HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
25 Eylül 2009 Cuma - 00:00

İzmir'de sanat sezonuna görkemli açılış...

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) ile İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), yeni sezonu iddialı ve farklı etkinliklerle açıyor. ’

İzmir'de sanat sezonuna görkemli açılış...


   
İZMİR - Aytül Büyüksaraç yönetimindeki İZDOB, sezona Carl Orff'un ölümsüz sahne kantatı ''Carmina Burana'' balesiyle girerken, İZDSO, Fuar Açıkhava Tiyatrosu'nda bir yıldır süren projeyi sonuçlandıracak ve perküsyon ustası Okay Temiz'in solist olduğu konserde, seyircileri için çalmayacak, seyircileriyle birlikte çalacak.
    
İZDOB, 250 KİŞİLİK KADROYLA SAHNEDE OLACAK
 
İZDOB, yeni sezonu Carl Orff'un ölümsüz eseri Carmina Burana eserinden uyarlanan ve 250 sanatçının sahnede aynı anda performans göstereceği bale ile açacak.
    
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) yarın akşam sahnelenecek eserde, 80 kişilik koro, 60 kişilik çocuk korosu, 50 kişilik bale ekibi ve 60 kişiden oluşan orkestra izleyicilerle buluşacak.
    
Robert North'un koreografisiyle sunulacak balede, orkestra şefliğini Tulio Gagliarda Varas ve Caner Ruhselman üstlenirken, eseri İzmir'de İngiliz koreograf Julian Moss sahneye uyarlıyor.
İngiliz koreograf Moss, İZDOB dansçılarıyla oldukça yoğun bir çalışma dönemi geçirdiklerini belirterek, dansçıların performansına, İzmir'e, özellikle de eserin sahneleneceği AASSM'ye hayran kaldığını söyledi.
   
''Carmina Burana''nın yazılmış en güçlü ve etkileyici müzikler arasında yer aldığını, bu nedenle ''dansın müziğin üzerine çıkmayacağı bir koreografi'' benimsediklerini ifade eden Moss, ''Koreografiyi ilk hazırlayan Chris North, 'müziği görünür kılmak' ifadesini kullanmıştı. Biz de bu eserde son derece yalın, sade bir şekilde bu etkili müziği görünür kılmaya çalışacağız'' diye konuştu.
    
Eserin zorluğunun yanı sıra, sezon açılışı olmasının da zaman zaman dansçılar üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Moss, ''Zaman zaman engeller çıksa da, bizler dansçıyız, engellerin üzerinden atlamak bizim için zor değil'' dedi.
    
Carmina Burana balesinde sahnede yer alacak dansçılardan Kıvanç Ekin de, son bir ayda yoğunlaşan çalışmalarda, konuk koreograf Moss'dan çok şey öğrendiklerini belirterek, izleyicilerin her zaman alışkın olduklarından farklı bir dans seyredeceklerini söyledi.
    
İZDSO
 
İZDSO, geçtiğimiz yıllarda başlattığı ''toplumun bütün kesimleriyle bütünleşme'' çalışmaları çerçevesinde bu akşam ilginç bir konsere imza atacak.
    
İZDSO ile İnci Holding arasında başlatılan proje kapsamında, İZDSO'nun üç sanatçısı 3 aydır holding işçileri ve üst düzey yöneticileriyle çalışıyordu. İZDSO sanatçılarından ders alan işçiler ve yöneticiler, bu akşam İZDSO'nun Okay Temiz'e eşlik ettiği konserde, sahnede orkestra ile yer alacak.
   
İZDSO Müdürü Kenan Gökkaya, ''Kuzeyden Güneye Yansımalar'' adlı konserde sadece holding çalışanlarının performans sergilemeyeceğini, konser girişinde izleyicilere verilecek ritm enstrümanları aracılığıyla 3 bin seyircinin de ''sadece İZDSO'yu izlemeyeceğini, İZDSO ile birlikte çalacağını'' söyledi.
    
Gökkaya, ''Her zaman toplumun tüm kesimleriyle bütünleşme çabası içindeyiz. Bu kez, bir adım öteye geçildi, işçiler, yönetim kurulu üyeleri, başkan, seyirciler dahil olmak üzere herkes İZDSO ile birlikte çalacak'' dedi.
    
Müziklerini Erol Erdinç'in yazdığı ''Kuzeyden Güneye Yansımalar'' projesinin tüm katılımcılara keyif vereceğine inandıklarını ifade eden Gökkaya, ''Amacımız, bu ülkenin insanlarına güzel sanatların her türünü sevdirebilmek. Bunu sağlamada, yaptığımız işin bir parçası olmalarından daha iyi bir yöntem düşünemiyorum'' diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ödemiş’’te keçeciliğin son savaşçıları’…
Çoban kepeneklerinin yanı sıra halı, külah, yelek, eyer, şal, paspas, ...
'Güneşi Gördüm' Oscar aday adayı
Mahsun Kırmızıgül'ün yönettiği 'Güneşi Gördüm', Türkiye'nin ...
Ölümsüz Beatles
Efsane grup The Beatles fanatizminin hala doruklarda olduğu bir kez ...
 
’“Türk sineması artık daha cesur’”
Türkiye'de film sektöründe son yıllarda ''çok şeyin değiştiğini'' ...
MJ'nin son şarkısı yayınlanıyor
  Pop müziğin kralının daha önce yayınlanmamış son şarkısı ’‘This ...
Boğaz’’a karşı U2!
New York'ta Devlet Bakanı Egemen Bağış ile biraraya gelen dünyaca ...
 
Karşıyaka’’da zaman öykülerde durdu
İlçe festivali kapsamında tarifi Latife Hanım Köşkü Anıevi’’nde gerçekleşen ...
Birgi Ulu Camisi Atlas Özel’’de’…
Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından 1312 yılında yaptırılan Birgi Ulu Camisi, ...
'Türk Dili Araştırmalarında Yeni Arayışlar'
Türk Dil Kurumu, 77. Dil Bayramı dolayısıyla 'Uluslararası Türk ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yakıştı mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva