HABERLER>GÜNCEL
26 Şubat 2016 Cuma - 10:32

İzmir’de Avrupa’yla eşzamanlı eylem: Güvenli geçiş… Şimdi!

Sosyal medya üzerinden örgütlenen mülteci hakları savunucuları başta Avrupa olmak üzere 23 ülke ve 100'den fazla şehirde eş zamanlı olarak sokağa çıkacak. Türkiye’de 3 ilde yapılacak olan eylemlerden biri İzmir’de 27 Şubat günü (yarın) 18.00’da Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde olacak.

İzmir’de Avrupa’yla eşzamanlı eylem: Güvenli geçiş… Şimdi!

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - Ege Denizi'nde devam eden mülteci ölümlerine karşılık Avrupa Birliği'nin güvenlik önlemlerini artırması, Avrupa'ya varan mülteciler için gerekli asgari yaşam standartlarının sağlanmaması ve geri göndermelerin gündemde olmasına karşı mülteci hakları savunucuları harekete geçti.

‘Safe passsage now’ (Güvenli geçiş şimdi) sloganıyla 27 Şubat günü (yarın) eş zamanlı yapılacak sokak eylemlerinde devletlerden mültecilere sınırları açması ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklarını verilmesi istenecek.

Başta Avrupa olmak üzere 23 ülke ve 100'den fazla şehirde eş zamanlı olarak yapılacak eylemler, Türkiye’de 3 ilde yapılacak. İzmir’deki eylem 27 Şubat günü (yarın) 18.00’da Kıbrıs Şehitleri Caddesi Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde olacak.

Eylemi düzenleyen kurumlardan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa’nın ve Türkiye’nin izlediği politikaları eleştirdi. Uluslararası Göç Örgütü'nün verilerini paylaşarak, bahar ve yaz aylarında bir milyona yakın mültecinin daha yollara düşeceğini belirtti. Mülteci krizinin durdurmanın tek yolunun savaş ve çatışmaları durdurmak olduğunu hatırlatan Terzi, yaşanan insanlık krizine sessiz kalmamanın insan haklarını savunucuları açısından görev ve sorumluluk olduğunu kaydetti.

BAHAR VE YAZ AYLARINDA 1 MİLYON MÜLTECİ YOLLARA DÜŞECEK!
Uluslararası Göç Örgütü'nün verilerini paylaşan Terzi, “Sadece 2016 yılında 80'binden fazla mülteci Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçti. Hava şartlarının kötü olması da ölüm oranlarını artırdı. 2015'in Ocak ve Şubat aylarında sadece 9 mülteci Ege Denizi'nde yaşamını yitirirken bu rakam bu sene şimdiden 324'e ulaştı. Bütün Akdeniz'de 2016 yılında gerçekleşen mülteci ölümü sayısı ise 413. Uzmanlara göre ise önümüzdeki bahar ve yaz aylarında bir milyona yakın mülteci daha yollara düşecek. Yeni göç akını başlamadan ve Akdeniz'de yeni mülteci ölümleri yaşanmadan önce Avrupa Birliği bir an önce sınırları açmalı ve güvenli geçişi sağlamalıdır. Alınacak olağanüstü önlemler geçişleri engelleyemeyeceği gibi sadece ölümleri artırmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

TEK YOL SAVAŞI DURDURMAK
Mülteci krizinin durdurmanın tek yolunun savaş ve çatışmaları durdurmak olduğunu hatırlatan Terzi, şu şekilde konuştu: “Türkiye'nin 3 milyon mülteciye insanca yasam imkanı sunması imkansızdır. Hiçbir ülke böyle bir sayı ile tek başına başedemez. Mülteci krizini durdurmanın tek yolu bu savaş ve çatışmaları durdurmaktır. Öte yandan Türkiye sınırında da on binlerce mülteci sınırı geçmek için bekliyor. Avrupa Birliği'ne yaptığımız çağrıyı Türkiye için de yineliyoruz. Türkiye de bir an önce sınırları açmalıdır. Bütün devletler herhangi bir gerekçe sunmaksızın mülteciler için gerekli insani yaşam standartlarını sağlamalıdır. Yaşanan insanlık krizine sessiz kalmamak biz insan haklarını savunucuları açısından görev ve sorumluluktur. Bütün İzmirlileri Cumartesi günü yapacağımız eyleme, mülteci ölümlerine karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz.”

20 ÜLKE 100’DEN FAZLA ŞEHİR!
Mülteci hakları savunucuları başta Avrupa olmak üzere 23 ülke ve 100'den fazla şehirde eş zamanlı olarak sokağa çıkacak. İspanya ve Portekiz ülkelerinden başlayan ve sosyal medya üzerinden örgütlenen 'European March for the Refugees Rights' (Mülteci Hakları için Avrupa Yürüyüşü Hareketi) kısa sürede Avrupa'ya yayıldı. Avrupa’da 20 ülkede 100'den fazla şehirde mülteci hakları savunucuları hareketi sahiplenirken, hareket Amerika, Kanada ve İsrail’de yankı buldu.

TÜRKİYE’DE 3 İLDE EYLEM
Türkiye'de ise İzmir, Bodrum ve Ankara olmak üzere 3 şehirde eylem yapılacak. İzmir ve Bodrum'da sokağa çıkılacak, Ankara'da forum yapılacak. Bodrum'daki eylem, ‘Bodrum'da İnsanca Yaşam Derneği’ tarafından 13.00'da Bodrum Meydanı'nda düzenlenecek. İzmir'deki eylemi ise mülteciler ve insan hakları üzerine çalışma yapan kurumlar ortak düzenlenecek. Eylem 18.00'da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde olacak.

 
Mertoğlu ‘bankamatikçi başkan’ eleştirilerine ne yanıt verdi?
 
Kılıçdaroğlu’ndan yanıt: Baykal ihraç mı edilecek?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aranan bomba düzenekli araç Boğaziçi'nde bulundu
Ankara'daki bombalı saldırının bir benzerini gerçekleştirmek için PKK'nın ...
Bayındır’daki ağaç krizinde 3.raunt: 17 kırmızı işaret!
Aralarında asırlık çınarların da bulunduğu ağaçların yol yapımı nedeniyle ...
Eğitimde eskiye dönüş arayışı!
Eğitim sisteminde bir kez daha 'köklü değişiklik' planlandığı belirtiliyor. ...
 
Arkadaşları istedi, Cansel’in sınıfı değişti!
Kayseri’de öğretmeni Bayram Ö.’nün cinsel istismarının ardından intihar ...
İzmir’de lise yakınında uyuşturucu operasyonu!
İzmir’in Konak İlçesi'ndeki bir lisenin önünde madde bağımlılığının zararlarını ...
Balkan Heyeti’nden Diyarbakır göçmen köylerine ziyaret
Diyarbakır’a giderek barışın sesini çatışma bölgesinden yükselten İzmirli ...
 
İGC Başkanı Dikmen: Tüm tutuklu gazetecilere özgürlük
Can Dündar ve Erdem Gül'in Anasaya Mahkemesi'nin (AYM) verdiği kararla ...
Adliyede paralel operasyonda adliye mesaisi!
Operasyon kapsamında gözaltına alınan 7 kişi adliyeye sevk edildi.
Ankara saldırısında cevap bekleyen sorular!
Ankara’da 29 can alan terör saldırısında ihmal olup olmadığının saptanması ...
 
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva