HABERLER>EKONOMİ
6 Ocak 2016 Çarşamba - 15:11

İTO’da ‘Çin’ günü, Demirtaş’tan kritik çağrı

İzmir Ticaret Odası, Çin Ankara Büyükelçi Yu Hongyang başkanlığındaki heyeti ağırladı. Karşılıklı yatırım mesajlarının verildiği toplantıda ülkeler arasındaki ticaret açığı konuşuldu. Çinli iş adamlarına yatırım mesajı veren Demirtaş, Alsancak Limanı ve Körfez projesi için çağrıda bulundu.

İTO’da ‘Çin’ günü, Demirtaş’tan kritik çağrı

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ – Çin’in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang başkanlığındaki iş adamları heyeti, İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret etti.

İş adamları ile ticaret mesajlarının verildiği toplantıda İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, heyeti İzmir’de yatırım yapmaya davet etti. Toplantının başlıca konusu ise iki ülke arasındaki ticaret açığı oldu.

1 SATIP 10 ALIYORUZ
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş konuşmasına iki ülke arasındaki ilişkilerin öneminden söz ederek başladı. İki ülke arasındaki ticaret hacmindeki açığa değinen Demirtaş, “Ülkelerimiz arasında büyük bir ticaret hacmi var. Yaklaşık 25 milyar dolar. Ancak herkesin bildiği gibi, bu ticarette, ülkelerimiz arasında bir denge sorunu var. Ticaret hacmimizin yaklaşık 23 milyar dolarlık kısmını bizim Çin’den ithalatımız oluşturuyor. Başka bir ifadeyle, size 1 dolar’lık ürün satıyor, sizden 10 dolarlık ürün alıyoruz” diye konuştu.



İPEK YOLU

Son dönemde yeniden canlandırılması hedeflenen Tarihi İpek Yolu projesi hakkında bilgi veren Demirtaş , “Tarihi İpek yolu Asya’nın en doğusu ile en batısı arasında geçmişte vardı. İzmir ipek yolunun başladığı ya da bittiği bir şehirdir. İzmir Çin’den yola çıkan malların Avrupa’ya ulaştırılmasında geçmişte büyük rol oynadı. Tekrar İpek Yolunu canlandırabilirsek, İzmir Çin’i Avrupa’ya bağlayan özelliğini bu çağda da sürdürebilecektir” dedi.

TÜTÜN ÜRETMEYİN BİZ GÖNDERİRİZ
Ekrem Demirtaş konuşmasına İzmir’i anlatarak devam etti. Demirtaş, İzmir’in limanları, sanayisi, tarımı, ticaret potansiyeli ve eğitim imkanları hakkında bilgi verdi. Çin’deki tütün alımının durması ve Türk tütünü üretim çalışmalarının sürdürülmesi hakkında konuşan Demirtaş, “Ege’de üretilen pamuk, incir, üzüm, tütün, zeytin ve zeytinyağı yüksek kaliteleri ile dünyaca ünlü ve Ege tarım sanayinin temelini oluşturuyor. Son dönemde Çin’de Türk tütünü üretmek için çalışmalar yapılıyor. Üretmeye çalışmayın biz göndeririz. Geçtiğimiz dönemde mavi küf hastalığı nedeniyle Çin bizden tütün alımını durdurmuştu. Halen bizden tütün alımınız çok az. Bu konuda bize yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum ” ifadelerini kullandı.

KARŞILIKLI KAZANÇ İSTİYORUZ
Demirtaş’ın konuşmasının ardından Çin Ankara Büyükelçi Yu Hongyang, Türkiye’nin Çin için önemli ticari ortalarından biri olduğunu söylerken, Demirtaş’ın altını çizdiği ticaret  açığı hakkında konuştu. Hongyang,”İkili iş birliklerimiz başarılı bir şekilde gerçekleşmektedir. Verdiğiniz rakam konusunda iki tarafında hesaplama yöntemi farklıdır. Türkiye çinin düşündüğü en önemli ticaret ortaklarındandır.  İkili ticari ortaklığa olan güvenimiz tamdır.  Herkesin dediği ve bizim de üzerinde durduğumuz konu ticaret açığıdır. Bu konuya Çin tarafı da çok önem veriyor. Çin tarafı hiçbir zaman bu ticaret açığının peşinde koşmuyor. Eğer bu açık sürerse aramızdaki ticari ilişkiler sağlıklı bir şekilde devam etmez. Bu Çin’in düşüncesine aykırıdır. Biz iş ilişkilerimizde karşılıklı kazanç olmasını istiyoruz. Biz bu ticaret hacmini dengelemek için tedbirler alacağız” ifadelerini kullandı.

TİCARET YAPILARIMIZ BİRBİRİNE BENZEDİĞİ İÇİN AÇIK VAR
İlerleyen süreçte iki ülke arası yürütülecek çalışmalarda Türk tarım ve hayvancılık ürünlerinin Çin’de yer alabileceğini söyleyen Hongyang, ticaret açığının oluşmasındaki en önemli etkenin aynı sektörlerdeki çatışmadan kaynaklandığını söyledi. Hongyang, ”Çin hükümeti Türklere daha çok imalat yapmasını öneriyor. Çin tarafı Türk iş adamlarını Çin’e davet ediyor. Biz ticaretin dengelemek istiyoruz. Ama ekonomik yapılarımız birbirine benziyor. Tekstil ürünlerimiz bizde de çok güçlü. Bu yüzden birbirimiz tamamlayamıyoruz. Ticari yapılarımız birbirimize benzediği için bu ticaret hacmini dengeleyemiyoruz. Ama bu sorunu çözmek istiyoruz. Turizm alanında iş birliği yapabiliriz. Turizm açısından Türkiye önemli yerlere sahiptir. İzmir de çok cazip bir yerdir” şeklinde konuştu.

ALSANCAK LİMANI’NA DAVET
Büyükelçinin konuşmasının ardından Çinli iş adamları kendilerini tanıttı. Farklı sektörlerden iş adamaları İzmir’de yatırım gerçekleştirmeye hazır olduklarını söylerken, tünel inşaatı ve lojistik hizmet alanında çalışma yapan firmanın kendini tanıtması üzerine Demirtaş iş önerisinde bulundu. Alsancak Limanı’nın bu yıl özelleştirilmesinin gündemde olduğunu ve Körfez geçiş tünel projesinin 2017’de başlayacağını tahmin ettiklerini aktaran Demirtaş, Çinli firmalara davette bulundu. Demirtaş, “Alsancak Limanı bu yıl özelleşecek. Ayrıca 2.5 kilometrelik tünel projesi var. Bu projelerde sizleri de görmek isteriz.  Sizleri bu projeler için önümüzdeki süreçte tekrar İzmir’e bekliyoruz. Körfezde gördüğünüz Arkas’ın gemileridir. Size iyi bir partner olabilir” dedi.

 
Davutoğlu: Rusya da bu zulümlerin ortağı olmuştur!
 
İzmir’de skandal: Can yeleği değil ölüm yeleği
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali ermiş 6 Ocak 2016 Çarşamba 16:39

Neden körfez geçiş 2017 yılında başlayacak görünüyor??? izmir kasım ayında ak partiye verdiği destekle bu yıl başlamasını hakettiğini düşünüyorum..

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AVM’lerde tartışma yaratacak indirim düzenlemesi
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Alışveriş Merkezleri ...
Nasır: Betona zam İzmir'e zarar
İzmirli çimento firmalarının 2016 yılı ile birlikte hazır beton fiyatlarına ...
AK Partili iş adamına 3 ilçede sondaj izni!
Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü, AK Partili İşadamı Selim Gökdemir’in ...
 
Yıldırım’dan ‘HGS’ açıklaması: O plakayı...
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İstanbul'da ...
Kara listedeki zeytinyağı devinden açıklama: Yanlış algı!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl yaptığı kontrollerde ...
Bakanlıktan ‘HGS cezaları’ için vida açıklaması!
Son dönemde kesilen HGS ve radar cezaları vatandaşı isyan ettirdi. Bu ...
 
Ve dolar üç ay aradan sonra kritik eşiği geçti!
TL, Çin'in yuanın daha çok zayıflamasına izin vererek yavaşlayan ekonomisine ...
Zeytinyağcılar tepkili: Cezalar yetersiz!
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Çetin, ...
Türk Telekom’dan İzmir’de iş zirvesi
Türk Telekom Grup, İzmir’in iş dünyasıyla bir araya geldi. Kentin önemli ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva