Seyrantepe'de MHP İl Başkanlığı'nın da bulunduğu iş merkezinin çatısında yangın çıktı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Hapse girer ama eve dönmezler!’
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva