HABERLER>GÜNCEL
2 Ağustos 2024 Cuma - 09:28

İzmir’in Çernobili’nde ölüm kutuları!

Temizlenmesi için ön çalışmaların başladığı ve dumanların yükseldiği İzmir’in Çernobil’i olarak anılan Gaziemir’deki nükleer atıkların gömüldüğü arazi ile ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Emekli akademisyen ve Çevre Mühendisi Enver Yaser Küçükgül, alandaki boş kutunun bile radyasyon yaydığını söyledi. Enerji Bakanı’nın açıklamasına göre bu atıklar Türkiye'de üretildiğini belirten Küçükgül, Deniz Kuvvetleri’nden emekli olan bir denizaltı albayının böyle bir malzeme kullanmadıklarını söylediğini ve kutuların MKE hurdalığından geldiğini iddia etti.

İzmir’in Çernobili’nde ölüm kutuları!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ –  İzmir'de Gaziemir ile Karabağlar ilçesi arasında yer alan Aslan Avcı Kurşun Fabrikası'nda nükleer atık temizliğinin ön çalışmalar sonrası bölgedeki yoğun duman ve balata kokusu endişe uyandırdı. TMMMOB, İzmir Barosu, İzmir Yaşam Alanları, EGEÇEP’in düzenlediği ortak basın açıklamasında İzmir’in Çernobili’nde sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi çağrısı yapmıştı.

Egedesonsöz’e konuşan Emekli akademisyen ve Çevre Mühendisi Enver Yaser Küçükgül, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

‘NÜKLEER ATIK DEĞİL NÜKLEER KAYNAK’
Küçükgül, “Bu sahada 84 yıldır birtakım faaliyetler yürütülüyor ve zaman zaman ben gelip burada ölçümler yapıyorum. Birleşmiş Milletler Dünya Çevre Atom Enerji Komisyonu’nun belirlediği backround  (arkaplan) radyasyon değerleri var. Güvenli radyasyon değeri yıllık 1 mSv’dir. Bunun üzerinde çıkan her radyasyon sağlığa zararlıdır. Bu sahada dönem dönem ölçtüğüm radyasyonların 8 bin kata kadar çıktığını görüyorum. Geçtiğimiz günlerde yüzeyi az bir makineyle işlediler ve dumanlar çıktı. İlk kez 2007 TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi analizleri yapmıştı. İZELDAŞ’a gönderilen atıklardaki yüksek radyasyon nedeniyle Türkiye Nükleer Enerji Kurumu’na haber verildi. Bu kurum, burada ölçümler yaptı,  ertesi yıl sondaj çalışmaları yapıldı ve 100 bin metreküplük bir alanda bulunan atıkların nükleer atık olmadığı, nükleer kaynak olduğunu belirledi. Atık ile kaynak arasındaki fark nedir? Atık, kısmen, yarı ömrünü tamamlamış olan radyoaktif maddelerdir.  Kaynak ise en yüksek radyasyon değeri ile enerjide dalga ve parçacık halinde alfa, beta, gama ışınları yayan demektir. Bu ışınları toprağa gönderirseniz nötral olan elementler zaman içerisinde zaman içerisinde radyoaktif hale gelir. Bir kaynak, sürekli olarak çevresinde radyasyon yaydığından dolayı çevreyi de radyoaktif hale getirir.  Özellikle yağan yağmurlar, sızan sular bu radyasyonu daha aşağı tabakalara kadar çekebilir. Bu belirlenen 100 bin metreküplük hacim şimdilerde en az 200-300 bin metreküpe çıktı. Toprağın yoğunluğu minimum 2,5 alırsanız bu 500 bin ton atık demektir” şeklinde konuştu.

‘BOŞ KUTU BİLE RADYASYON YAYIYOR’
Daha önce yapılmış çalışmaları göstererek durumu özetleyen Küçükgül, “Yurt dışından buraya tehlikeli atık sokulduğu için buranın uluslararası suç mahali olduğunu söyledim. Interpol kapsamında bir suç işleniyor ve buna karşı hiçbir şey yapılmayıp Enerji Bakanı bu atıkların Türkiye Cumhuriyeti alanı içerisinde üretilen atık olduğunu söylüyor. Halbuki öyle değil. Görselde görmüş olduğunu bu kutular sağlam. Bu fabrikada yüzlercesi vardı. Ambalajların farklı formları. Bu fotoğraflar 2012’de çekildi. Bu kutuların kenarına bir radyasyon ölçüm cihazıyla yaklaştığınızda rakam ortada. Bu atıkların varlığı Türkiye’de hiçbir endüstri dalında olmayan bu boş kutu bile radyasyon yayıyor.  Halbuki 2006’da bir gün buraya 3 kamyon dolusu yani 70-80 ton nükleer reaktör yakıt çubuğu getirildi. Nükleer reaktör yakıt çubukları, nükleer reaktörde belli bir süre kullanıldıktan sonra aktif ömürleri azalan radyoizotoplardır. Bu çubuklar, özel koruma ambalajıyla korunur. Bu ambalajlar, 30-40 cm çapında kurşun bir küre düşünün, vidaları açtığınızda içinde borosilikat camdan bir muhafaza olduğunu görürsünüz. Onun içinde de çubuklar var. Çubuklar, 1 cm çapında 20-30 cm uzunluğunda. Bunlardan 70-80 ton buraya getirildi ve eritildi. O metan içerisindeki safsızlıkları ayırmak için ilave kimyasallar kullanırsınız. Demir atarsınız bunun içine. O demir, elektronik potansiyeli itibarıyla kendinden daha düşük elektronik potansiyeli olan elementi koruma altına alır ve o demiri oradan sıyırmak için potaya kükürt atılır. Demir sülfür, kurşundan daha hafif olduğu için potanın yüzeyine çıkar ve buna gang materyal denir. Bunlar sıyrılıp alır, buraya gömersiniz. Potanın dibinde ağır olanlar, kurşundan daha yüksek yoğunlukta olan, özellikle radyoaktif maddeler vardır. Potanın dibini komple buraya atarsınız” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ ALBAY ‘BİZDE BÖYLE BİR ŞEY YOK’ DEDİ
Küçükgül şunları söyledi:

“Bu atıklar yurt dışı kaynaklı nükleer reaktör atıklarıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nde ‘europium’ kullanan hiçbir sektör yok. Enerji Bakanı, bu atıkların Türkiye'de üretildiğini söyledi. Kutular, Makine ve Kimya Endüstrisi'nden (MKE) geldi. Bu kutular ne işe yarıyor diye sorduğumda şu cevabı verdiler: Deniz Kuvvetleri’nin denizaltılarında aküler vardır, her bir akü 400-500 kilo ağırlığında. Bir denizaltıda 4-5 tonluk akü vardır. Bu akülerin de ömrü bitince Akülerdeki kurşunu geri kazanımı buraya getirilir. Deniz Kuvvetleri’nden emekli denizaltı albayı bir arkadaşım, onlarda böyle bir malzemenin olmadığını söyledi. Bunları kullananlar ‘bizde böyle bir şey yok’ dedi. Enerji Bakanı bu söylediğini ispat edemezse sürecin güvenilirliği zedelenir. Enerji Bakanı, neden bir özel sektörün hatalarını üstlenir. Aynı Enerji Bakanı, İliç’te yaşanan maden faciasında da kimyasal atıklar göçtüğünde 3 gün orada şirket adına konuşmalarda bulundu. Orada o tavrı gördükten sonra bu demeci de bende tedirginlik yarattı. Firma yetkilileri cevap verecek. Saha 70 dönüm iken şimdi hapsedilmiş küçük bir alan. Peki buralardaki radyoaktif maddeler nerede? Pek çok belirsizlik var.

‘BİLİME VE AHLAKA AYKIRI SINIRSIZ İŞ VAR’
‘Temizlik’ sözcüğünü kullanıyorlar. Bu çok yanlış bir sözcük. Evinizi süpürürsünüz onu bir poşete koyarsınız sonra muhafazalı çöp kutusuna sonra yetkilendirilmiş bir kurum onu alarak evsel atık sahasına götürür. Peki, nükleer atıklar için burada bir ambalajları var mı? Bunları hangi lisanslandırılmış firma taşıyacak. Türkiye'de öyle bir kurum yok. Bunları nereye götüreceksiniz? Daha önce olduğu gibi illegal bir şekilde Çekmece Gölü’nün kıyısına götürerek yine bir suç mu işleniyor? Dünyada bir göl kıyısına nükleer atık götürülüp gömülemez. Türkiye bunu yıllardır seyrediyor. Burada bilime ve ahlaka aykırı sınırsız iş var.”

 
İzmir'in bir ilçesine daha kent lokantası geliyor!
 
Müjde Ar'dan sevenlerini korkutan haber
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
biri 2 Ağustos 2024 Cuma 15:46

Haberi okuyunca dehşete düşmemek elde değil. Yine vay vay vay dedirtti. yazık

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
9 yaşındaki çocuğa taciz iddiası: Gözaltına alındı!
İstanbul'un Başakşehir ilçesinde bir kişinin 9 yaşındaki çocuğa tacizde ...
İzmir'de Siberağ baskını!
Aralarında İzmir'in de olduğu 23 ilde düzenlenen “SİBERAĞ-3” operasyonlarında ...
23 general ve amirale bir üst rütbe!
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. 23 general ...
 
Sokak hayvanları düzenlemesi yürürlükte!
Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda ...
Instagram'a erişim engeli getirildi
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Instagram'a erişim engeli ...
Kaza değil katliam: 5 çocuk can verdi!
Şanlıurfa'da kontrol çıkan aracın kaldırımdaki yayalara çarpması sonucu ...
 
Kaymakam ve 10 kişi yemekten zehirlendi
Edirne'nin Keşan ilçesinde, aralarında Kaymakam Cemalettin Yılmaz’ın da ...
İzmir'deki cinayetin zanlısı yakalandı
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde evinde çıkan kavgada tüfekle vurularak öldürülen ...
Sevgilisini taşla, oğlunu boğarak öldürdü!
Antalya’da sevgilisi Aynur Çilli’yi (43) ormanlık alanda başını taşla ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva