HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
30 Kasım 2009 Pazartesi - 00:00

Kadifekale’’nin ’“sır’” yolculuğu başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü Kadifekale projesi kapsamında arkeolojik kazılar başlatıldı. Araştırma ekibi, ’“bilinmezliklerle dolu’” denilen bölgedeki kazılardan İzmir tarihi açısından önemli bulgular bekliyor.’

Kadifekale’’nin ’“sır’” yolculuğu başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü Kadifekale projesi kapsamında arkeolojik kazılar başlatıldı. Araştırma ekibi, ’“bilinmezliklerle dolu’” denilen bölgedeki kazılardan İzmir tarihi açısından önemli bulgular bekliyor.’
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, M.Ö. 334 yılında Pagos Dağı’’nda Makedonya Kralı Büyük İskender’’in isteği üzerine yaptırılan Kadifekale’’nin sur duvarları restorasyonu için Mart ayında başladığı çalışmalara devam ediyor. Kadifekale’’de hazırlanacak proje için ölçümler yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, bölgede kazı çalışmalarına başladı. Agora Kazı Başkanlığı’’nı da yürüten Doç. Dr. Akın Ersoy ve ekibi tarafından başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları ile Kadifekale’’nin sırlarına doğru yeni bir yolculuk başlatılmış oldu. İç Kale’’nin Güney Surları tarafından başlatılan kazı çalışmaları ile ilgili bilgi veren Doç Dr. Akın Ersoy, ’“Bu çalışmalar İzmir’’in arkeolojisine önemli ölçüde hizmet edecek’” dedi. 3 yıldır Agora’’daki kazı çalışmalarını sürdürdüklerini hatırlatan Doç. Dr. Akın Ersoy, ’“Agora’’da artık kısmen de olsa, nereden ne çıkacağına dair bir fikrimiz oluştu. Ama Kadifekale bizim için ve birçok insan için bilinmezliklerle dolu. Bu anlamda kazı çalışmalarının bize yeni ufuklar ve yeni ışıklar açacağına inanıyoruz’” diye konuştu.
 

 
ATHENA TAPINAĞI
Kazı çalışmalarının sur duvarları boyunca devam edeceği bilgisini veren Ersoy, ’“Uzun süredir Kadifekale’’de kazı çalışması yoktu. Daha önceki çalışmalarla sarnıç ortaya çıkarılmış ama burası İzmir tarihi için çok önemli bir yer. Mescit-Şapel diye adlandırılan sarnıcın Kuzey Doğu tarafında büyük bir ihtimalle Athena Tapınağı olabilir. Kadifekale’’nin surları hem Roma döneminde hem de Osmanlı döneminde çeşitli müdahaleler görmüş ve bugüne gelmiş. Biz de çalışmalarımızla bir veri oluşturmak istiyoruz’” diye konuştu.
 
SURLAR HAYAT BULACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından çıkılan proje ihalesi ile Mart ayında başlatılan çalışmalar kapsamında; sanat tarihçisi, malzeme uzmanı, kimya uzmanı, mimar, restorasyon uzmanı gibi pek çok farklı alanda uzmanlaşmış bir ekip surları incelemeye aldı. Bu çalışmalardan sonra hazırlanacak olan projenin tamamlanmasının ardından gerekli onaylar alınarak yapım ihalesine çıkılacağı bildirildi. ’“Kadifekale sur duvarlarının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin yaptırılması’” işi; teknik ve ayrıntılı olması nedeniyle yaklaşık 1 yıl sürecek.
 
TARİHÇESİ
186 m. yüksekliğindeki Pagos Dağı eteklerinde bir tepe üzerinde bulunan kale, ilk defa MÖ.334 yılında Anadolu’’yu Pers egemenliğinden kurtaran Makedonya Kralı Büyük İskender’’in (MÖ. 356’–323) isteği ile yapıldı. Kale, Roma döneminden sonra Ortaçağ’’da Timur orduları tarafından 1402’’de tahrip edildi, bunu İzmir’’deki 1668 yılında olan deprem izledi. Kale’’den günümüze gelebilen az sayıdaki kalıntı ise daha çok Ortaçağ’’a ait. Ortaçağ kale duvarlarının altında yapılan araştırmalarda Helenistik döneme (MÖ. 330-MS. 20) ait duvar kalıntıları ile karşılaşıldı. Günümüze gelen kalıntılardan, kalenin moloz taş, kesme taş ve tuğladan yapıldığı anlaşılıyor.
 
Kadifekale’’den günümüze, yalnızca kalenin batısındaki beş kulesi ile güneyindeki duvarlarından bir bölümü kaldı. Bunlara dayanılarak, kalenin uzunluğunun 6 km. olduğu ve sur duvarlarını destekleyen kulelerin 20’–35 m. yüksekliğinde olduğu anlaşılıyor. Kalenin bunun dışında kalan doğu ve kuzey kısımları tamamen yıkılmış durumda. Kale içerisinde ise bir dehliz ve bir de su sarnıcı kalıntısı görülüyor.
 
Kadifekale surlarının bir bölümünün, Çelebi Mehmet tarafından yıktırıldığı biliniyor. Yalnızca Doğu yönündeki surlardaki rektangonal (çok iri taşlar) parçalardan bir iki adedi, Basmane Garı’’ndan Tilkilik’’e uzanan ve Altınpark’’a giden yolun başında bulunuyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ebuziya eserleri Ege Art’’ta’…
Cumhuriyet döneminin en ünlü seramik sanatçısının eserleri Ege Üniversitesi’’ndeki ...
Türk sineması Hollywood'a direniyor
Son 5 yılda, sinemaya giden 122 milyon 897 bin kişiden, 65 milyon 598 ...
Hendrix, tüm zamanların en iyi gitar riff'i
Jimi Hendrix'in 'Voodoo Child'ı tüm zamanların en iyi gitar riff'i seçildi.’
 
Karabağlar'da 'örnek' bir sergi...
Karabağlar ilçesine bağlı Kavacık Köyü'nde yaşayan ve 3 yıl önce resim ...
Tiyatro aşkı Sarnıç yollarında’…
Gaziemir Belediyesi kursiyerleri ve Hugo Boss çalışanlarının sahnelediği ...
Paul McCartney'nin yeni albümü 7 Aralık'ta
Paul McCartney'nin "Good Evening New York City" adını taşıyan yeni ...
 
Polanski rekor kefaletle serbest
İsviçre'de mahkeme, 32 yıl önce çocuk yaşta kişiyle ilişkiye girmekten ...
Efsane Başkan Piriştina'nın koleksiyonu satılıyor
İzmir’’in efsane belediye başkanı Piriştina’’nın ortaya çıkan resim ...
National Geopraphic en güzel kareleri seçti
National Geographic Society’’nin yerel edisyonların işbirliğiyle bu ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva