HABERLER>GÜNCEL
21 Mart 2016 Pazartesi - 14:14

AB ile anlaşma sonrası kaçak geçişler azaldı

Türkiye ile AB arasındaki sığınmacılara ilişkin anlaşmanın yürürlüğü girmesinden sonra il sonuçlar da alınmaya başlandı. Buna göre, anlaşmadan önceki her gün ortalama 3 bin kişi yakalanırken, yasağın ilk günü yakalanan sığınmacı sayısı 235'de kaldı.

AB ile anlaşma sonrası kaçak geçişler azaldı

Ülkelerindeki savaştan, ölümden kaçan Suriyeliler, Avrupa ülkelerine geçiş rüyalarını gerçekleştirmek için İzmir'i, umut yolculuğunun kapısı haline getirdi. Kentin deniz kıyısındaki hemen tüm yerleşim yerlerinden Yunan adalarına geçmek için büyük çaba gösterdi. Bu akını durdurmak için AB ile Türkiye arasında varılan mülteci anlaşması, 20 Mart Pazar günü yürürlüğe girdi. Kaçak geçiş yapan sığınmacıların 4 Nisan'dan itibaren Türkiye'ye iade edilmelerine başlanacağı açıklandı.

VALİ TOPRAK ÖNLEMLERİ ANLATTI
Anlaşma sonrasında, sığınmacı geçişlerine yönelik görülen büyük düşüş de, rakamlarla ortaya çıktı. Anlaşmadan önceki günlerde, Ege kıyılarına akın eden mültecilerden yaklaşık 3 bin kişi yakalandı. Bu rakam, anlaşmanın yürürlüğe girdiği 20 Mart tarihinde ise 235'de kaldı. Mültecilerin Çeşme ve Dikili ilçelerinde yakalandıkları belirtildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın yanı sıra jandarma ve polisin de etkin olarak kullanılmaya başlandığını belirten, önlemleri anlatan İzmir Valisi Mustafa Toprak, açıklamalarda bulundu. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı gemi ve personel sayısının arttırıldığını, denizde denetimlerini sürdüğünü belirten Vali Mustafa Toprak, şöyle dedi: "Ayrıca karada da önlemlerimiz tamam. Jandarma ve polis sayılarını artırdık. Geçiş bölgelerine arama noktaları kurduk. Bu bölgelerde, mültecilerin denize ulaşmalarını engellemek için sürekli denetimler yapılacak. Bunun yanı sıra kaçak geçişlerde kullanılan kıyılarda ve kırsal alanlarda da yine jandarmanın denetimleri olacak. Bir şekilde denize açılanları da sahil güvenlik ekiplerimiz yakalayacak. Uluslararası sularda NATO'nun desteği var. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı gemiler de yine görev alıyor. Sahil Güvenlik komutanlığı, Sadece denizde önlem almıyor. İzmir'de filolarının bulunması havadan denetimi de kolaylaştırdı. Deniz kuvvetlerinden alınan destekle, uçaklar ve helikopterler de havadan denetimlerini artırdı."

SURİYELİLER'İ İÇ BÖLGELERE KAYDIRIYORUZ
Anlaşmadan önce günlerde yaşanan yoğunluğun anlaşmadan sonra ellerine gelen ilk bilgilere göre yaşanmadığını, rakamlarda düşüş olduğunu gördüklerini vurgulayan Vali Toprak, ancak bunun tam olarak anlaşılabilmesi için biraz daha beklenmesinin daha iyi değerlendirmeler için uygun olacağını aktardı. Geçişlerde yakalanan mültecilere neler yapıldığı konusunda da bilgiler veren Vali Mustafa Toprak, "Mültecilerden Suriyelileri, sınır dışı edemediğimiz için, kaçak geçişlerini önlenmek için iç bölgelere kaydırıyoruz. Burada da ekiplerimizin denetimleri kontrolleri, üzerlerinde oluyor. Buralarda kayıtları yapılıyor. Sadece çeşitli zamanlarda suça karışmış olanları, kamp olan çadır kent olan illere gönderiyoruz. Orada işlemleri yapılıyor. Mesela Afganistan'la geri gönderme anlaşması olduğu için, o ülkenin vatandaşlarını, savaşta olmadığı için iade ediyoruz" dedi.

DERNEK BAŞKANI, SAYILAR ÇOK DÜŞTÜ
İzmir'de bulunan Suriyeliler Derneği Başkanı Muhammet Özen, geçen aylara oranla Basmane'deki Suriyeliler'in sayısında önemli azalma olduğunu söyledi. Otellerdeki doluluk oranlarının da düştüğünü öne süren Muhammet Özen, şöyle dedi: "İnsanlar şu anda bekliyorlar. Anlaşmanın nasıl uygulanacağına bakıp ona göre karar verecekler. Bakın çevrede İzmir'de kalıp çalışan Suriyelilerden başkası yok. Kaçakçıların para transferlerini yaptığı işyerlerinde bile kimse yok. Oralar böyle devam ederse çok dayanamayıp kapanacak. Bu insanlar iyi bir yaşam istiyor. Aslında Almanya'nın verdiği hakları biz ülke olarak versek, bu insanlar zaten hiçbir yere kaçmaz. Ama şimdi vize uygulamasından sonra artık Suriye'den Türkiye'ye bile gelmiyorlar. Orada gerekli anlaşmaları sağlayıp, kaçış yolunu bulduktan sonra, İzmir'e gelmeleri bir gün sürüyor." Kaçak geçişin önünün alınmasının çok zor olduğunu da vurgulayan Muhammet Özen, “Bu büyük bir sektör haline geldi. Kaçak geçiş yaptıranlar, disiplinli çalışıyorlar. İzmir'den olması bile başka yollar bulup kaçacaklardır" dedi.

SURİYELİLER ARASINDA, BÜYÜK BELİRSİZLİK
AB ile Türkiye arasındaki anlaşmanın en çok ilgilendirdiği İzmir'deki, Suriyeliler arasında ise görüş birliğinin olmadığı gözlendi. Kimisi Türkiye'nin Müslüman ülke olduğu için burada kalacaklarını, kimisi de yaşam şartlarından dolayı ne pahasına olursa olsun Avrupa ülkelerine gideceklerini ifade etti. Suriye'de polis olmasına rağmen ülkesini terk edip 2 yıl önce Türkiye'ye gelen Muhammet Abdullah, bir çocuğunun olduğunu söyleyip, “Be burada kalmak istiyorum ama Türkiye bana iş versin. Oturma izni versin. O zaman ben de Almanya'ya neden gideyim? Verilmediği zaman aç kalmamak adına gitmek isteyeceğim. Şimdi bekliyorum. Benim gibi bekleyenler var" dedi.

Yaklaşık 2.5 yıldan bu yana İzmir'de olan Hasar Nasır ise, Burada olduğum için çok mutluyum. Burası Müslüman bir ülke. Benim oğlum Almanya'ya gitti. Ama pek yaşamından memnun değil. Almanya'ya gidip tekrar Türkiye'ye bile dönenler var" dedi. Musul'dan IŞİD saldırılarından kaçıp 4 ay önce İzmir'e gelen Salim Ali de, “Tüm ailem öldürüldü. Ben de yaralı olarak kaçtım. Burada şimdilik kalıyorum. Ama param bittiği zaman mecbur sokaklarda kalacağım. Bizlere yardım edilmesi lazım. Yerleşim yeri istiyoruz. Ben böyle çaresiz kalırsam, kaçarım. Yakalandığım zaman da intihar ederim" dedi.

Suriyeli Davut Davut ise, "Suriye'den çıktığımız zaman bizlere 'Ya gideceksiniz ya da geride kalıp öleceksiniz' dediler. Ben dönemem. Ancak, barış gelirse o zaman ülkeme dönerim. Bunun için ne pahasına olursa olsan Avrupa'ya gitmem lazım. Yakalansam da her seferinde yine gitmeye çalışırım" diye konuştu. (dha)

 
Kardeş 2 hakem aynı maçı yönetti
 
Akhisar Belediyesi’ne stat davası!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mardin’de şehit sayısı 5’e yükseldi!
PKK'lıların patlayıcı ve silahlı saldırısında 4 asker daha şehit oldu, ...
Startı Erdoğan verdi: İzmir’de ‘5 bin köye 5 bin orman’ coşkusu
Dünya Ormancılık Günü kutlaması kapsamında gerçekleşen ‘5 bin köye 5 bin ...
DİSK'ten Delican'a 'özür dile' çağrısı
AK Parti İl Başkanı’nın DİSK’i ‘PKK’nın yuvası’ olmakla suçlarken yaptığı ...
 
Canlı bombanın evinin balkonunda ilginç ayrıntı
İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısını gerçekleştiren ’canlı bomba’ ...
Diyarbakır'da Nevruz için olağanüstü önlemler
Bağlar ilçesinde bulunan Nevruz alanında kutlanacak etkinlik için hazırlıklar ...
Vali Toprak anlattı: Pazar paniğinin perde arkası!
İzmir Valisi Mustafa Toprak hafta sonu emniyeti harekete geçiren iki araçta ...
 
MHP İl Başkanlığı binasında yangın!
İstanbul Seyrantepe'de MHP İl Başkanlığı'nın da bulunduğu iş merkezinin çatısında yangın çıktı.
Nusaybin'den acı haber: 3 asker ve 1 polis şehit
Mardin'in Nusaybin ilçesinde töreristlere yönelik operasyonda; 1 polisin ...
Şehit olacağı içine doğmuş!
Şırnak'ta şehit olan özel harekat polisi Emre Beker'in, kısa süre önce ...
 
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva