HABERLER>GÜNCEL
6 Kasım 2011 Pazar - 15:19

İzmir'de 93 acemi kasap kendini yaraladı

İzmir'de kurbanını kendisi kesmek isteyen çok sayıda vatandaş, dikkatsizlik sonucu kendilerini yaraladı.

İzmir de 93 acemi kasap kendini yaraladı

Kurban Bayramı'nda bu yıl da kesim için yapılan tüm uyarılara ve alınan önlemlere karşın bir çok ilde yine bildik görüntüler ortaya çıktı, acemi kasaplar hastanelerin acil servislerini doldurdu. Çorum ve Erzurum'da kurban keserken 2 kişi yaşamını yitirdi, yurt genelinde çeşitli yerlerinden yaralanıp hastanede tedavi görenlerin sayısı 2 bin 155'i buldu.
 
Yerel yönetimlerin aldığı önlemlerle az sayıdaki ilde kurbanlar belirlenen merkez ve alanlarda sağlıklı ortamlarda kesilirken, bir çok ilde yine rastgele yerlerde kesim yapıldı, ortalık kan gölüne döndü. Erzurum ve Şanlıurfa gibi kentlerde kaçan boğalar sokakları arenaya çevirirken belediye zabıtalarının 'Boğa Timi' devreye girdi.
 
2155 KİŞİ HASTANELİK OLDU
Bir çok ilde kurban keserken el ayak ve yüzlerinden yaralananlar hastanelere koştu. Sayıları 2 bin 155'i bulan acemi kasap hastanelik oldu. Büyük bölümü hastanelerin acil servislerinde ayakta tedavi görün acemi kasapların illere göre dağılımı şöyle:
 
Eskişehir'de 157, Kütahya'da 136, Kırıkkale'de 129, Sakarya'da 123, Bursa'da 110, Kocaeli'de 109, Denizli'de 108, Kayseri'de 105, Erzurum'da 104, İzmir'de 93, Gaziantep'te 76, Konya'da 75, Şanlıurfa'da 73, Antalya'da 69, Nevşehir'de 56, Afyonkarahisar'da 52, Sivas'ta 50, Bilecik'te 48, Adıyaman'da 41, Yozgat'ta 36, Burdur'da 33, Samsun'da 32, Ağrı'da 30, Erzincan'da 29, Kırşehir'de 28, Çankırı'da 27, Mersin'de 26, Çorum'da 25, Tekirdağ'da 24, Edirne'de 23, Ordu'da 21, Adana'da 19, Isparta'da 18, Kars'ta 17, Osmaniye'de 16, Sinop'ta 11, Kastamonu'da 10, Kırklareli'de 8 ve Amasya'da 7 kişi
 
SOKAKTA KESİME PARA CEZASI
Kurban Bayramı'nın ilk gününde, İl Kurban Komisyonu tarafından belirlenen kesim yerlerinde özellikle sabah saatlerinde yoğunluk yaşandı. Uyarılara rağmen sokakta kesim yapanlara para cezası kesildi. 



Bayram namazı sonrası ilçelerdeki kesim merkezlerindeki çadırlarda kesim işlemi başladı. Bayramın ilk gününde yığılma olmasını önlemek amacıyla kesim fiyatı ilk gün için küçükbaşta 45, büyükbaşta 165 lira olarak uygulandı. Kesim fiyatının, bayramın diğer günlerinde küçükbaşta 35, büyükbaşta 140 lira olacağı ifade edildi. 

Üçkuyular'da oluşturulan kesim yerinde kurulan çadırlarda hijyen koşullarının yeterli olmamasından şikayet eden bazı vatandaşlar, parçalama işleminde makine kullanılmaması, işlemin tamamen el gücüyle yapılmasının da işlemi yavaşlattığını öne sürdü. 

Yoğun nüfusa sahip bölgelerdeki kesim noktalarına gelen çok sayıda vatandaşın, kalabalıktan etkilenmemek ve kesim ücreti vermemek için kurbanlarını, kendileri kesmeyi tercih ettikleri gözlendi.
Bayram öncesi alınan önlemlere ve yapılan uyarılara rağmen kesim noktaları dışında, sokaklarda kurban kesenlerin olduğu da gözlendi. İlçe belediyelerine bağlı zabıta ekipleri, şikayet ve denetim yoluyla saptadıkları bu kesimler nedeniyle vatandaşlara 70'er lira para cezası kesti.

Türk Hava Kurumu yetkilileri de kesim yerlerinde kurduğu ekiplerle kurban derisi topladı.
Bayramın ilk gününde kurbanlık satışlarında da hareketlilik devam etti. Bayram öncesi 600 liradan başlayan küçükbaş hayvan fiyatları 500 liraya inerken, büyükbaş hayvanların ise 2 bin liradan bin 800 lira seviyesine düştüğü gözlendi.
 
KADİFALE ŞEHİTLİĞİ'NDE BURUK BAYRAM
Sabahın erken saatlerinde Türk bayraklarıyla donatılan Kadifekale Şehitliğine gelen şehit yakınları, mezarlara çiçek bıraktı.

Şehitlerin mezarı başında Kur'an-ı Kerim okunarak dua edilirken, bazı şehit yakınları gözyaşlarını tutamadı.

 
KURBAN PAZARLARINDA İTHAL-YERLİ REKABETİ
Bu yıl kurban satış yerlerinde yerli sığırlarla Uruguay, Brezilya, Avusturulya'dan ithal edilen angus ve limuzin rekabeti yaşandı. Uyarılar etkili oldu ve bu yıl sokak aralarında kurban kesmediği de dikkat çekti.
 
Ağırlıkları göre fiyatları 4 bin 500 ile 5 bin 500 lira arasında olan ithal ve yerli sığırlar arasında fiyat farkı oluşmadı. Satıcılardan Talip Bingöl, "Satışlardan memnunuz. Elimde çok az angus kaldı. 500 kilogram ağırlığındaki ithal sığırlardan 270 kilogram et çıkarken yerli sığırlarda bu rakam 250 kilograma düşüyor" dedi.
 
Afyonlu Mesut Yecan ise getirdiği sığırların büyük bölümünü satamadığını belirterek "Türkiyede hayvancılığı bitiriyorlar. Angus kurban bayramında da karşımıza çıktı. Yerli üreticiyi düşünen yok. Ben şimdi elimdeki hayvanları kime satacağım" diye tepkisini dile getirdi.



İzmir de bu bayram geçen yıllara göre olumsuz görüntüler ise daha az yaşandı. Vatandaşların yetkililerin uyarılarına kulak vererek belediyelerin göstdiği kesim yerlerinde kurbanları kestirmeye özen gösterdiği dikkat çekti. Fakat uzmanların uyarılarına rağmen çocukların yine kurban kesim alanlarına götürüldüğü görüldü. Kurbanı ile babasına son kez hatıra pozu veren çocuklar da vardı. 

İZMİR'E YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜLER DE VARDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen kurban satış ve kesim yerlerinin çevreleri izinsiz kesim yapanlar da oldu. Vatandaşların büyük bölümü özellikle öğleden sonra kurbanlarını sağlıksız ortamlarda kestirdi. Uzundere'de oluşturulan kurban kesim yerinin yanında vatandaşlar büyükbaş hayvanlarını yüksek gerilim hattı direklerine asarak kesti. Kurban Bayramı dolayısıyla kentin bazı yerlerinde ilginç görüntüler de ortaya çıktı. Bir aile kestirdikleri kurbanı Üçkuyular Meydanı'nda kavşakta çimleri sulamak için kullanılan hortumla yıkarken, üç kurban satıcısı da ellerinde kalan son koçla birlikte meydandaki kavşakta oturup hasılatı sayarken görüntülendi.

DANA KAÇMADI AMA KOÇ KAÇTI
İzmir'de bu yıl kaçan dana görüntüsü objektifleri yansımadı ancak Gaziemir İlçesi'ne bağlı Sarnıç Mahallesi'nde bir fabrikanın bahçesinde kesilmeyi bekleyen koç açık bahçe kapısından kaçtı. Sahibi Zafer Yurtsever ve yakınları tarafından uzun süre caddede kovalanan koç daha sonra özel bir şirketin bahçesine girdi. Burada da yakalanmamak için bütün gücünü harcayan koç sahibi ve güvenlik görevlileri tarafından yorulduktan sonra yakalandı.

BÜYÜKBAŞA RAĞBET
Kurban kesim ve satış yerlerinde geçen yıla oranla daha düşük bir kalabalık göze çarparken kurban satıcıları bu yıl büyükbaş hayvanların daha çok satıldığını, küçükbaş hayvanların ise ellerinde kaldığını belirttiler.

Öte yandan İzmir'de oluşturulan çeşitli kesim yerlerinde kurban derilerinin toplanması konusunda sıkıntı yaşandığı ileri sürüldü. Başta Yeşildere'deki kurban satış ve kesim yeir olmak üzere pek çok yerde yakalarına 'Din görevlisi' şeklinde kartlar takan kişilerin vatandaşlardan kurban derilerini almak istedikleri, pek çok yerde görev yapan Kızılay görevlileri ile tartıştıkları ileri sürüldü.
(DHA-AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir eski Sağlık İşleri Müdürü Melih İnan cezaevinde
İzmir'de, SSK'nın sahte belgelerle 10 milyon 261 bin lira dolandırılması ...
Kurban keserken yaşamını yitirdi
Çorum’da kurban kesim yerindeki raylı askının yıkılmasıyla kestiği büyükbaş ...
Otobüste yangın paniği
Bayram sevincini yaşayan İzmir’de, facia ucuz atlatıldı.
 
Denize atlayıp canına kıydı
İzmir'de, hurda toplayan 42 yaşındaki Hakan Hepyanar, iddiaya göre, yaşamına ...
Haberler, gazeteciler ve “N.Ç”
Ege'de Son Söz yazarlarından Fikret İlkiz, Türkiye'nin utanç davasını değerlendirdi.
“Küçük Şeyler”den büyük hediye!..
Bornova Küçük Şeyler Anaokulu öğrencileri büyün anne ve babalarına büyük ...
 
Bayramınız kutlu olsun
Ege’de Son Söz ailesi olarak Türkiye'nin ve Müslüman aleminin Kurban Baryamı'nı kutlarız.
Ecevit ölümünün 5. yılında anıldı
Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit ölümünün 5. yılında mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.
Barzani: PKK'yı Kandil'den çıkaramayız
Barzani: Ne Türkiye ne de PKK silahla bir yere varamaz. Ben de buraya ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva