HABERLER>İŞ DÜNYASI
12 Haziran 2023 Pazartesi - 08:36

İzmirli cam fabrikasına sendikal ihlal kararı!

Anayasa Mahkemesi, İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Özdemir Ailesi’ne ait Dostcam Fabrikası’ndan sendikaya üye olduğu için çıkarılan işçilerin sendikal haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Şirket ayrıca işçilere tazminat da ödeyecek. Anayasa Mahkemesi, iş arkadaşlarının işten çıkarılmasını protesto etmek ve mensubu oldukları sendika ile işverenin görüşmesini sağlamak için iş bırakma eyleminde bulunan işçilerin işten çıkarılmasını, sendika hakkının ihlali olarak gördü.

İzmirli cam fabrikasına sendikal ihlal kararı!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – İzmir’in Çiğli ilçesindeki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Dostcam Fabrikası’nda çalışan işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi için DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş Sendikası’na üye olmuş ancak sendikaya üye olan onlarca işçi işveren tarafından tazminatsız bir şekilde işten çıkarılmıştı.

İşten çıkarılan işçiler konuyu yargıya taşıyarak işe iadelerini ve tazminatlarının ödenmesini istedi. İşçiler işyerinde yasal sendikal faaliyetlerde bulunduklarını buna karşın işverenin sendikal faaliyetleri engellemek amacıyla tazminatsız bir şekilde iş akitlerini sonlandırdığını ileri sürdü.

ŞİRKETTEN KANUNSUZ GREV SAVUNMASI
Dostcam Şirketi ise işçilerin kanunsuz grev yaparak haksız bir biçimde iş bırakma eyleminde bulunduklarını, eylemin gerçek nedeninin mensubu oldukları Sendika ile TİS imzalanması yönünde baskı kurmak olduğunu ve eylemin işyeri işgaline dönüştüğünü iddia etti.

Yerel mahkeme, bölge adliye mahkemesi ve Yargıtay işçilerin aleyhine karar verirken işçiler son çare olarak taleplerini Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Dosyayı inceleyen Anayasa Mahkemesi sendikal örgütlenme özgürlüğüne dikkat çekerek işyerinde Anayasa’nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine dair karar verdi.

YARGILAMA SİL BAŞTAN
Yargılamanın yeniden yapılması için Karşıyaka 1. İş Mahkemesi’ne gönderilmesine de hükmeden Anayasa Mahkemesi ayrıca işçilere net 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine de karar verdi.

'OLDUKÇA AĞIR BİR SONUÇ'
Kararda şu ifadeler yer aldı:

- Başvurucular sendika hakkı çerçevesinde gerçekleştirdikleri eylem nedeniyle oldukça ağır bir sonuçla karşılaşmış ve işlerini kaybetmiştir. Karşılaşılan ağır sonuç nedeniyle Yargıtayın geliştirdiği ölçütlere göre feshin son çare olması prensibinin bu tür davalarda uygulanmasının temel hak ve özgürlüklerin korunması için hayati önemde olduğu açıktır. Zira son çare olduğu gösterilmeden temel hak ve özgürlüklerini kullanan işçilerin iş sözleşmelerinin feshedilmesi söz konusu işçiler ve diğerleri üzerinde caydırıcı bir etkiye neden olacaktır. O hâlde bir iş sözleşmesinin feshinin temel hak ve özgürlüklerin ihlaline neden olmaması için iş ilişkisinin devam ettirilmesini imkânsız kıldığı değerlendirilen ve doğrudan en ağır yaptırıma bağlanmış olan bu sebeplerin işverence ve daha sonra denetleme yapan derece mahkemelerince hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya konulmuş olması gerekir.

- Buna karşın başvurucuların iş akdinin sonlandırılmasında feshin son çare olması prensibinin değerlendirilmediği görülmektedir. Anayasa Mahkemesi -başvurucuların neden oldukları zararı ücretsiz çalışarak telafi etmeyi talep ettikleri de gözönüne alındığında- başvurucuların ücretsiz yahut ek mesai yaptırılması, ücretlerinde kesintiye gidilmesi gibi daha hafif giderim yolları izlenmeksizin doğrudan iş akitlerinin feshedilmesinin kaçınılmaz olduğunun gösterilemediğini değerlendirmiştir

-  Tüm anlatılanlar kapsamında eldeki başvuruda işveren tarafından başvurucuların sendika hakkına yapılan müdahalenin onların ve başkalarının sendika haklarını kullanmaları üzerinde caydırıcı bir etkiye neden olacağı, buna karşın derece mahkemelerince yeterli bir yargısal inceleme yapılmaması nedeniyle devletin pozitif yükümlülüklerini yerine getiremediği kanaatine ulaşılmıştır. Açıklanan gerekçeyle Anayasa’nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.

 
CHP’de Yarımada kulisleri… Hangi ilçede/kim aday?
 
Serenay Sarıkaya'dan kayalıklarda cesur pozlar!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SEKTÖR ÇALIŞANI 12 Haziran 2023 Pazartesi 09:41

İZMİR'DE MALESEF SIRF DOST CAM DEĞİL BAŞKA DİĞER LİĞİN ÖNDE GELEN CAM FİRMALARINDA DA AYNISI OLUYOR. HERHANGİ BİR SENDİKAYA ÜYE OLMAK İSTESEK İZMİRLİ CAM İŞLEME FİRMALARI SENDİKAYA GİRİLMESİNİ KABUL ETMİYORLAR AYRICA SENDİKAYA BULAŞIRSAK İŞİMİZDEN OLACAĞIMIZI SÖYLÜYORLAR. SONRA AKŞAM YEMEĞİ BULUŞMALARINDA KENDİLERİ ÇOK DOĞRUCUYMUŞ HAK VE ADALETLERİ VARMIŞ GİBİ İŞÇİLERİN NE KADAR NANKÖR OLDUKLARINI KONUŞUYORLAR. YILLARCA BU FİRMALARIN İSİM YAPMALARINI SAĞLAYAN İŞÇİLERİ YOK SAYIP BEDAVAYA ÇALIŞTIRMAYA DEVAM EDİYORLAR İŞ İLANLARINA CEVAP VERİLMEDİĞİNDE DE HÜKÜMETİ VE SENDİKACILARI SUÇLUYORLAR İŞ VAR İŞ SEÇİYORLAR BEYENMİYORLAR DENİYOR HALBUKİ MAAŞLARININ DÜŞÜKLÜĞÜNÜ BİLMELERİNE RAĞMEN BİLMİYORMUŞ GİBİ DAVRANIP RİSKLİ VE TEHLİKELİ BİR İŞ KOLUNDA İŞÇİLERİ ÜÇ KURUŞ ÜCRETLERLE ÇALIŞTIRMAYA DEVAM EDİYORLAR BİRAZ AĞIR OLDU AMA GERÇEKLER ACIDIR BÖYLE DEVAM EDERSENİZ DEĞİL İŞÇİ KAPINIZIN ÖNÜNDEN İNSAN GEÇMEZ FARKINDA OLMADAN YADA FARKINDA OLARAK HEP BENCİLİK YAPMAYI BIRAKIRSANIZ İŞÇİDE BULURSUNUZ GAYET GÜZEL İŞLERDE YAPARSINIZ. İNCELEYİN BAKIN İZMİRİN CAM KONUSUNDA İLK ON FİRMASINDA HEP AYNI MUHABBET DÖNER HEP KENDİLERİNE KENDİ CEPLERİNE GİRSİN PARACIKLAR İSTERLER ÖNCE İŞÇİYE TATMİN EDİCİ ÜCRETLERİ VERECEKSİN İŞÇİ MUTLU OLACAK Kİ ÇALIŞMA PERFORMANSI YÜKSEK OLSUN. İŞÇİ BULMAK İSTİYORSANIZ MEVCUT ELEMANLARINIZIN ÖNCE MAAŞLARINI ARTTIRIN SONRADA YENİ İŞE ALACAĞINIZ İŞÇİLERİN MAAŞLARINI YAPTIKLARI GÖREVE GÖRE ONBİN TL VE ÜZERİ MAAŞLARLA BAŞLATIN Kİ HERKEZ MEMNUN OLSUN PATRONLARINDA CANI SIKILMASIN TABİİ BOŞ MUHABBET BİZİM Kİ PATRON YİNE PATRONLUĞUNU YAPACAK BİLDİĞİNİ OKUYACAK.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balkan ülkelerine ihracat artıyor
Balkan ülkelerine ihracat 5 ayda 8 milyar doları aştı. Romanya, 2 milyar ...
Bir devrin sonu… İzmir esnafı Yalçın Ata dedi!
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin Balçova Termal Kaya Otel’de ...
Mobilya ihracatçılarından sektöre 'Uzakdoğu' uyarısı!
Türk mobilya sektörü rekabetçiliğini korumak için iş birliği ve adil ticaret ...
 
İzmir'in içme suyu tehlike altındaydı.... Zorlu'ya yargı freni!
İzmir’e içme suyu sağlayan Gördes Barajı havzası sınırları içerisinde ...
Stat arazisine çökme iddiası!
Kamuoyunda tartışmalara neden olan ve CHP ile AK Parti’yi sık sık karşıya ...
Karaburun’un simgesine GES tehdidi!
Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Cem Bakioğlu’nun yaptığı ENDA Enerji Holding’e ...
 
İSİG Meclisi açıkladı... 5 ayda 16 can!
İSİG Meclisi’nin açıkladığı rakamlara göre İzmir’de yılın ilk beş ayında ...
Başkan Mutlu'dan dikkat çeken iddia... Birlik seçimine müdahale!
Pazar günü yapılacak İESOB Olağanüstü Genel Kurulu öncesi bir araya gelen ...
Karar mahkemeden döndü... Köylünün zaferi!
İzmir’in Torbalı-Menderes sınırındaki Yörük köylülüeri tarafından yargıya ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva